kiwal 26.02.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Stoje przed dylematem- kupić nowe mieszkanie w bloku czy kupic/wybudowac dom? Mieszkanie jeśli bym sie na nie zdecydował miałoby ok 80-100m2,wiec koszt w stanie developerskim to ok 220-260tys zł. Do tego dochodzi wykończenie - podłogi, armatura, ....Czy może kupić dom do wykończenia/zaczac budowe. I teraz pyatnie- jak zorientować sie ile bedzie kosztowało postawienie domu - ile trzeba na to mieć pieniedzy ? Gdzie szukac takich informacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 26.02.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 ok 80-100m2,wiec koszt w stanie developerskim to ok 220-260tys zł. Do tego dochodzi wykończenie - podłogi, armatura, .... Czy może kupić dom do wykończenia/zaczac budowe. - ile trzeba na to mieć pieniedzy ? analizowałem ciekawy projekt domku - dla 4osobowej rodziny.Parterowy pow netto 107,49m2,pow zabudowy 9,34m x 14,04m.Kalkulowałem zrobić go z podłogami instalacjami za ok.160000 zł brutto.Szczegóły i namiar na priwate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 26.02.2006 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 ok 80-100m2,wiec koszt w stanie developerskim to ok 220-260tys zł. Do tego dochodzi wykończenie - podłogi, armatura, .... Czy może kupić dom do wykończenia/zaczac budowe. - ile trzeba na to mieć pieniedzy ? analizowałem ciekawy projekt domku - dla 4osobowej rodziny.Parterowy pow netto 107,49m2,pow zabudowy 9,34m x 14,04m.Kalkulowałem zrobić go z podłogami instalacjami za ok.160000 zł brutto.Szczegóły i namiar na priwate Bardzo chętniezobacze jak wyszły kalkulacje. Wyslalem informacje na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldi 01.03.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 My skalkulowaliśmy w ten sposób: Stan surowy zamknięty - 200.000 zł ( trójwarstwówka, dach ceramika,, wełna ...... Wykończenie domu - 250.000 zł Z tym że wykończenie obejmuje wszystko łącznie z meblami, LCD, Kinem domowym itp. tylko się wprowadzić. Koszty dodatkowe to ok. 10000: Projekt, mapki, geodeta, prąd itp. I mamy nadzieje że zmieścimy się w tym Dom ma 180 mkw. + 35 mkw garaż - parterówka, bazująca na http://www.stylowydom.com.pl / bungalow z siłownią ( oczywiście projekt jest indywidulany bo trochę go zmieniliśmy ). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 01.03.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 My skalkulowaliśmy w ten sposób: Stan surowy zamknięty - 200.000 zł ( trójwarstwówka, dach ceramika,, wełna Wykończenie domu - 250.000 zł Koszty dodatkowe to ok. 10000: Projekt, mapki, geodeta, prąd itp. czyli razem 460 000 zł ?,a przyłącza i działka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldi 01.03.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Działka już jest kupiona...i nie uwzględniam jej w cenie domu. Prąd właśnie jest prowadzony, gaz mam , a szambo będzie. W projekcie oczywiśce szambo jest uwzględnione Reszty przyłączy nie potrzebuje ..... pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 01.03.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Na warunki Warszawy. Mieszkanie 83 m, ok. 260.000 zł. Za kwotę trochę większą wybudowałem 18 km od Centrum Warszawy dom prawie dwukrotnie większy. Do tego dochodzi niestety koszt działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza35 02.03.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 kiwal,jedno jest pewne, ze za koszt mieszkania w Warszawie w stanie developerskim wybudujesz dom. To ile będzie kosztował docelowo to już od Ciebie zależy. Mnie dom 35 km od Wawy, 140 m będzie kosztował jakieś 260 tys. (w tej chwili jest na etapie wykończenia), ale fakt, że w granicach rozsądku wszystko wybieram najtańsze. Pewnie, że na cegłach czy innych dachach oszczędzać nie będę, ale już kuchnię zamierzam wykończyć za 8 tys. (ze sprzętem), chociaż śmiało mogłabym wydać 30 albo więcej. To kwestia priorytetów. Jeżeli chcesz mieć wszystko jakości Q to faktycznie musisz się liczyć z kosztem ok. 400 - 500 najmarniej, a śmiało może to być znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asfi 02.03.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Byłem w tej samej sytuacji co Ty. Różnica taka, że mieszkam na śląsku i ceny nie są takie jak w Wwie ale tez nie należa do najniższych. Natrafiłem na domek 125m2 w stanie deweloperskim. Działka ponad 600 m2, ogrodzona, z gazem ziemnym, prądem, kanalizacją a nie szambem. Muszę domek wykończyć od środka. Myślę, ze zmieszczę się w kwocie 300 - 320.000 ze wszystkim, oczywiście bez szaleństwa. Wole wydać te pieniądze na wolnostojący dom z "trawką", aniżeli być dalej w mieszkaniu i słuchać jak płacze dziecko sąsiada. Myślę, że mieszkanie za 260 tyś, a domek za max. 320 tyś - przemawia na korzyść domu. Miłych wyborów Asfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 03.03.2006 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 To dodam kilka faktów z ostatniego tygodnia.Obejrzałem kilka inwestycji w Lodzi i mówicie co chcecie ale ceny mieszkań troche są zwariowane. Za mieszkanie 89m plus garaz, ktory musze kupic i komórka 8m mam zaplacic 301600 zł. Za to dostaje standard developerski czyli puste ściany z oknami!! Warto sie w to pakowac? Chyba nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżin 14.03.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Mam pytanie, czy ktoś niedawno postawił domek ok. 150m2 plus garaż i jakie poniósł koszty, zwłaszcza teraz interesuję mnie stan surowy otwarty, który to etap mam zamiar wkrótce przeprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 14.03.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 przecież na Twoje pytanie jest odpowiedz wątek wyżejhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=17856&start=300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 18.03.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Ja własnie zaczynam stan surowy otwarty , myslę,że zmieszcze sie w 100000,0 a nawet moze zaliczkuje okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 18.03.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Mam pytanie, czy ktoś niedawno postawił domek ok. 150m2 plus garaż i jakie poniósł koszty, zwłaszcza teraz interesuję mnie stan surowy otwarty, który to etap mam zamiar wkrótce przeprowadzić Witam, wlaśnie zamknąlem mój stan surowy. Buduje dom ok. 140m2, prosty, ale moim zdaniem fuunkcjonalny. Bez piwnicy z poddaszem użytkowym. Dach nieskomplikowany dwuspadowy. Dachówka cementowa. Garaż jednostanowiskowy. http://foto.onet.pl/upload/41/2/_586985_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/42/11/_586983_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/41/50/_586984_n.jpg Można zajrzeć na galerię link poniżej. Ten stan kosztowal mnie 110tys zl. (z oknami, drzwiami zewn. i bramą garażową) UWAGA sam zaopatrywalem budowe w materialy, na tym można naprade wiele zaoszczedzić. Czesto korzystalem z róznych promocji w hurtowniach i marketach. Sam negocjowalem ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 19.03.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 :RobertEs Bardzo fajna chatka!!!!!!Widzę ,ze postawiłeś /ak jak i ja/na funkcjonalność i ekonomie wykonania.Nie muszę widzieć rzutów,by wiedzieć że na poddaszu jest sporo miejsca.Praktycznie niewiele odchodzi na skosy,a i jeszcze stryszek mały zostanie na "klamoty".Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 19.03.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 :RobertEs Bardzo fajna chatka!!!!!! Widzę ,ze postawiłeś /ak jak i ja/na funkcjonalność i ekonomie wykonania.Nie muszę widzieć rzutów,by wiedzieć że na poddaszu jest sporo miejsca.Praktycznie niewiele odchodzi na skosy,a i jeszcze stryszek mały zostanie na "klamoty". Super. Dzięki ... i wszystkim rozpoczynającym polecam takie podejście. Dom musi być funkcjonalny. Jak wygląda z zewnątrz to sprawa drugorzędna ... choć jak będzie przy tym ladna bryla to nie zaszkodzi. Dlugo szukalismy odpowiedniego projektu. Wiedzieliśmy, że musi być: Niewielki, bez piwnicy, z dwuspadowym dachem (koszty budowy) Jeżeli bez piwnicy to z dużą ilością pomieszczeń gospodarczych. Duży, przestronny i dobrze oświetlony salon (najlepiej od strony poludniowej) Jak na razie nie zaluję wyboru, zobaczymy jeszcze jak się będzie mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 20.03.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 :RobertEs Bardzo fajna chatka!!!!!! Widzę ,ze postawiłeś /ak jak i ja/na funkcjonalność i ekonomie wykonania.Nie muszę widzieć rzutów,by wiedzieć że na poddaszu jest sporo miejsca.Praktycznie niewiele odchodzi na skosy,a i jeszcze stryszek mały zostanie na "klamoty". Super. Dzięki ... i wszystkim rozpoczynającym polecam takie podejście. Dom musi być funkcjonalny. Jak wygląda z zewnątrz to sprawa drugorzędna ... choć jak będzie przy tym ladna bryla to nie zaszkodzi. Dlugo szukalismy odpowiedniego projektu. Wiedzieliśmy, że musi być: Niewielki, bez piwnicy, z dwuspadowym dachem (koszty budowy) Jeżeli bez piwnicy to z dużą ilością pomieszczeń gospodarczych. Duży, przestronny i dobrze oświetlony salon (najlepiej od strony poludniowej) Jak na razie nie zaluję wyboru, zobaczymy jeszcze jak się będzie mieszkać. Jak to mawiąją młodzi "zajefajna chata" . Bardzo mi sie podoba , powiedz według jakiego projektu budowałeś Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 21.03.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 :RobertEs Bardzo fajna chatka!!!!!! Widzę ,ze postawiłeś /ak jak i ja/na funkcjonalność i ekonomie wykonania.Nie muszę widzieć rzutów,by wiedzieć że na poddaszu jest sporo miejsca.Praktycznie niewiele odchodzi na skosy,a i jeszcze stryszek mały zostanie na "klamoty". Super. Dzięki ... i wszystkim rozpoczynającym polecam takie podejście. Dom musi być funkcjonalny. Jak wygląda z zewnątrz to sprawa drugorzędna ... choć jak będzie przy tym ladna bryla to nie zaszkodzi. Dlugo szukalismy odpowiedniego projektu. Wiedzieliśmy, że musi być: Niewielki, bez piwnicy, z dwuspadowym dachem (koszty budowy) Jeżeli bez piwnicy to z dużą ilością pomieszczeń gospodarczych. Duży, przestronny i dobrze oświetlony salon (najlepiej od strony poludniowej) Jak na razie nie zaluję wyboru, zobaczymy jeszcze jak się będzie mieszkać. Jak to mawiąją młodzi "zajefajna chata" . Bardzo mi sie podoba , powiedz według jakiego projektu budowałeś Jacek Dzieki, zobaczymy jeszcze czy jest praktyczny... To jest projekt Konrada Matuszewskiego z Poznania podobno wygral nawet jakiś konkurs więcej o projekcie http://www.wlasny-dom.pl/materialy/r2_2003/m_137.swf Przy adaptacji zrobilem kilka poprawek: 1. zlikwidowalem wykusz i tym samym balkonik na poddaszu 2. zmienilem daszek nad glownym wejściem na dwuspadowy 3. poszerzylem garaz o 1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 22.03.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 :RobertEs Bardzo fajna chatka!!!!!! Widzę ,ze postawiłeś /ak jak i ja/na funkcjonalność i ekonomie wykonania.Nie muszę widzieć rzutów,by wiedzieć że na poddaszu jest sporo miejsca.Praktycznie niewiele odchodzi na skosy,a i jeszcze stryszek mały zostanie na "klamoty". Super. Dzięki ... i wszystkim rozpoczynającym polecam takie podejście. Dom musi być funkcjonalny. Jak wygląda z zewnątrz to sprawa drugorzędna ... choć jak będzie przy tym ladna bryla to nie zaszkodzi. Dlugo szukalismy odpowiedniego projektu. Wiedzieliśmy, że musi być: Niewielki, bez piwnicy, z dwuspadowym dachem (koszty budowy) Jeżeli bez piwnicy to z dużą ilością pomieszczeń gospodarczych. Duży, przestronny i dobrze oświetlony salon (najlepiej od strony poludniowej) Jak na razie nie zaluję wyboru, zobaczymy jeszcze jak się będzie mieszkać. Jak to mawiąją młodzi "zajefajna chata" . Bardzo mi sie podoba , powiedz według jakiego projektu budowałeś Jacek Dzieki, zobaczymy jeszcze czy jest praktyczny... To jest projekt Konrada Matuszewskiego z Poznania podobno wygral nawet jakiś konkurs więcej o projekcie http://www.wlasny-dom.pl/materialy/r2_2003/m_137.swf Przy adaptacji zrobilem kilka poprawek: 1. zlikwidowalem wykusz i tym samym balkonik na poddaszu 2. zmienilem daszek nad glownym wejściem na dwuspadowy 3. poszerzylem garaz o 1m Ponieważ sam jestem na etapie wyboru projektu to powiem że gdbybył ciut mniejszt to pewnie sam bym się na niego zdecydował . Musze przyznać ze jak widze koszty stanu surowego zamknietego to jest to dobry wynik . Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 24.03.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Jestem pod wrażeniem. Mnie stan surowy otwarty z deskowaniem i papowaniem kosztował ok. 85 tys. dom Edzia z Archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-zopisem.php?KatID=3990500 z małymi przeróbka i myślałem że to niezły wynik. Budowałem z PTH 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts