Zuza35 25.02.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 W niektórych gminach z nieznanych mi powodów działka pod zabudowę jednorodzinną musi mieć określoną wielkość minimalną. Tam gdzie stoi mój domek wymagane jest chyba 2000. Moja działka ma 2200, więc jako taka jest pełnoprawna. Ale z kolei mój domek jest bliźniakiem. Naturalne, że w drugiej połowie będzie mieszkał kto inny. I nadejdzie dzień, kiedy będę musiała temu komuś przekazać lub sprzedać pół tej działki. Jak to się ma do wymogu 2000 m pod zabudowę? W końcu pozwolenie na bliźniak wydali. Nie deklarowałam przy staraniu o takowe, że obie części będą moje. Wie ktoś coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orelek 27.02.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 witam, jest rozporządzenie które mówi o planie zagospodarowania przestrzennego i ustępstwach od niego, ustępstwem jest podział działki na mniejsze niż mówi o tym plan, ale muszą być na takiej działce dwa budynki i podział musi mieć formę zniesienia współwłasności, jestem właśnie na etapie przerabiania tej sprawy. Jeśli jest bliżniak to chyba interpretuje się je jako "dwa budynki" pozdrawiam "Art. 95. Niezależnie od ustaleń planu miejscowego podział nieruchomości może nastąpić w celu: 1) zniesienia współwłasności nieruchomości zabudowanej co najmniej dwoma budynkami, wzniesionymi na podstawie pozwolenia na budowę, jeżeli podział ma polegać na wydzieleniu dla poszczególnych współwłaścicieli, wskazanych we wspólnym wniosku, budynków wraz z działkami gruntu niezbędnymi do prawidłowego korzystania z tych budynków, 2) wydzielenia działki gruntu znajdującej się pod budynkiem, niezbędnej do prawidłowego korzystania z niego, jeżeli budynek ten został wzniesiony w dobrej wierze przez samoistnego posiadacza, 3) wydzielenia części nieruchomości, której własność lub użytkowanie wieczyste zostały nabyte z mocy prawa, 4) realizacji roszczeń do części nieruchomości, wynikających z przepisów niniejszej ustawy lub z odrębnych ustaw, 5) realizacji przepisów dotyczących przekształceń własnościowych albo likwidacji przedsiębiorstw państwowych lub samorządowych, 6) wydzielenia części nieruchomości objętej decyzją o ustaleniu lokalizacji autostrady, 7) wydzielenia działki budowlanej jako działki niezbędnej do korzystania z istniejącego budynku, w którym ustanowiono odrębną własność co najmniej jednego lokal. Dz.U. z 2000r. nr 46 poz. 543, z późniejszymi zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza35 27.02.2006 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Dzięki bardzo!! Współwłasność będzie zniesiona, zresztą domy mają innego inwestora. Pozdrawiam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.12.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Czyli w zasadzei na każdej działce można postawić dom dwulokalowy i docelowo podzielić go na 2 domy ? Własnie o czymś myślę ... Możecie mi to potwierdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts