aaalicja 25.02.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Witam. Mam taki problem:W wyniku podziału spadku mam udział w działce w wysokości 1/3. Ponieważ nie mogę dojść do porozumienia z pozostałymi współwłaścicielami co do sprzedaży działki - chcę sprzedać ten mój udział.Jak go wycenić? tyle co za ziemię (iks metrów x 1/3 x cena m2) czy inaczej? Kto wie?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.02.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Wycenić możesz dowolnie, ale głównym weryfikatorem Twojej wyceny będzie osoba, któa od Ciebie ten udział kupi. Z doświadczenia moich znajomych wiem, że udział we współwłasności sprzedaje się z reguły poniżej jego rzeczywistej wartości. W Twoim przypadku, sprzedając teraz udział 1/3 nieruchomości weźmiesz mniej, niż gdybyście wszyscy zdecydowali się na sprzedaż całej działki i podzielili się pieniędzmi wg udziałów. Takie są uroki współwłasności.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 25.02.2006 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Dzięki, OskarTak myślałam... Zobaczę, co zaproponuje potencjalny nabywca. Jemu też zależy na kupnie, bo ma działkę obok i chce rozbudowywać dom. Pewnie jakiegoś targu dobijemy... Jeszcze jedno mam pytanie: czy u notariusza wystarczy wypis z KW, czy trzeba coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria Barańska 02.03.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Podciągam temat i mam jeszcze jedno pytanie: Czy potencjalny nabywca udziału, już jako współwłaściciel działki, będzie mógł bez zgody pozostałych rozbudować swój dom na jej części ? I dopiero potem wystąpić o zniesienie współwłasności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas0259 02.03.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Nie. Współwłasność oznacza, że każdy ze współwłaścicieli ma określony udział w "każdym metrze" nieruchomości (i w takim samym ułamku znajdujących się na działce zabudowań). Nabywca nie będzie więc miał "swojego domu" ale współwłasność w nim i będzie się musiał "dogadywać" z pozostałymi współwłaścicielami. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts