waldon mala 26.02.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 W jakim banku radzicie wziasc kredyt. Chcę na 100 % inwestycji. Poradzcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 26.02.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Wiesz jak to jest. Każdy ma inną sytuację. Trzeba indywidualnie podejść do tego. Chociaż w tej chwili chyba Millenium. Bo: 0 zł. prowizji jak bierzesz w złotówkach; jak we frankach 1 % prowizji. Rzeczoznawca gratis. Niby tak jest do 28 marca. Ale musisz pochodzić i popytać. Oprocentowanie też jest dosyć atrakcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1040536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 26.02.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 banki mają różne promocje, musisz pochodzić i popytać Zanim zaczniesz musisz tylko wiedzieć czy ZŁ czy CHF , bo inne warunki dla waluty a inne dla złotówki. Najważniejsze: 1. jaka prowizja? (im mniejsza tym lepiej) 2. jakie dodatkowe opłaty? (opłata przygotowawcza, ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie niskiego wkładu...) 3. jaka marża banku? (poniżej 2% to jest dobrze) 4. WIBOR czy LIBOR? (wibor jest wyższy, jak dodasz marżę to wychodzi ok 5-7 %, na LIBORZE ok 3%) 5. jaki okres kredytowania? im dłuższy tym nizsza rata, ale większy koszt kredytu 6. Ile procent kredytu musisz udokumentować fakturami? (średnio 70-80%) 7. karencja w spłacie kapitału (3 lata max), ale osobiscie polecam 12 m-cy) 8. przy walutowym czy jest prowizja za przewalutowanie na złotówki 9. prowizja za wcześniejszą spłatę? Najpierw zaglądnij do banku w którym masz ROR, bo większośc banków traktuje preferencyjnie stałych klientów i można wynegocjować dobrą marżę. (zależy ile chcesz wziąść kredytu) Ja osobiście mam 150 000 w CHF, w Kredyt Banku, udało mi się bez prowizji, bez opłaty przygotowawczej, ubezpieczenie na życie pokrywa bank, przewalutowanie na zł bez prowizji, na 30 lat, 12 m-cy karencji i rata ok 670-700 zł Taka sama kwota w zł = rata ok 950-1000 zł Jeszcze kwestia rat stałych czy malejących. Przy malejących zdolność kredytową liczą ci do najwyższej raty, i tak naprawdę opłaca się tylko przy złotówkach. przy walucie zawsze są jakieś wachania kursów i nigdy nie masz i tak stałej raty. jak by co pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1040735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cassis 27.02.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Borg, mam pytanie ad. karencji w spłacie kapitału. czy możesz rozwinąć ten punkt , ponieważ mi zaproponowali spłatę kapitału na 11. 2008r? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1041011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 27.02.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 11.2008 to jest max czas kiedy musisz zacząć spłacać kapitał,a od ciebie tylko zależy czy nie zechcesz wcześniej wszystko zalezy czy stać cię na spłate od razu kapitału wraz z odsetkami, jeżeli tak to tym lepiej - wcześniej spłacisz kapitał... optymalnym okresem karencji wg mnie jest 6-12 m-cy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1042131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 27.02.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Ja dziś obskoczyłem 4 banki: Nordea Fortis, BPH i Deutsche. Wszędzie warunki negocjowane indywidualnie (CHF, na kwotę 160 tys sfinansowenie reszty budowy)) no i podpuszczałem ofertą konkurencji. Tylko Fortis nie brał prowizji, Nordea aż 2% (Pani coś tam brzęczała że być może zejdzie, ale reszta oferty wypadła gorzej od konkurencji). Marże: Nordea 1.6+Libor 6m (2,88 na dziś) Fortis 2+Libor 6m (3,28 ) BPH 1,5 +Libor 6m (2,78 ) Deutsche: 1,2+Libor 3m(!!) (2,2%) Prowizje: Nordea 2%, Fortis 0%, BPH 1%, Deutsche 1,2% Fortis i Nordeę skreślam, ZOstaje Deutsche i BPH. W BPH wkurza mnieprzymus zakładania konta, ale giętko podchodzą do konta walutowego. Wcześniejsze spłaty to maksymalnie 50% kredytu (do trzech lat, potem hulajdusza). Przewalutowanie z CHN -> PLN pierwsze za free. Minimalna nadpłata to 2 tys zł, ale...150 zł kosztuje KAŻDORAZOWO aneks do KAŻDEJ nadpłąty. CO jest jednoznaczne z 1-2 nadpłątami w roku. Ubezpieczenie do chwili wpisu na hipotekę, to 0,9% Acha karencja do 24 mies. Deutsche jako jedyny liczy Libor 3m (niższy, dziś o 0,3% od Libor6m). Ma najbardziej atrakcyjną ofertę marżowo, ale: karencja maks 9 miesięcy (i tak zamierzam przed zimą skończyć, więc mnie to akuratmocno nie rusza), wcześniejsze spłaty: 2% od każdej nadpłaty w okresie 2 lat. Ubezpieczenie do chwili wpisu do hipoteki 1,2% (w sumie to pikuś, bo dodajemy ten % do % marży przez pierwsze 1-2 miesiące, a wiadomo, że wtedy nie spłącamy kapitału, tylko odsetki...) No i maksymalny okres kredytowania w CHF to 20 lat (co zrobiło ratę na 900 zł w malejących). Ale jak patrze już na koszt całego kredytu, to: DB - 33tys (20 lat) BPH- 54 tys (25lat) Fortis- 62 tys (25 lat) Nordea- 65 tys (25 lat) Tak więc będę jeszcze walczył o procenty z DB i BPH. ZObaczymy jak wyjdzie. papierologia wszędzie podobna. Niby dzień urlopu, ale jestem mądrzejszy niż po tygodniu konsultacji z Expanderem czy OF Być może powyższe dane komuś pomogą. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1042455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 27.02.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 osobisćie sugerowałbym się przy wyborze banku głównie prowizją i opłatami wstępnymi a nie oprocentowaniem bo ono i tak się zmieni i tak, nie da się tego przewidzieć, wiadomo jak różnicy jest 2 % to bierzemy ten niższy ważne bezpłatne przewalutowanie na PLN jeśli chodzi o ROR to chyba każdy bank przy hipotecznym kredycie wymaga konta... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1042498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikae 02.03.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Borg, do końca tak nie jest.Czasami lepej zapłacić opłaty manipulacyjne niż skusic sie na niższy procent bez opłat.Diabeł tkwi w szczegolach.Proszę sie przyglądać procentom , poniewaz składa się ono z kilku skadników ;marza. wibor ect.Prosze zawszę prosic o umowę roboczą no i uwaznie ją czytać.Z moich doświadczeń wynika że przedstawiciele banku są chętni do udzielania odpowiedzi...ale na zadane pytania.Do banku należy przyjść z dobrze odrobionym zadaniem domowym, bo jak by nie było w gre wchodzą duże pieniądze.No i negocjować !!! Nam się udało z 8 % we frankach zejść do 3.58 % ( rok temu).I tak juz na koniec, po wielu poszukiwanach naszym kredytobiorcą został PKO BP i chyba nie bez powodów jest liderem w przyznawaniu pozyczek hipotecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1050918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 03.03.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Zanim zaczniesz musisz tylko wiedzieć czy ZŁ czy CHF , bo inne warunki dla waluty a inne dla złotówki. Najważniejsze: 1. jaka prowizja? (im mniejsza tym lepiej) 2. jakie dodatkowe opłaty? (opłata przygotowawcza, ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie niskiego wkładu...) 3. jaka marża banku? (poniżej 2% to jest dobrze) 4. WIBOR czy LIBOR? (wibor jest wyższy, jak dodasz marżę to wychodzi ok 5-7 %, na LIBORZE ok 3%) 5. jaki okres kredytowania? im dłuższy tym nizsza rata, ale większy koszt kredytu 6. Ile procent kredytu musisz udokumentować fakturami? (średnio 70-80%) 7. karencja w spłacie kapitału (3 lata max), ale osobiscie polecam 12 m-cy) 8. przy walutowym czy jest prowizja za przewalutowanie na złotówki 9. prowizja za wcześniejszą spłatę? Dodałbym jeszcze bardzo ważną, ale zaniedbywaną sprawe jaką jest SPREAD. Odnosnie punktu 4 to Libor jest podstawą naliczania kredytów WALUTOWYCH a Wibor ZŁOTÓWKOWYCH. Nie ma mozliwości zamiany, więc nie ma co liczyć np. nakredyt złotówkowy 1% marzy + Libor...... Najpierw zaglądnij do banku w którym masz ROR, bo większośc banków traktuje preferencyjnie stałych klientów i można wynegocjować dobrą marżę. (zależy ile chcesz wziąść kredytu) Generalnie tak, ale zasugeruj możliwość przeniesienia rachunku do banku z którym rozmawiasz. Wierz mi DZIAŁA Ja osobiście mam 150 000 w CHF, w Kredyt Banku, udało mi się bez prowizji, bez opłaty przygotowawczej, ubezpieczenie na życie pokrywa bank, przewalutowanie na zł bez prowizji, na 30 lat, 12 m-cy karencji i rata ok 670-700 zł SZCZERZE gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1051102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 03.03.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Deutsche jako jedyny liczy Libor 3m (niższy, dziś o 0,3% od Libor6m). Libor 3m jest TYLKO DLATEGO niższy, że zmienia się częściej niż 6M - czyli analogicznie co 3 i co 6 miesięcy. Mając Wibor/Libor 3m bedziesz miał zmianę oprocentowania co 3 miesiace, a przy 6M co 6 m-cy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1051120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 03.03.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Borg, do końca tak nie jest.Czasami lepej zapłacić opłaty manipulacyjne niż skusic sie na niższy procent bez opłat.Diabeł tkwi w szczegolach.Proszę sie przyglądać procentom , poniewaz składa się ono z kilku skadników ;marza. wibor ect.Prosze zawszę prosic o umowę roboczą no i uwaznie ją czytać.Z moich doświadczeń wynika że przedstawiciele banku są chętni do udzielania odpowiedzi...ale na zadane pytania.Do banku należy przyjść z dobrze odrobionym zadaniem domowym, bo jak by nie było w gre wchodzą duże pieniądze.No i negocjować !!! Nam się udało z 8 % we frankach zejść do 3.58 % ( rok temu).I tak juz na koniec, po wielu poszukiwanach naszym kredytobiorcą został PKO BP i chyba nie bez powodów jest liderem w przyznawaniu pozyczek hipotecznych. PKO BP jest liderem, ponieważ ma najwiecej klientów detalicznych, ale i tak chwała mu za to. Z kredytami jest tak jak z wszystkim co kupujemy. Jeśli pokazemy sprzedawcy (a doradca bankowy jest sprzedawcą) że znamy sie na temacie ( weimy co to libor, Spread, karencja spłaty, znamy ofertę innych bankow) będziemy traktowani lepiej. Mała porada (z doświadczenia) Jeśli nie zalezy nam na tym gdzie mamy ROR (ceny są praktycznie jednakowe, a bankowość internetową ma kazdy bank) to można zasugerować w zamian za obnizenie marży przeniesienie rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/49081-w-jakim-banku-kredyt/#findComment-1051132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts