Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzielenie działki

Zuza35

Recommended Posts

W niektórych gminach z nieznanych mi powodów działka pod zabudowę jednorodzinną musi mieć określoną wielkość minimalną.

Tam gdzie stoi mój domek wymagane jest chyba 2000. Moja działka ma 2200, więc jako taka jest pełnoprawna. Ale z kolei mój domek jest bliźniakiem. Naturalne, że w drugiej połowie będzie mieszkał kto inny. I nadejdzie dzień, kiedy będę musiała temu komuś przekazać lub sprzedać pół tej działki. Jak to się ma do wymogu 2000 m pod zabudowę? W końcu pozwolenie na bliźniak wydali. Nie deklarowałam przy staraniu o takowe, że obie części będą moje.

Wie ktoś coś na ten temat?

witam, jest rozporządzenie które mówi o planie zagospodarowania przestrzennego i ustępstwach od niego, ustępstwem jest podział działki na mniejsze niż mówi o tym plan, ale muszą być na takiej działce dwa budynki i podział musi mieć formę zniesienia współwłasności, jestem właśnie na etapie przerabiania tej sprawy. Jeśli jest bliżniak to chyba interpretuje się je jako "dwa budynki"

pozdrawiam

"Art. 95. Niezależnie od ustaleń planu miejscowego podział nieruchomości może nastąpić w celu:

1) zniesienia współwłasności nieruchomości zabudowanej co najmniej dwoma budynkami, wzniesionymi na podstawie pozwolenia na budowę, jeżeli podział ma polegać na wydzieleniu dla poszczególnych współwłaścicieli, wskazanych we wspólnym wniosku, budynków wraz z działkami gruntu niezbędnymi do prawidłowego korzystania z tych budynków,

2) wydzielenia działki gruntu znajdującej się pod budynkiem, niezbędnej do prawidłowego korzystania z niego, jeżeli budynek ten został wzniesiony w dobrej wierze przez samoistnego posiadacza,

3) wydzielenia części nieruchomości, której własność lub użytkowanie wieczyste zostały nabyte z mocy prawa,

4) realizacji roszczeń do części nieruchomości, wynikających z przepisów niniejszej ustawy lub z odrębnych ustaw,

5) realizacji przepisów dotyczących przekształceń własnościowych albo likwidacji przedsiębiorstw państwowych lub samorządowych,

6) wydzielenia części nieruchomości objętej decyzją o ustaleniu lokalizacji autostrady,

7) wydzielenia działki budowlanej jako działki niezbędnej do korzystania z istniejącego budynku, w którym ustanowiono odrębną własność co najmniej jednego lokal.

Dz.U. z 2000r. nr 46 poz. 543, z późniejszymi zmianami.

• 3 years później...