mbz 05.02.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Czy mozna zamieszkac na dzialce, jeszcze przed rozpoczeciem budowy i w jej trakcie w jakims tymczasowym domku lub przyczepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.02.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Hmmm... Jeśli chodzi Tobie o formalne zgłoszenie zamieszkania w celu uzyskania "meldunku" to nie da rady.Ale jeśli chcesz dopilnować budowy lub też sytuacja osobista do przyjęcia takiego rozwiązania Cię zmusza - to oczywiście możesz przebywać gdzie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 05.02.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Wowka słusznie zauważył, że meldunku nie uzyskasz natomiast mieszkać na budowie możesz. Nikt Ci nie zabroni. W ub.roku na naszej budowie w tygodniu mieszkali pracownicy, natomiast sobota i niedziela - była nasza.Początkowo próbowaliśmy spać, tak jak nasi pracownicy, w blaszaku. Niestety,http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/mouse.gif myszy robiły tyle hałasu, że wynieśliśmy się do samochodu. W samochodzie też jest super, jak się rozłoży siedzenia....http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/s18.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 06.02.2003 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Bardzo dziekuje za rady Chcialabym jeszcze dopisac wiecej informacji. Zalozmy ze mam dzialke, budowe domu docelowego mam zamiar rozpoczac za jakis rok ale mam juz dosyc mieszkania u kogos i placenia mu kasy ktora moglaby isc na splate kredytu. w miesiac moglabym postawic maly domek gospodarczy i zamieszkac w nim. Czy jest to mozliwe??? Wpadl mi tez do glowy pomysl ze moglabym sie zatrudnic jako stroz placu budowy i tam mieszkac ( powiedzmy ze w tym roku wylalabym fundamenty). tylko jak to wyglada od strony prawnej?pomozcie prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 06.02.2003 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Jola, zgadzam sie ze w samochodzie moze byc fajnie, niejedna noc w nim spedzilam ale na dluzszy okres chyba sie nie sprawdzi niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.02.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Powtarzam - MIESZKAĆ MOŻESZ GDZIE CHCESZ. Z tym, że słowo mieszkać oznacza w sensie prawnym - PRZEBYWAĆ.Jeśli masz zameldowanie (stałe) w innym miejscu to takie rozwiązanie byłoby do przyjęcia. Prawdą jest, że człowiek bez stałego miejsca zamieszkania dla urzędów, pracodawców a zwłaszcza banków praktycznie nie istnieje (piszesz, że masz kredyt do spłaty). Nie ma nawet gdzie przesłać korespondencji.To tyle, jeśli chodzi o zagadnienia prawne.A co do warunków "mieszkaniowych" takiego rozwiązania ...... mam nadzieję, że dokładnie to przemyślałeś i nie narażasz na taki "byt" rodziny z małymi dziećmi. Przepraszam za wtręt osobisty, ale trudno mi było się powstrzymać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 06.02.2003 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Wowka, dzieki Jesli chodzi o zameldowanie, to mam stale w innym miejscu; od strony prawnej interesuje mnie to, czy nikt (np.policja, straz miejska , jakas inna inspekcja) nie przyjdzie na moja dzialke i nie kaze mi sie wyprowadzic. (nie wspomne o nakazie zameldowania czasowego na czas dluzszy niz 3 dni ). P.S. dzieci jeszcze nie mam, wiec narazam tylko siebie i meza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.02.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Nikt nie każe się Tobie zameldować na pobyt czasowy, bo zgodnie z logiką: jeśli nie możesz zameldować się na pobyt stały na budowie to na "czasówkę" podobnie. Zresztą ten przepis – relikt poprzedniej epoki już cokolwiek "obumiera". W nowych (plastikowych) dowodach osobistych adresu czasówki już nie wpisuje się. Organy meldunkowe wydają jedynie zaświadczenia, które możesz, lecz nie musisz okazywać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 07.02.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 A niektórzy mieszkają w altanach na działkach i to nie tylko w lecie. I nikt tego nie zabrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts