maglina 26.02.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 witam, mój problem dotyczy samowoli budowlanej, znalazłam post w którym ktoś pisze, że nadzór budowlany nakazuje rozbiórke w oparci u ustawę- prawo budolane z 1974r gdyż w tym czsie budenek ten został wybudowany, więc ja mam pytanie zgłaszając budynek do legalizacji(w 2004r)wybudowany w 1996r, spełniający warunki legalizacji nadzór budowlany powinien stosować ustawę obecną czy tą ktora obowiązywała w momencie zakończenia budowy czyli tą 1994r, ma to fundamentalne znaczenie gdyż ustawa z 1994r dopuszcza legalizację nie wspominając o opłatach legalizacyjnych a jej późniejsze nowelizacje(2003 i 2004) wnoszą opłaty i to niestety spore. Z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maglina 26.02.2006 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 już niestety wiem o co chodzi z tym obowiązywaniem ustaw ale jeśli ktoś by miał jakieś sugestje, orzeczenia sądów administracyjnych czy cos innego odnosnie opłat legalizacyjnych będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maglina 26.02.2006 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 niestety jednak nie mam pewności co do stosowania ustaw, mam już mętlik w głowie wg ustawa prawo budowlane nie określa jednoznacznie swój zakres obowiązywania, dalej więc nie wiem czy moglabym w/w sprawę argumentować w sposób iż ta samowola budowlana została dokonana w czasie obowiązywania ustawy z 1994r i zgodnie z ta ustawa powinna być rozpatrywana, czy nie ma zmiłuj i zawsze stosuje sie przepisy obowiązujące obecnie, i czy zgodnie prawem nie powinno obowiązywać przedawnienie, nie wiem jak to jest z przedawnieniami i ogólnymi zasadami prawnymi może znajdzie się ktos kto mi coś doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 11.04.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 sprawdź sobie na końcu ustawy z 1994r. od kiedy wchodzi w życie... (tzn. jakie jest "vacatio legis" od daty ogłoszenia..Wówczas dowiemy się która ustawa- prawo budowlane należy stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 12.04.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Witam, Nie można nikogo skazać za czyn, który w bieżącym stanie prawnym nie jest już przestępstwem. Sądze, że w postępowaniu administracyjnym jest podobnie ale w tym kraju co urząd to rząd i sąd, więc sugeruję podparcie się prawnikiem. Pozdr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts