jack62 26.02.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 znalazlem dzialke ktora ma pozwolenie na budowe, czy w przypadku zakupu tej dzialki pozwolenie przejdzie na mnie czy trzeba bedzie zalatwiac wrzystko od poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbych15 26.02.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 niestety musisz o pozwolenie starać się ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.02.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jeżeli projekt jackowi odpowiada a pozwolenie jest ważne to wystarczy wystąpić o przepisanie pozwolenia na nowego właściciela co jest zwykłą formalnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 26.02.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 I dużym ułatwieniem jest wpisanie tego faktu we wpisie u notariusza-bardzo to upraszcza procedurę przepisania pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 26.02.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 (...) Jeżeli projekt jackowi odpowiada a pozwolenie jest ważne to wystarczy wystąpić o przepisanie pozwolenia na nowego właściciela co jest zwykłą formalnością. dokładnie tak idziesz z aktem notarialnym do urzędu wydającego pozwolenie na budowę i ... przepisanie to faktycznie czysta formalność jeśli poprzedni inwestor miał dziennik budowy, to weź go ze sobą, żeby mogli cię tam dopisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack62 28.02.2006 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 nie za bardzo znam sie na sprawach budowlanych, mam zamiar kupicdzialke , obecny wlascieciel powiedzal ze jest "pozwolenie na budowe'' na tej dzialce i pokazal dokumet z gminy w ktorym okreslono miejsce w ktorym powinien sie znalesc budynek na dzialce , jego dlugosc szerokosc i wysokosc oraz typ i katy spadu dachu , czy dokument taki jest faktycznie pozwoleniem na budowe i do w/w wymagan nalezydostosowac projekt ? jesli jest inaczej to moze bylby ktos tak mily i mnie oswiecil . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 28.02.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 cos mi sie wydaje, ze tutaj chodzi o decyzje o warunkach zabudowy. A to juz nie to samo co pozwolenie, to dopiero pierwszy krok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.02.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Jack62To co ma sprzedający to warunki zabudowy. Na ich podstawie możesz wybrać projekt domu, zgromadzić jeszcze trochę różnych papierków (warunki przyłączenia mediów, wyłączenie z produkcji rolnej itd.) i wystapić o pozwolenie na budowę TWOJEGO domu.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 01.03.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Powinieneś w akcie notarialnym zapisać, że właściciel zobowiązuje się przenieść decyzję o warunkach zabudowy na Ciebie i potem jak najszybciej załatwić w gminie takie przeniesienie. Namyśl się tylko, czy wszystkie warunki tej decyzji (np. wielkość domu) Ci odpowiadają, jeśli nie, nie wchodź w ten zakup albo próbuj uzyskać dla siebie nową decyzję (nie musisz być właścicielem, żeby o nią wystąpić) i dopiero potem kupuj ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.03.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 nie za bardzo znam sie na sprawach budowlanych, mam zamiar kupic . Osobiście radzę poprosić o pomoc kogoś kto się na prawdę zna. Przyspieszony kurs przez internet - jakkolwiek bardzo pożyteczny - na niewiele się zda, gdy ma się zerową orientację. Tu na forum prawie codziennie można poczytać o takich historiach. Jeśli nie chcesz źle zainwestować - nie podejmuj decyzji sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.03.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 ....a lbo takich historiach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=65632&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamajaga 02.03.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Ha, przez przypadek tu zajrzałam i to mnie się tu daje jako przykład raczej antyprzykład ku przestrodze (odwołanie wyżej). Tyle tylko, że to mnie dotyczy ten problem, a nie każdy kto się chce budować jest ekspertem od wszystkiego, tym bardziej że nie ma się blisko (ani daleko jak sie okazuje) życzliwych osób, które pomogłyby podjąć dobrą decyzję. Uczę się na swoich błędach szkoda ,że nie na cudzych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbych15 02.03.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jeżeli projekt jackowi odpowiada a pozwolenie jest ważne to wystarczy wystąpić o przepisanie pozwolenia na nowego właściciela co jest zwykłą formalnością. Pani Aniu wprowadzanie ludzi w błąd nie jest moim celem. Nie wymądrzam się tak jak inni wszechwiędzący wiem z autopsji co mnie spotkało i dlatego odpowiedziałem koledze przynajmniej częściową prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 02.03.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 MamajagaA może jest (połowiczne) rozwiązanie? Spójrz do założonego przez Ciebie wątku (link powyżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.03.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jeżeli projekt jackowi odpowiada a pozwolenie jest ważne to wystarczy wystąpić o przepisanie pozwolenia na nowego właściciela co jest zwykłą formalnością. Pani Aniu wprowadzanie ludzi w błąd nie jest moim celem. Nie wymądrzam się tak jak inni wszechwiędzący wiem z autopsji co mnie spotkało i dlatego odpowiedziałem koledze przynajmniej częściową prawdę. A co Cię spotkało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack62 03.03.2006 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 dzis sprawdzilem , na interesujaca mnie dzialke jest wydana decyzja o warunkach zabudowy , po rozmowie i zapoznaniu sie z nia przez architakta , akceptuje ja , jak sie dowiedzialem z przepisaniem decyzji nie ma problemu, wystarczy wypelnic wniosek o przepisanie , nie jest konieczna wzmianka o w/w w akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.03.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 No to życzę sprawnego "kolekcjonowania" warunków, uzgodnień i wypisów i szybkiego uzyskania pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 06.03.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 dzis sprawdzilem , na interesujaca mnie dzialke jest wydana decyzja o warunkach zabudowy , po rozmowie i zapoznaniu sie z nia przez architakta , akceptuje ja , jak sie dowiedzialem z przepisaniem decyzji nie ma problemu, wystarczy wypelnic wniosek o przepisanie , nie jest konieczna wzmianka o w/w w akcie notarialnym. Nie jest konieczna wzmianka w akcie notarialnym, ale jest konieczna zgoda osoby na której rzecz decyzja została wydana (czyżby w gminie zapomnieli o tym wspomnieć?): "Art. 63. 1. W odniesieniu do tego samego terenu decyzję o warunkach zabudowy można wydać więcej niż jednemu wnioskodawcy, doręczając odpis decyzji do wiadomości pozostałym wnioskodawcom i właścicielowi lub użytkownikowi wieczystemu nieruchomości. 2. Decyzja o warunkach zabudowy nie rodzi praw do terenu oraz nie narusza prawa własności i uprawnień osób trzecich. Informację tej treści zamieszcza się w decyzji. 3. Jeżeli decyzja o warunkach zabudowy wywołuje skutki, o których mowa w art. 36, przepisy art. 36 oraz art. 37 stosuje się odpowiednio. Koszty realizacji roszczeń, o których mowa w art. 36 ust. 1 i 3, ponosi inwestor, po uzyskaniu ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę. 4. Wnioskodawcy, który nie uzyskał prawa do terenu, nie przysługuje roszczenie o zwrot nakładów poniesionych w związku z otrzymaną decyzją o warunkach zabudowy. 5. Organ, który wydał decyzję, o której mowa w art. 59 ust. 1, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innej osoby, jeżeli przyjmuje ona wszystkie warunki zawarte w tej decyzji. Stronami w postępowaniu o przeniesienie decyzji są jedynie podmioty, między którymi ma być dokonane jej przeniesienie." To oznacza, że jeśli tej zgody nie będzie w akcie notarialnym, będziesz musiał uzyskać od sprzedającego odrębne oświadczenie o zgodzie na przeniesienie. Zrób jak Ci wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 06.03.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 dzis sprawdzilem , na interesujaca mnie dzialke jest wydana decyzja o warunkach zabudowy , po rozmowie i zapoznaniu sie z nia przez architakta , akceptuje ja , jak sie dowiedzialem z przepisaniem decyzji nie ma problemu, wystarczy wypelnic wniosek o przepisanie , nie jest konieczna wzmianka o w/w w akcie notarialnym. nie jest konieczna, bo nie jest to pozwolenie na budowę, a jedynie decyzja o warunkach zabudowy a dzieje się tak dlatego, że jak to wynika z przytoczej przez Tomasza M. ustawy, decyzja o warunkach zabudowy nie rości praw do terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts