Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samowola budowlana

maglina

Recommended Posts

witam, mój problem dotyczy samowoli budowlanej, znalazłam post w którym ktoś pisze, że nadzór budowlany nakazuje rozbiórke w oparci u ustawę- prawo budolane z 1974r gdyż w tym czsie budenek ten został wybudowany, więc ja mam pytanie zgłaszając budynek do legalizacji(w 2004r)wybudowany w 1996r, spełniający warunki legalizacji nadzór budowlany powinien stosować ustawę obecną czy tą ktora obowiązywała w momencie zakończenia budowy czyli tą 1994r, ma to fundamentalne znaczenie gdyż ustawa z 1994r dopuszcza legalizację nie wspominając o opłatach legalizacyjnych a jej późniejsze nowelizacje(2003 i 2004) wnoszą opłaty i to niestety spore. Z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź.

niestety jednak nie mam pewności co do stosowania ustaw, mam już mętlik w głowie wg ustawa prawo budowlane nie określa jednoznacznie swój zakres obowiązywania, dalej więc nie wiem czy moglabym w/w sprawę argumentować w sposób iż ta samowola budowlana została dokonana w czasie obowiązywania ustawy z 1994r i zgodnie z ta ustawa powinna być rozpatrywana, czy nie ma zmiłuj i zawsze stosuje sie przepisy obowiązujące obecnie, i czy zgodnie prawem nie powinno obowiązywać przedawnienie, nie wiem jak to jest z przedawnieniami i ogólnymi zasadami prawnymi może znajdzie się ktos kto mi coś doradzi

• 1 month później...