Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy serdecznie :)

Wczoraj zdjelismy humus i po raz pierwszy mamy na dzialce orientacyjny zarys miesca gdzie bedzie stal dom ... fajne uczucie :D

Czytalismy ze wiele osob powiekszalo okna na dole (a moze na gorze tez?) ... na jaki wymiar? ...

KIA u Was wszystko juz sliczne, czy Ty powiekszales okna? ... jak jest z doswietleniem wnetrz?

Pozdrawiamy

E&P

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nad problemem podwyższenia ściany kolankowej zastanawialiśmy się długo i po analizie podnieśliśmy ścianke o 20 cm. O więcej nie polecamy ponieważ po:

1.aby coś zobaczyć przez okna dachowe trzeba wejść na ... cosik

2.daszki nad gankiem i nad tarasem będą pod dachem głównym i wtedy wygląd domku już jest inny - gorszy :( ( my i tak podnieśliśmy daszek o 10 cm do góry i zmieniliśmy kąt nachylenia)

ale decyzja należy do Was

Witam

Dzisiaj mąż pojechał po kserokopie projektu decyzji o warunkach zabudowy i zamówić mapkę do celów projektowych.

Zastanawiam się jeszcze nad zmianami w projekcie, najwyższy czas go zamówić, a ja się wciąż zastanawiam. Chyba aż tak dużo tych zmian nie będzie. Najważniejsze wydaje mi się podwyższenie tej ściany kolankowej. Zmiany wewnętrzene też dają wiele do życzenia. Kuchnia wydaje mi się mała, ale nie wiem, co z tym zrobić. Trochę może byc ciemna, bo będzie mniej więcej od wschodu. Łazienka do góry też jest jakos nie ustawna, bo nie ma gdzie prysznica wepchnąć.

Pozdrawiam

Sylwia

My podnieśliśmy ściankę o 24. Daszki też poszły wyżej.

To prawda z wyglądaniem kiepsko ale mnóstwo innych zalet.

Ale to tylko problem naszej sypialni i łazienki.

ŁAZIENKI:

- Parter (nie mamy tam kotłowni a komin od stropu) ftp://feniks:[email protected]/Parter.jpg

- Poddasze (komin w rogu a nie na środku) ftp://feniks:[email protected]/Pietro.jpg

Bogdan

witajcie! dawno mnie nie było ale za to mam dobre wiadomości:-) dostaliśmy warunki zabudowy! po 11 tygodniach ! wprawdzie jeszcze nie mam pisma w ręku, ale pani, która zajmuje się naszą sprawą dzwoniła i powiedziała, ze jest pozytywnie! hurra!!! ja widzialam 3 feniksy obok siebie i żaden nie miał zadaszenia, wszyscy zrezygnowali, nie wiem dlaczego, miały też zmienione zadaszenia nad garażem - dachy spadziste, powierzchnie nad garażem wykorzystane jako dodatkowya sypialnia z małą łazienką, fajnie wyglądają :-) widziałam je od środka i bardzo mi się podobają, aha i żaden nie miał balkonu na górze, kuchnie były bez spiżarni i powiększone oraz dodane okno, jest dużo jaśniej

pozdrawiam fan club feniksa i życzę powodzenia wszystkim

Witam

My też mamy warunki zabudowy, ale narazie jest to projekt. Za prawdziwym trzeba zaczekać jakieś 2 tygodnie, bo muszą przyjść potwierdzenia.

My będziemy w niedzielę dopiero zamawiać projekt Fenixa. Na pewno bez garażu, bo mamy malutką działkę.

Odnośnie w/w zmian, to jednak my pozostaniemy przy balkonie i zadaszeniu. Bo fajnie jest mieć taki daszek w razie deszczu. Zamiast spiżarni zrobimy garderobę i wejście z wiatrołapu. Kuchnia może zostać taka mała, bo obecnie mam taką i wcale nie narzekam. Im mniejsza, tym mniej sprzątania. :D

Pozdrawiam

Sylwia

U mnie daszek obecnie w projekcie jest, ale długo się zastanawialiśmy czy ma być. Od Domusa, w liście odstępstw od projektu, mamy pozwolenia na rezygnacje z tego daszka. Ze względu na wielkość działki, zmniejszyliśmy troche taras.

Nadal szukam ekipy do wybudowania Fenixa.

Pozdrawiam,

Konrad

witajcie wszyscy feniksowicze,wreszczie udało sie wrócic od "helmuta" i tu mała niespodzianka... pozwolenie na budowe dopiero za dwa tygodnie :evil: no cóż na temat papierkografii napisano chyba juz wszystko więc ja już nie bede dokładał.ciesze sie ze macie juz swoje warunki zabudowy bedzie wiec nas co najmniej czworo budujacych ciesze sie.Konrad jesli nadal szukkasz ekipy budowlanej to ja moge ci pomoc..pozdrawiam was wszystkich darek

Oglądałem Feniks u kolegi, wybudowny prawie zgodnie z projektem. Z zewnątrz bez zmian, w środku zmienione wejście do kotłowni z garażu. W sumie projekt jest OK, wygląda na mały z zewnątrz, zaś w środku jest nad wyraz przestronny. Osobiście wybiorę dla siebie albo Feniksa albo projekt o nazwie SP 2005, ze Studia Projekt w Cieszynie. Podaje strone do tego biura projektowego z prośbą o opinie. http://studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-2005&idk=4&strona=&str=projekty.php[ :lol: /color]

Oglądałem Feniks u kolegi, wybudowny prawie zgodnie z projektem. Z zewnątrz bez zmian, w środku zmienione wejście do kotłowni z garażu. W sumie projekt jest OK, wygląda na mały z zewnątrz, zaś w środku jest nad wyraz przestronny. Osobiście wybiorę dla siebie albo Feniksa albo projekt o nazwie SP 2005, ze Studia Projekt w Cieszynie. Podaje strone do tego biura projektowego z prośbą o opinie. http://studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-2005&idk=4&strona=&str=projekty.php[ :lol: /color]

Projekt troche mniejszy od Feniksa, ale funkcjonalnie bardzo podobny

wewnątrz. W standardzie zawiera zmianę, którą wprowadziłem podczas adaptacji - pomieszczenie nad garażem.

Mojej żonie w Feniksie podobało się charakrerystyczne wejście, czego nie

ma w SP2005

Pozdrawiam,

Konrad

Może dobrym rozwiązaniem byłoby zmodernizowanie SP 2005 przez zaadoptowanie wejścia do domu z Feniksa. Ten daszek podparty dwoma kolumnami ma niezaprzeczalny urok. Reszta funkcjonalna zostałaby z SP, ewentualnie można zrezygnować z balkonu i przykryć wykusz daszkiem. Przecież w domu praktycznie nie wychodzi się na balkon, gdy całe działka jest do dyspozycji. Taniej będzie i bardziej niezawodnie, bez przecieków z balkonu do wykusza.

Pozdarawiam Zenon

witam wszystkich; ja juz licze godziny do otrzymania pozwolenia na budowe(ciagle mnie zapewniaja ze jutro ale dzis troche im tam narobilem teatru i obiecali znow ze jutro to juz na pewno),uwaga na temat wychodzenia na balkon wydaje sie chyba trafna choc w moim przypadku ten balkon bedzie bo nie bede schodzil na dwor zeby zapalic (kto nie pali nie zrozumie tego problemu),do ogolnych ocen feniksa dorzuce jeszcze raz to co juz kiedys pisalem,jego najwieksza zaleta jest prostota konstrukcji i funkcjonalnosc,dla 4-osobowej rodziny jest w sam raz;na dniach zaczynam kopac row pod fundamenty,pozdrawiam was darek z ania

my mamy zamiar w ogóle zrezygnować z tego wykuszu, widziałam go "na żywo" i wg mnie jest za mały, a koszty związane z jego budową dość duże (okna), nawet przy rezygnacji z balkonu nad wykuszem koszty dachu nad nim i każdej "pierdoły" (koguciki itp.) wg mnie nie są warte zachodu, ale to oczywiście moje zdanie :-)

pozdrawiam wszystkich, my ruszymy zapewne najwcześniej jesienią, o ile pogoda pozwoli