loppez 24.04.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 długo mnie nie było, ale widzę, że wymiana trwa ja nadal czekam na WZ i pewnie zajmie to jeszcze trochę czasu, niestety serdecznie pozdrwaiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 24.04.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Witam Was Kosztorys mam zeskanowany. Mogę udostępnić. FinanseJest to stan surowy zamknięty + elementy zewnętrzne + elewacja. Wyceniony na 174.163 netto FENIKS z garażemZAŁOŻENIA:- Poziom cen kwartał 2004 r, dostawcy- Stawka robocizny 8,54 zł/r-g- Koszty zakupu 8,11% (w kosztorysie występują indywidualne stawki Kz)- Koszty pośrednie 60,43% R+S- Zysk 13,57% R+S+Kp(R+S)Czyli zatrudniając firmę która płaci ZUS i podatki i wystawi fakturę. PozdrawiamBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 26.04.2006 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Dziękuję bardzo za kosztorys. Czy ktoś z Was robił na swojej działce studnię wierconą czy kopaną? Bo my się zastanawiamy, czy wogóle robić. PozdrawiamySylwia i Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 01.05.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 witajcie wszyscy,sylwia mam pytanie, w jakim celu zamierzacie robic studnie? ja bede kopal studnie bo musze zrobic drenaz dzialki(jest troche mokro) i odprowadze tam wode,czy dostaliscie juz mailem ten kosztorys?ja jestem teraz w niemczech i moj syn mial to wyslac pozdrawiam serdecznie Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 02.05.2006 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 WitamDarku, nie dostaliśmy kosztorysu na meila.Myślę, że studnia byłaby robiona w celu dostarczenia wody na budowe. My mamy tak daleko do tej działki, że nawet w te "mokre" dni nie pojechaliśmy zobaczyc jak wygląda. Właśnie sie zastanawiamy, czy kopać te studnie, czy podłączyć wodę z wodociągu. Podobno na budowę nie jest taka droga. Zobaczymy. Tylko zastanawiamy się, gdzie umieścimy wodomierz. Nie wiem czy dobrze sie orientuję, ale podobno kopie się na 1 krąg i tam umieszcza się wodomierz. Zobaczymy. PozdrawiamSylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 09.05.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam, widze że sobie dyskutujecie o Feniksie na jakimś drugim Wątku. Dawno nie przeszukiwałem Forum pod kontem <>, a trzeba było. pozdrawiam,Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 09.05.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Czy nie sądzicie, że istnieje małe zainteresowanie Fenixem? Budzi to mój niepokój. Ale znajomy mówił, że lepiej jak mało osób buduje taki dom, bo wtedy ten nasz dom jest bardziej oryginalny, a nie tuzinkowy. Pozdrawiam Sylwia Witam, ja w jedną sobotę objechałem 3 feniksy w okolicy Warszawy. Pozdrawiam, Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 10.05.2006 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam KonradTy też budujesz Fenixa? Jak wyglądały na "pierwszy rzut oka" te domeczki? PozdrawiamSylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 10.05.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam,Tak bede budował Feniksa - dostałem juz pozwolenie na budowe.Na pierwszy rzut oka wyglądają fajnie i mam nadzieje nie są skomplikowane w budowie. Oglądałem je na różnym etapie budowy:stan surowywykańczany (kładzone podłogi, itp)zamieszkały (tu tylko z zewnątrz) Pozdrawiam,Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 10.05.2006 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ja niestety nie widziałam "na żywo", my dopiero czekamy na warunki zabudowy i jeszcze projektu nie kupiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 10.05.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 A czy już wiesz, że to ten projekt ? Gdzie się będziesz budować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 10.05.2006 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wielkopolska. Jakieś 50 km od Poznania.Na pewno ten projekt, bo z mężem przewróciliśmy tony katalogów i na necie szukaliśmy i ten nam najbardziej pasuje. Oczywiście po drobnych zmianach, które wyżej opisywałam. PozdrawiamSylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 10.05.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 My też oglądaliśmy chyba tysiące projektów. Przez pewien czas był inny, ale ten pasował zarówno pod względem funkcjonalnym jak i do działki. Pozdrawiam,Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 12.05.2006 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam Wczoraj przeszłam maksimum wściekłości w Urzędzie Miasta i Gminy, tam gdzie składaliśmy 1 marca br. wniosek o warunki zabudowy. Kazali nam odczekać 2 miesiące i decyzja miała dotrzeć do nas. Ale wczoraj wybraliśmy się z mężem do Urzędu i okazało się, że nasz wniosek leżał w szufladzie na samym spodzie i wogóle nie został ruszony. W poniedziałek muszę zadzwonić do Naczelnika i się z nim dogadać. Niby obiecali na czerwca, ale nie wiadomo jak to będzie. Tak to jest, jak sie mieszka w innej odległej miejscowości i nie ma się czasu zaglądać do nich. Chyba mam rozumieć, że te wnioski czekające w szufladzie, to czekają na łapówkę, bo jak inaczej można to zrozumieć. Wkurza mnie ta cała biurokracja. Ale nic się na to nie poradzi. Musimy w końcu zamówić projekt, bo to wszystko tak się ciągnie. Mam pytanie odnośnie tarasu na dole i zadaszenia nad nim. Bo nie mam wyobraźni, jak on może wyglądać. Chodzi mi o to, czy wogóle jakihś stoliczek z krzesłami się zmieści pod nim? Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 12.05.2006 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Aha i jeszcze jedno, czy spisywaliście jakąś umowę z budowlańcem, który adaptował Wam projekt i przygotowywał papiery do pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 12.05.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam,ja czekałem 7mc na Warunki Zabudowy od kwietnia do listopada. Potem jeszcze musiałem zmienić kąt nachylania dachu, bo dostalem do 40 stopni, także prawomocną decyzję miałem dopiero w styczniu 2006. Osobiście nie podpisywałem, ale teraz bym podpisał bo mój architekt zrobił kilka błędów w adaptacji - źle przeliczył i naniósł na projekt wymiary i musiał poprawić co kosztowało mnie 3 godziny mojej pracy - sprawdzenia i dodatkowe 50 km jazdy samochodem i kilka dni. Co prawda i tak te kilka dni czekałem na odrolnienie działki, więc nie wpłynęło to na złożenia papierów do gminy, które złożyłem 31 marca. Pozdrawiam,Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek.bo 14.05.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 witajcie!!!! sylwio,macku i konradzie. jestem jeszcze w niemczech wiec nie moge zaczac budowy choc pozwolenie prawdopodobnie lezy gotowe w starostwie.sylwia wydaje mi sie ze popelniliscie maly blad nie majac projektu przy skladaniu wniosku o wydanie warunkow zabudowy.otoz mnie pani w gminie wrecz poprosila chocby o podstawowe dane o domu zeby wydac warunki zgodne z planowanym domem,zeby potem nie bylo problemow z pozwoleniem na budowe, odnosnie tarasu to moje zdanie jest takie;jest bardzo ladny ale za drogi i za malo praktyczny a oprocz tego zabierze sporo swiatla do salonu.pozdrawiam was serdecznie i zycze cierpliwosci w urzedach darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwina_a 15.05.2006 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 DarkuMy wydrukowaliśmy ze strony Domusa projekt Fenixa i to było wystarczające, także mają pogląd jak ten domek będzie wyglądał. Dzwoniłam dzisiaj i byc może za 2-3 tygodnie dostaniemy decyzje. Problemów żadnych niby ma nie być, bo to zwykła działka i zwykły domek. Tylko jeszcze mały problemik, bo droga, przy której stoi działka, nie została jeszcze wykupiona przez Urząd Miasta, ale z tym niby problemów ma nie być.Jeżeli chodzi o wylączenie tego gruntu spod produkcji rolnej, to tez pewnie jakaś papierkowa robota, ale ja już nie mam siły na to wszystko, na tych urzędników.Ten daszek też wydaje mi się, że zabierze dużo światła i że jest strasznie drogi. Może kiedyś sobie dorobimy taki zwykły jednospadkowy, żeby pasował do całej konstrukcji. Zobaczymy, bo sąsiedzi właśnie takowy sobie zrobili. PozdrawiamSylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEd 15.05.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Chcielismy przywitac wszystkich Feniksowiczow Poswiecilismy dzis caly dzien zeby przeczytac wszelkie rady i opinie, obejrzec zdjecia i porozmawiac o tym co my chcemy zrobic w naszym Feniksie. Dziekujemy wszystkim ktorzy tu sie wypowiadaja bo dzieki Wam tacy laicy budowlani jak my, moga uswiadomic sobie pewne podstawy potrzebne do budowy domu Nasz Feniks z garazem (lustro) powstanie w okolicach Warszawy, miedzy Legionowem a Nieporetem. Na razie na dzialce stoi tylko baraczek. Kwitologie mamy juz za soba i za tydzien chcemy wbic pierwsza lopate. Przeszlismy szczesliwie przez wszystkie decyzje, pozwolenia, adaptacje i cale mnostwo innych papierkow. W drodze plynie sobie gaz a my juz tylko czekamy na wykonanie przylacza (musi stac domek), wywiercona jest studnia, ale wodociag to tylko kwestia czasu. Zrobilismy tez ogrodzenie z trzech stron (od frontu juz po wybudowaniu chcemy troszke ladniejszy plotek). W zeszlym tygodniu dogadalismy kierownika budowy, w poniedzialek zrywamy humus, a w piatek mamy miec podlaczony prad. Przyznamy ze wszystkie to co nas czeka budzi nasze przerazenie bo budowlanka to dla nas czarna magia. Mamy nadzieje ze dzieki Waszym podpowiedziom i szczesciu uda nam sie dokonczyc to co zaczelismy Na razie to tyle, jak na poczatek i tak sie rozgadalismy W najblizszym czasie pozwolimy sobie napisac cos o dotychczasowych kosztach i przebiegu kwitologii, rozmowach z kierownikiem budowy i materialach ktore chcemy uzyc. Mamy tez mnostwo pytan i liczymy ze madrzejsi od nas poratuja nas cennymi radami. Goraco pozdrawiamy Edyta&Pawel PS. Ten sam post puscilismy na drugi watek dotyczacy feniksa, wiec jesli ktos to czyta drugi raz to niech sie na nas nie oburza ... po prostu chcemy przywitac sie ze wszystkimi )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIA 15.05.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Mam pytanie odnośnie tarasu na dole i zadaszenia nad nim. Bo nie mam wyobraźni, jak on może wyglądać. Chodzi mi o to, czy wogóle jakihś stoliczek z krzesłami się zmieści pod nim? Pozdrawiam Sylwia Witajcie! Zadaszenie jest ok i stolik z krzesełkami spokojnie sie mieści! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts