Sylwina_a 26.02.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Czy ktoś zakupił już ten projekt, albo jest w trakcie realizacji? Proszę o słowo krytyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 26.02.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Wkleję link żeby ktoś mógł oceniać http://www.dobredomy.pl/?id_project=28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 27.02.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 witaj zakupilismy juz ten projekt i mamy zamiar rozpocząc budowe w maju.wybralismy go ze względu na prostote konstrukcji a w zwiazku z tym łatwosc jego realizacji,poza tym wnetrze jest naszym zdaniem bardzo funkcjonalnie zaprojektowane,zrezygnujemy tylko z zadaszenia nad tarasem a kotłownie przenosimy do tylnej czesci garazu,ciekawi jestesmy czy wy wprowadzacie jakies zmiany i jakie pozdrawiamy ania i darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loppez 01.03.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 a propo's Feniksa polecam ten link http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=17775&postdays=0&postorder=asc&start=0 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 02.03.2006 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Właśnie wczoraj złożyliśmy wniosek o warunki zabudowy do Urzędu Miasta. Jak zapytałam kiedy możemy oczekiwać decyzji, to odpowiedziano mi, że w ciągu 2 miesięcy od daty złożenia wniosku. Także cierpliwie musimy czekać. W między czasie musimy załatwić mapę geodezyjną do celów projektowych i zakupić projekt. Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie:na parterze:- powiększenie łazienki, żeby zmieściła się kabina prysznicowa- do kotłowni wejście z wiatrołapu- garderoba zamiast spizarni- zastanawiam się nad zadaszeniem nad tarasem, bo wiadomo, że to dodatkowe koszty (co Wy na to) na poddaszu:- likwidacja kilku okien połaciowych- podwyższenie ściany kolankowej o 40-50 cm. Bo w projekcie jest 80 cm, a moim zdaniem jest to za mało- powiększenie garderoby (przesunięcie ściany z drzwiami)- nie wiem co z łazienką Ogółem zastanawiamy się jeszcze nad konstrukcją ścian. Nie wiemy dokładnie, z czego byłoby najtaniej, a zarazem i dobrze. Może beton komórkowy i styropian?Czytałam też, że w konstrukcji dachu jest jakiś błąd, chodzi o belkę, ale jeszcze nie rozgryźliśmy tego tematu.Wiemy na pewno, że kupimy projekt bez garażu, bo mamy wąską działkę 20 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 02.03.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 witajcie,cieszymy sie ze bedziecie budowac feniksa,nie bedziemy sami,my juz mamy wydane warunki zabudowy,trwało to 1,5 miesiaca,obecnie projekt jest u architekta do adaptacji,mamy nadziieje ze w czerwcu wszystko bedzie gotowe i bedziemy mogli zaczac.my wybralismy wersje z garazem i lustrzane odbicie.jeszcze z powazniejszych zmian to to ze bedziemy robic strop drewniany,sciany zewnetrzne beda z pustakow "MAX' i do tego 12cm styropian,fundamenty bedziemy wylewac z betonu,zrezygnowalismy całkowicie z zadaszenia nad tarasem,jestesmy budowlancami wiec bedziemy budowac sami,gdybyscie mieli jakies pytania to prosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loppez 02.03.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 czytałam gdzieś o wejściu do garażu pod schodami, myślę, że to fajny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 02.03.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 witaj loopez przedewszystkim bardzo ci dziekujemy za tego linka gdzie masa ludzi dyskutuje o feniksie.my nie mamy zadnych problemów technicznych ani tzw."przemysleniowych" ale fajnie jest naprawde vfajnie poczytac historie budowy podobnych domów.Uwazamy ze "forumowicze w wielu przypadkach "zapłacili"troszke za duzo za nieznajomosc "budowlanej codziennosci"niektóre rozwiazania adaptacji wnetrza sa co najmniej dyskusyjne ale to naprawde fantastycznie moc ogladac ten dom w roznych fazach budowy jesli samemu jest sie na etapie papierków,drzwi spod schodów do garazu to chyba bardzo dobre rozwiazanie tylko błagamy nie rób sobie takiej "klatki schodowej" jak bastek wyglada treoche ciemnop i troche jak z epoki wielkiej płyty pozdrawiamy ania i darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 02.03.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 sylwina jesli jeszce nie zdecudowaliscie z czego budowac zachecamy was do porównania cen w conajmniej 4 lub 5 składach budowlanych .polecamy wam (gazobeton"ytong") "silkę" lub "max-y"wszystko jest podobnie dobre jesli nie bedziecie sie wgłebiac w przecinki matematyczne co czasami jest ulubionym zajeciem forumowiczów a w praktyce utrudnia tylko zycie,jesli musicie troche oszczedzac to zróbcie sciane dwuwarstwowa jesli "spicie na kasie to trójwarstwowa pozdrawiamy ania i darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 03.03.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 czytałam gdzieś o wejściu do garażu pod schodami, myślę, że to fajny pomysł Witajcie Ja mam przejście do garażu. Garaż jest 35 cm niżej. Zrobione mam 2 schodki w domu, drzwi pod klatką i wszystko gra. http://foto.onet.pl/upload/40/97/_583180_n.jpg Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 03.03.2006 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Aniu i Darku mój mąż ma firmę remontowo - budowlaną, ale w zasadzie zajmuje się tylko wykończeniem wnętrz, ewentualnie ociepleniem domków. Mamy dużo czasu, żeby się zastanowić nad rodzajem ścian. Sprawy techniczne pozostawiam mężowi, bo to w końcu jego "działka". Myślę, że jak zaczniemy budować, to będzie to trwało kilka lat, oczywiście ze względów finansowych. Narazie mamy wielkie marzenia, które mam nadzieję się spełnią.Ten Fenix wpadł nam w oko po półrocznym wertowaniu katalogów projektów i szukaniu w Necie. Jest to ładny i funkcjonalny domek.Ale zastanawiam się, czy byłaby możliwość zrobienia i spiżarni i garderoby na parterze. Schody będziemy na pewno robić drewniane.Pozdrawiamy Sylwia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 03.03.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 witajcie(sylwio i macku),widze ze u was taka sama sytuacja jak u nas(ja tez mam takie małe usługi budowlane)z tym ze czasem zdaza mi sie budowac i całe domy(dotychczas 3 sztuki) choc w zasadzie specjalizuje sie w instalacjach elektrycznych i hydraulicznych , nasze ambicje budowlane zakładaja plan dwuletni ale jak wyjdzie zobaczymy w kazdym razie zabieramy sie za prace tuz po wielkanocy,musimy wykarczowac troche lasu(na naszej działce jest go 2 tys. metrów)i musimy wykosic kilkunastoletnie złogi starej trawy i wrzosów,bedziemy budowac w kieleckim w blizynie a wy?(jesli mozna wiedziec),jak sie juz uporamy z kłopotami technicznymi zamiescimy zdjecie naszej działki,pozdrawiamy Ania i Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 03.03.2006 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 My mamy działkę 0,683 m2. Jest to malutka działeczka o szerokości 20 m i długości ok. 33 m. Jest to działka o charakterze rolnym, ale na wygląd typowo budowlana, bo wszędzie wokoło budują się nowe domy, albo już stoją zamieszkałe. My będziemy się budować w woj. wielkopolskim, niedaleko Poznania. Ale do tej działki mamy jakieś 35-40 km, także nie jesteśmy tam częstymi "gośćmi". Pozdrawiamy Sylwia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 06.03.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 witajcie nareszcie udało nam sie zrobic album i możemy pokazac zdjecie naszej działki,pozdrawiamy Ania i Darek nasz feniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loppez 06.03.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 w sobotę widziałam Feniksa "na żywo", po przeróbkach oczywiście, wygląda super i teraz już jesteśmy zdecydowani na ten projekt, składamy o wz i będziemy cierpliwie czekać, koniecznie piszcie o wszystkich zmianach jakie robicie w projekcie, zawsze można przenieść coś na swój grunt z góry dziękuję i pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loppez 06.03.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 w Feniksie, który widziałąm właściciele wprowadzili następujące zmiany: połączyli pom. gospodarcze i wc, zliwkwidowali spiżarnię, przesunęli ścianę dzielącą kuchnię z salonem (powiększyli kuchnię), przesunęli wykusz, pod schodami mają wejście do garażu, nad garażem zrobili sypialnię i łazienkę, zmienili przez to schody, zlikwidowali balkon i podnieśli trochę ścianę kolankową, piszę trochę, bo nie znam się na tym , tzw. sprawy technioczne zostawiam mężowi poza tym zlikwidowali zadaszenie nad tarasem, no i to chyba wszystko co pamiętam pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 06.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 witajcie moniko sylwio i macku chcielibysmy" wyliczyc" zmiany jakie chcemy wprowadzic do naszego Feniksa; rezygnujemy z wnęki wejsciowej na frontowej ścianie, strop nad parterem będzie drewniany,myslimy równierz nad drewnianą konstrukcja zadaszenia nad wejsciem (modrzewiowe drewno) przenosimy kotłownie do tylnej części garazu, wstawiamy drzwi spod schodów do garazu, powiekszamy łazienkę na dole tak zeby weszła kabina prysznicowa, chcemy tez podniesc nieco scianke kolankową uufff to na razie tyle pozdrawiamy was Ania i Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loppez 06.03.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 a co myślicie o wysokości parteru? i jak będziecie powiększać wc? łączycie z pomieszczeniem gospodarczym? i co z doświetleniem schodów? okno czy może luksfery? no ale się rozpędziłam ! to na razie tyle pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 07.03.2006 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Ja myślę, że my też podwyższymy ścianę kolankową. Jeżeli chodzi o kuchnię to mi się podoba taka nie za duża. Obecnie mam kuchnię ok. 8 m2 i jest to wystarczająca powierzchnia kuchni. Jeżeli chodzi o powiększenie łazienki to przesuniemy ścianę dzielącą kotłownię, tak żeby weszła ona na komin od kotłowni o wydłużymy ją trochę. Zlikwidujemy na pewno część okien połaciowych, a na schodach będzie pewnie okno, bo obecnie w domu moich rodziców są luksfery i nie są one praktyczne.Cały czas zastanawiamy się nad zadaszaniem nad tarasem. Ja cały czas porównuję Fenixa do domu w którym obecnie mieszkamy i cały czas widzę jakieś błędy.Ściany zrobimy ze zwykłego pustaka + styropian i tynk strukturalny. Nasi znajomi tak zrobili i mają w domu ciepełko. Kominy będą murowane z cegieł, bo można podobno kupić jakiś materiał i komin złożyć jak klocki, ale murowany chyba lepszy. Darku dlaczego rezygnujecie z wnęki od strony frontowej? PozdrawiamSylwia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 07.03.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 witajcie! sylwio rezygnujemy z wnęki poniewaz chcemy miec w kuchni tę spizarke uwazamy ze jest bardzo praktyczna a jednoczesnie wiatrołap jest za mały a jesli "wyprostujemy" tę wneke to będzie to na prawde duze pomieszczenie gdzie mozna sie wygodnie rozebrac i "powiesic",sam rozmiar kuchni całkowicie nam wystarcza.Ponieważ chcemy przenieśc kotłownie do garażu więc zniknie nam w pom.gosp.komin i również przesuniemy nieco tą ścianke zeby powiekszyc łazienkę "ma tam wejsc kabinka prysznicowa"sciankę kolankową tez chcemy podnieśc ale najwyzej o 15 cm,wysokośc parteru w zasadzie nam odpowiada jesli podniesiemy to nie duzo(może łącznie do 2,65), z doświetleniem schodów to wydaje sie że małe okienko na ścianie garazowej doskonale rozwiąże problem pozdrawiamy was goraco Ania i Darek co sądzicie na temat drewnianego stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts