Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROSZE O POMOC

jaFIGA

Recommended Posts

:cry: MAM STRASZNY PROBLEM PONIEWAZ KUPILIŚMY MIESZKANIE I CHCIALABYM W NIM PRZEPROWADZI ZMIANE- WYBURZYC ŚCIANKE DZIALOWA POMIEDZY KUCHNIA-MIKROSKOPIJNA A POOJEM OK 10 M KW :-? W TEN SPOSOB OBA POMIESCZENIA ZYSKAJA CZESC PRZEDPOKOJU ...JEST TYLKO TAKI PROBLEM Z MIESZKANIE JEST PO REMONCIE WIEC WIECEJ ZMAIN NIE PRZEWIDUJE TYLKO TE SCIANE - NIEWIEM JAK TO WYGLADA OD STRONY PRAWNEJ ORAZ....WYKONAWCZEJ -TO BLOK Z PLYT BETONOWYCH CIEKAWI MNIE ROWNIEZ EWENTULNY KOSZT TAKIEJ ZABAWY...CZY KTOS MOZE MI COAS POADZIC PROSZE? :oops:

Sądząc po pytaniu masz niewielkie doświadczenie w dziedzinie budownictwa tak wiec będziesz musiała posiłkować się specjalistami. Jeżeli rezygnujesz z wnętrzarza to musisz udać się do działu technicznego Twojej Spółdzielni czy innej firmy opiekującej się budynkiem i uzyskać zgodę na taką operację. To oni muszą wiedzieć czy taka operacja jest możliwa. Po uzyskaniu zgody, samodzielnie lub z pomocą burzymurków dokonać dzieła „zniszczenia”. Podczas rozbierania musisz uważać na ewentualne przewody elektryczne poprowadzone w ścianie.

Czy drogo? - niekoniecznie, jeżeli masz do dyspozycji: męża/szwagra/brata/kolegów z pracy (niepotrzebne skreślić).

jak pisze ppp.j - zgoda ze Spółdzielni (jak piszesz ścianka działowa - nie powinno być problemu), wypada również uprzedzić sąsiadów, że tego i tego dnia będzie łomot.

Zabezpiecz zawczasu sobie w Zakładzie Oczyszczania Miasta coś na gruz (duże worki lub kontenery) - nie do wiary ile tego jest! To jest bardzo upierdliwe - właśnie to wynoszenie gruzu.

Samo burzenie jest fajne :p

Reszta mieszkania dokładnie zabezpieczona przed kurzem - niewyobrażalnym. Podłoga w miejscu operacji poprzykrywana kartonami, bo spadające odłamy niszczą każdą nawierzchnię.

Sprzęt: młotek, taki ca. 1-1.5 kg, porządny przecinak, maseczka przeciwpyłowa, okulary ochronne, jeżeli jakieś zbrojenie to coś do przecięcia (piłka do metalu lub szlifierka kątowa), dwa wiadra.

Powodzenia,

burzymurek :wink:

tez zaczyna mi sie podobac pomysl na burzenie tego murka hahah... zapomnialam dodac ze to mieszkanie nie jest spóldzielcze tylko wlasnosciwe przy wspolnocie mieszkaniowej...nie wiem czy to ma jakies znaczenie...mšż i pomocników też od groma zreszta sama sie chetnie włacze:) dzieki za porady naprawde nabieram odwagi co do wyczynu:)

Niezależnie od rodzaju własności, jeżeli mieszkanie jest w budynku wielorodzinnym to nie można dokonywać samowolnych przeróbek. Wyobraź sobie sytuację, gdy lokator z pierwszego piętra zechce przestawiać ścianę nośną w bloku np. 15 piętrowym. Gotowa katastrofa budowlana. Tak wiec niezależnie od rodzaju własności każdy lokal i jego właściciel podlega kontroli organów nadzorujących stan techniczny budynku. Więcej właściciel mieszkania własnościowego odpowiada jako właściciel za skutki tego typu operacji. Wolnoć Tomku w swoim domku nie dotyczy budynków wielorodzinnych.

rozumiem, dobrze ze to wszytko mi mowicie bo by sie narobilo jakbysmy zaczeli wyburzanie bez zgody.... no ale teraz wiem co powinnam zrobic:) mam nadzieje ze ze zgoda nie bedzie wiekszych problemów bo to œcianka dizalowa...pojawil sie tylko problem taki ze po wyburzeniu tej sciany miedzy pokojem ,kuchnia, a przedpokojem zostanie w podlodze goła struktura... kuchnia i przedpokoj jest w kafelkach pokoj w panelach nie wiem co zrobic w tej szparze po scianie czy da sie dorobic kafle a moze lepiej te panele dorobic i czy bedzie to widoczne??????????

Do poziomu podłogi rodzimej daj jakąś wylewkę samopoziomującą a na górę staraj się dobrać materiał zbliżony do tego co masz albo wręcz kontrastujący. Wszystko zależy od możliwości i inwencji. Jak będą przewody elektryczne to możesz ukryć pod sufitem w belce z pianki wzorowanej na stare drewno.