Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moj typ, ale czy wlasciwy i tani ?

Recommended Posts

Mam nadal czas na ostatecznaą decyzje.

Myślę o budowe domu ciepłego i taniego w eksploatacji, tak wiec: dom w technologi ksztaltek styropianowych. Chcialbym wybrac te najprostrza, komplksową i w miare tanią. Technologia ta pozwoli mi uniknac błędów i pilnowania na budowie panów tzw. majstrów od wszyztkiego, gdyż chatke będę stawiał we własnym zakresie. Dla ogrzania domu i c.w.u. chciałbym wykorzystując pompę ciepła ale czy da mi to możliwość podłączenia wentylacji nawiewnej ? (Tu proszę o opinię) Do ogrzewania chiałbym również wykorzystać kominek. Dom wraz z garażami będzie miał ok 300m kw pow. uzytkowej, a wiec sporo. Co myslicie o takim rozwiązaniu ? Wydaje się być tanie w eksploatacji a przy wykorzystaniu styropianu zaoszczędzę w stosunku do innych tradycyjnych technologi właśnie na pompe ciepła.

Może jest ktoś kto zaplanował swoja budowę w podobny sposób ?

O wyższości technologi jednej nad drugą nie ma się co wypowiadać, to już na forum było

Proszę o wypowiedzi osób które być mozę skorzystały z połączenia styropianiku, pompy ciepła, jakieś wentylacji do tego i może kominka .. a może to zbyt wiele ? I nadal gdzieś bujam myslami ..

Pozdrawiam ..

PS

Jeśli jest ktoś kto wybudowany dom w technologi styropianowej w okolicach trojmiasta i może się tym pochwalic to proszę również pisać i jeśli to możliwe to chętnie obejrzę i posłucham rad.

Pozdrawiam

Anonimowy, dzieki za ciekawa uwage, musze sie nad tym zastanowi :)

A co do wypowiedzi twojej Roose, to nie bardzo zrozumialem do czego pijesz ? Chodzi o styropian ? pompe ciepla, moze kominek ? nie wiem ..

Co do technologi to naprawde nie mam zastrzezan, jest jak kazda inna i kazdy sam decyduje w jaki sposob chce osiagnac cel.

Mimo wszystko, tez dziekuje za glosik ..

Piotr31 co do domu z klocków styropianowych to sam jestem ciekaw jak to się sprawuje w pożniejszym uzytkowaniu. A jeżeli chodzi o osobnika podpisującego się ROOSE to po tym co on pisze na łamach forum to ogólnie jest to ignorant chcący wykazać się wiedzą której mu niestety brak.

przyjąłem zasadę, że anonimom nie odpowiadam.

A co do bloczków styropianowych, bo o tym myślałem to wszyscy jakoś w termosach mieszkać nie chcą, a to jest właśnie taki termos, po 5 cm styropianu w srodku beton, budynek nie ma żadnej bezwładności cieplnej, bo opór od wewnątrz stanowi styropian - kto ociepla od srodka mieszkanie ?. Udowodniono wyższość wełny jako izolacji cieplnej /bardzo dobra dyfuzja / a jaką dyfuzję daje styropian ?

Na koniec - jakaś wilgoć zawsze w środku kształtki pozostaje i gwarantuję rozwój mikroorganizmów - dopiero będzie zdrowy dom, może na szczęście tego nie będzie widać.

Ignorujcie dalej.....

Roose, sporo przegladalem informacji na temat betonu ze styropianem lub jak kto woli bloczkow styropianowych lub ksztaltek. Czytalem tez sporo opinii przeciwnikóe, którzy nie mieli szczęścia bywać chyba w takich domach i ludzi ktorzy taki dom juz użytkują przez naprawdę wiele lat i nie sadze by ich opinia, (nadmienie ze bardzo pozytywna) byla tylko dobrą miną do złej gry. System sie podoba i nie mają do niego większych zastrzeżeń, może warto przeczytać wypowiedzi niektórych z nich ? Są gdzieś tu na forum, wczoraj się zaczytałem w tej lektrurce i bardzo mnie to przekonuje. Termosik dobrze wietrzony to naprawdę żadne zagrożenie a co do wyższości wełny nad styropianem to też bym się zastanawiał, wełna ma też swoje minusy.

Myśląc o rozwiązaniu ogrzewnia w domu ze styropianu jestem przekonany że można taką chatkę ogrzać przysłowiową "zapalniczką", do tego wymusić obieg powierza i może się okazać że to bedzie bardzo tani dom w utrzymaniu. Czy nie jest to ciekawe rozwiązanie i kuszące zarazem ?

nic im nie zaostało - muszą tak mówić; myślisz, że producenci wymyślają nowe produkty tulko dlatego, żeby nam zrobić dobrze - za tym stoi $$$$

Zastanów się czy nie uzyskasz tego samego ocieplając z zewnątrz i zyskując przez to większą bezwładnośc cieplną budynku i chociaż jednostronną dyfuzję pary wodnej. Wilgoć w scianie zawsze się znajdzie , a jak nie będzie miała ujścia to się wszystko skisi - takie są prawa fizyki.

Na marginesie

- wymieniamy tu tylko swoje opinie - nie ma co się za bardzo pienić / nie do Ciebie /

Odbiegliście od tematu. Ja też odbiegam, ale muszę odpowiedzieć Zedgrajewo:

Wieszam wszystko na Porothremie. Wiszą szafki kuchenne, piec CO (na ściance 12 cm, wyobraź sobie...), o obrazkach, lampach etc nie wspominam.

Cała różnica polega na tym, że nie kupujesz kołków najprymitywniejszych, z rozdwajającym się dyblem plastikowym, ale tzw uniwersalne - nadające się też do elementów szczelinowych.

I po problemie...

A ja tak troche of topic)))))Hmm, jesli juz styropian, to wybralbym go tylko na zewnatrz, ale brrr..nie caly dom.Ale wiem, ze ludzie najczesciej wierzą, w to, w co chcą wierzyć, i zadne inne glosy nie sa brane pod uwage.A jesli juz, to raczej budza zlosc.Ja bym sie bardzo dlugo zastanawial nad budowa takiego domu, barrdzo , bardzo dlugo, ale to Twoj wybor.Pare racjonalnych argumentow podal ktos wyzej, o bezwladnosci cieplnej itp.A przeciez polistyren nie jest wieczny i stale zachodzi proces jego degradacji, wiec troche tego w powietrzu tez by bylo....I żyjemy wczasach, gdzie nie ma juz problemu z dostepnoscia bardziej naturalnych materialow, typu ceramika, silikaty, gazobeton , ....drewno, gips itp.Wydaje mi sie, ze pytajac sie tu o dom ze styropianu podjales juz decyzje i szukasz potwierdzenia.Ja bym sie na taki krok nie poważył, ale "de gustibus...,,".Pozdrawiam.

JESTEM ZA CERAMIKĄ .ZNAM LUDZI KTÓRZY ZŁAKOMILI SIĘ NA REKLAMĘ

NIE WYSZŁO TO TANIEJ ,ALE TERAZ TO MAJĄ PROBLEMY.

DOM DZIAŁA JAK WIELKI AKUMULATOR CIEPŁA WILGOTNOŚCI ITP.SPRAW.

WIECIE CO SIĘ DZIEJE W STYROPIANOWYM DOMU JAK W TERMOSIE WILGOĆ

ALE CIEPŁO .O MEBLOWANIU INATALACJACH JUŻ NIE WSPOMNĘ.KONKLUZJA

WRZYSTKO ALE NIE STYROPIANOWE.CZEŚC