Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomyłka w PIT za 1999r.

halszka1938

Recommended Posts

Kiedyś spotkałem się z wyjaśnieniem ekserta bodaj, że w Gazecie Prawnej, że termin do 30 kwietnia zobowiązuje podatnika na złożenie deklaracji opodatkowej natomiast brak jest terminu na wniesienie korekty zeznania podatkowego. Czyli taką korektę można złożyć w dowolnym czasie byle był on krótszy niż 5 lat od daty złożenia deklaracji (licząc pełne lata kalendarzowe). Ale w praktyce tego nie "ćwiczyłem".

Co do zgubionego zeznania to przypuszczam, że pozostaje tylko zwrócenie się do US z wnioskiem (opłata skarbowa 5 zł) o udostępnienie do wglądu zeznania a następnie spisanie danych lub też skserowanie go.

Spróbuj, może uda się Tobie odtworzyć PIT z 99 r. na podstawie Pitu za 2000 r., oraz informacji od pracodawców PIT 11 lub 8B za 99 r.

Powodzenia

Niestety korzystałam już z takiej uprzejmości pań w US.

Odbyło się to, o dziwo, zupełnie bezboleśnie. Kupiłam czekoladki i poszłam skruszona wyznać paniom urzędniczkom swoje luki w edukacji.

Były bardzo miłe. Pomogły mi nanieść poprawki nie tylko na ostatnim PIT-cie, ale i na wiążących się z nim wcześniejszych zeznaniach podatkowych.

Sprawę załatwiałam troszkę z pominięciem drogi służbowej stąd czekoladki.

wstrzymałam się z wizytą w US ponieważ w 99r. byłam jeszcze młodym "dzieckiem" i nie zarabiałam za wiele, wpłaty do kasy mieszakniowej faktycznie dokonywali moi rodzice więc boję się teraz,że jak będę chciała odliczyć wpłaty do kasy to wyjdzie,że nie zarobiłam nawet tylu pieniędzy;

prozę pomóżcie, nie bardzo wiem co mam robić Iść czy nie iść