Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyrównywanie podłoza pod parkiet. Proszę o radę!!!

Recommended Posts

Chcę połozyc w salonie parkiet dębowy. Parkieciarz powiedział że podstawą jest idealnie równe podłoże!Po zrobieniu zacierek przez "Fachowców" stwierdziłem że podłoże nie jest idealnie równe- przykładając 2 metrową poziomicę "łatę"stwierdziłem że są od 1-2mm prześwity.Majster powiedział abym kupił klej atlas - do kafelek i tym bedzie wyrównywał nierówności. Stwierdził, iż zacierki nie może robić bo beton się "odparzy".

Mam pytanie czy takim klejem można wyrównywać podłoże i czy nie będzie później problemu z parkietem "odpadanie klepek".A moze jest inny sposób na wyrównanie podłoża pod parkiet. Bardzo proszę o Wasze opinie!!!

Chcę połozyc w salonie parkiet dębowy. Parkieciarz powiedział że podstawą jest idealnie równe podłoże!Po zrobieniu zacierek przez "Fachowców" stwierdziłem że podłoże nie jest idealnie równe- przykładając 2 metrową poziomicę "łatę"stwierdziłem że są od 1-2mm prześwity.Majster powiedział abym kupił klej atlas - do kafelek i tym bedzie wyrównywał nierówności. Stwierdził, iż zacierki nie może robić bo beton się "odparzy".

Mam pytanie czy takim klejem można wyrównywać podłoże i czy nie będzie później problemu z parkietem "odpadanie klepek".A moze jest inny sposób na wyrównanie podłoża pod parkiet. Bardzo proszę o Wasze opinie!!!

witam

na początem zmieniłbym "majstra " od parkietu ktory chce wyrównywać podłoże klejem

nierówności podłoża 1-2 mm na odległości 2mb to wzorowo wykonane podłoże

pozdrawiam JZ

w sumie to parkieciarz cedyduje na miejscu o jakości i równości podłoża ...więc trzeba się dostosowac o ile nie ma innego parkiecirza pod ręką ..od robi -on decyduje i on ręczy za ew błędy.

do wyrównania podłoża moge ci polecić masy samopoziomujące od 2do 5mm , najlepiej tego samego producenta co klej do parkietu,

a swoją droga ja również mam odchylenia max 1 mm na 2 mb i jak mi mój powie ze chce wylać to się załamię

U mnie parkieciarz przed kładzeniem mozaiki parkietowej wyszlifował wylewki maszyną

pozdr - Krzysiek

I to bym polecał! :p Bo bardziej istotna jest odpowiednia szorstkość niż idealny poziom. A jak napisał janzar posadzka jest OK (2 mm na 2 metowej łacie).

PS.

Kiepskiej baletnicy to i rąbek spódnicy przeszkadza. :wink: