Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma kominek MERKURY 101W


Recommended Posts

palę w zasadzie pierwszy sezon w tym kominku -poprzedni był tylko rozruchowym .zamówiłem wersję z dodatkową chłodnicą wokół płaszcza jako dodatkowe zabezpieczenie oprócz naczynia przelewowego(dopłata ok.500zł).podstawowym żródłem ciepła jest piec olejowyde ditrich dimatic -3 ale szybko się okazało że kominek przejął tę funkcję.palę w zasadzie na okrągło od 20 grudnia 2005 (bez wygaszania koinka).do tego czasu paliłem popołudniami do rana.kominek bez problemu wytrzymuje przy pełnym wsadzie ok.8-9 godzin.rekord to 11 godzin -jeszcze był żar.temperatura jaka jest potrzebna na obiegu kominka to ok.45 oC I WTEDY OLEJAK PRAKTYCZNIE SIĘ NIE URUCHAMIA(przy temp na zew. do ok.-8:10 oC).mam również bufor na wodę 300l i 2-3 razy w tygodniu grzeję wodę buforem.czas jaki jest potrzebny na ogrzanie 300l wody do tem.ok 55oC to ok.1,5-2 godziny.piec olejowy ma swój zbiornik na cwu 130l i grzeje tylko ten zbiornik a cwu pobiera zawsze przez bufor i jeżeli jest tam jeszcze ciepła woda to podgrzeje ją do zadanej temp.na piecu.dodam jeszcze że całym mózgiem i "szefem" tego układu jest piec olejowy.jak na razie to działa to super i gdyby nie kominek to byłoby ze mną krucho-chodzi o wzgłedy finansowe.paląc w kominku od ok.20 września 2005 spaliłem ok.9mp drewna (ŚREDNIO PO OK.80 ZŁ) oraz oleju ok.350l(mam zbiornik 1500l) po ok.2zł -co daje średnią kwotę miesięczną ok.300zł z cwu.główna zaleta takiego układu grzewczego to to że w każdej chwili mogę wyjechać i nie muszę się obawiać że rury pozamarzają bo olejak po wygaśnięciu kominka przejmuje funkcję grzania.podam jeszcze parametry domu jaki ogrzewam.dół to 106m2 (tem. stała 22-23oC) góra tyle samo a temp.to od20-21 oC.dodam jeszcze że w tym ogrzewania podłogowego(SUPER WYNALAZEK) jest ok 60m2 na górze i na dole.

podsumowując -mnie ten układ grzewczy jak dotychczas spisuje się znakomicie i mimo że jest w układzie z piecem olejowym to nie zamienił bym go na żaden inny(kaloryczność oleju jest stała i bardzo wysoka niezależnie od warunków pogodowych jak to jest w przypadku gazu ziemnego gdzie kaloryczność spada wraz ze spadkiem temp.bo azotują gaz żeby rury nie pozamarzały).jedynym minusem jest sporo własnej pracy przy przygotowywaniu drewna oraz paleniu oraz w moim przypadku to to że paląc pierwszy sezon nie miałem dość suchego drewna i w przypadku płaczcza wodnego na metalowych częściach kominka pojawia się czarna skorupa węgla drzewnego ale przy porządnym ogniu i dodaniu środka do spalania sadzy dość łatwo to znika.myślę że mając suche drewno sezonowane 2-3 lata tego problemu nie będzie.dochodzi jeszcze jako minus szybko brudząca się szyba ,ale z tym też można sobie poradzić.reasumując -tylko MERKURY 101.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...