AlaKa 29.01.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Pozornie błahe pytanie, dla tych, którzy się już budują, ale dla nas, którzy na wiosnę mają ruszyć z tym koksem - to istny koszmar. Oczywiscie wiemy, że trzeba zniwelować teren, wylać fundamenty itd, ale ... No własnie - kiedy i jak najlepiej szukać ekip, które to zrobią - czy już zaklepać sobie wykonawców (jak?) czy czekać do wiosny? Pomóżcie znaleźć nam jaką dróżkę w tym budowlanym labiryncie....PS. Dom jest ( a raczej ma być) w Ytongu pod samiutkim Poznaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 29.01.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Zakładam, że pozwolenie na budowę już jest, wtedy pierwsza rzecz to inspektor nadzoru lub kierownik budowy. Potem ekipa. Nie czekaj do wiosny na wiosnę dobre ekipy już pracują i ewentualnie umówią się na jesień lub przyszły rok. Z ekipą nie pomogę, sam szukam intensywnie na terenie Trójmiasta -może ktoś coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 29.01.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Raczej kierownik budowy lub dodatkowo (nie jest wymagany)inspektor nadzoru. Dobrze jest jednak znależć wykonawcę z uprawnieniami budowlanymi, który budował będzie świadomie i z odpowiedzialnością zawodową, a Ty zaangażuj inspektora nadzoru kontrolującego poczynania wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Ja też szukam ekipy na terenie Trójmiasta... jedną już mam i to podobno dobrę, ale strasznie drogą - tak mówią przedstawiciele innych ekip (ale maja już niestety zlecenia). Jakbys coś wiedział, to daj znać. Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 20.02.2002 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Ja osobiscie nie mogłem się doczekac kiedy zacznę kopać fundament !Miałem przygotowane wszystko rok wczesniej - działka kupiona 2 lata pred budową, papiery czekały rok przed rozpoczęciem, wykonawcę znalazłem w ostatniej chwili - na jesieni go znalazłem i to juz było ciut za późno, ale wziął jeszcze moją budowę.Ruszyłem w maju i za rok w maju się wprowadziłem.Optymizmu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2002 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 w kwestii Ytonga - negocjuj ceny do upadłego !!!Ja dostałem najpierw ofertę systemową z Ytonga, gdzie średnia cena za m2 była na poziomie 130 PLN brutto. Telefon do najbliższej hurtowni - i już zrobiło się 125 PLN. Potem dzięki Forum Muratora znalazłem firmę "Builder' ze Śląska. Zaproponowali 102 PLN ! Wtedy dopiero zrozumiałem, co to znaczy się targować !I nie ważne, że nie budujesz na Śląsku - ja też nie, ale okazuje się że transport nie jest taki drogi, gdy możesz zyskać do 3000 PLN ! (tak było u mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 20.02.2002 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2002 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Pamiętajcie o tym, że jak to powiadają "najtrudniej jest zacząć i skończyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2002 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Skunksie-jestes niemozliwy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 20.02.2002 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Co za zapach, co za zapach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 26.02.2002 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 A ja budowę rozpocząłem od postawienia wygódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.02.2002 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 A ja na początu "robiłem" na działce sąsiada. Sam zresztą zaproponował, by korzystać z jego sławojki. Dlatego proponuję, by chociaż piwo wypić z sąsiadami na początku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 27.02.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Moje doświadczenia są jeszcze przede mną, ale:- działkę kupiłem w maju 2001 roku, - papiery, dokumentacja zajeła mi blisko 5 miesięcy, - prąd blisko 6 miesięcy /w marcu będę miał go już na działce/, - w lato zrobiłem szajerek - taki mały 2x2, ale betoniarka się zmieściła i ewentualnie coś droższego, - kwiecień - robię ogrodzenie - docelowe, - potem fundamenty itd. Głowa do góry, trzeba wierzyć w to co się robi, motywacja to podstawa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 02.03.2002 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Poprowadzę budowę Wrocław i okolice. Upraawnienia do projektowania i kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts