Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam podlogowke na parterze (maly wiatrolap. salon + aneks kuchenny, dolna lazienka), gora: tzw ciag komunikacyjny, gorma lazienka

..3 pokoje na gorze i garaz na dole, poddasze: grzejniki

W obu lazienkach mam drabinki, w salone na dole (z kuchania okolo 40m2) mam jeden grzejnik 2 plytowy raczej mocny

Zastanawiam sie czy jest sens pakowac sie w mieszacz + pogodowke czy nie mozna poptrzestac na zaworze 3drgowym sterowaym temperatura powrotu z podlogowki? (ponad 2 kola zostaje w kieszeni)

Czy nie mozna potraktowac podlogowki jako "base" a drabinki w lazienkach i grzejnik w salonie beda podnosic/regulowac temp do zadanej?

Kociol to bedzie kondensat gazowy ze zintegrowanym zasobnikiem.. pacjent to szereg narozny z pietrem i poddaszem

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/49100-mieszaczpogodowka-czy-potrzebuje/

Ile m/2 masz tego ogrzewania podłogowego ?

Czy jest rozdzielacz do podłogówki ?

Piszesz że już masz ogrzewanie podłogowe i zastanawiasz się w jaki sposób sterować podmieszaniem temp wody?

Czegoś tu nie rozumiem. Jak zaczynam montować ogrzewanie podłogowe to już mam ustalone w jaki sposób odbywać się będzie regulacja i sterowanie. Dopiero potem przystępuję do montażu podłogówki.

Jeśli masz rozdzielacz możesz zastosować zawór trórdrogowy ESBE

https://forum.murator.pl/topic/49100-mieszaczpogodowka-czy-potrzebuje/#findComment-1040983

Jest normalnie rozdzielacz i kilka obiegow, wszstko robione z mysla o normalnym ukladzie z pompka, mieszaczem i pogodowka.. po prostu tak sie zloyzlo ze za namowa instalatora (2 mi to radzilo)

zdecydowalem sie na grzejnik w salonie jakby podlogowka nie wyrabiala sie w zimne dni + przyspieszenie reakcji itp

Wiec tak sie zlozylo ze kazde pomieszczenie poza wiatrolapem i korytazem ma gryejnik (lazienki maja drabinki)

Naczytalem sie o tym ze jak powierchnia grzana podlogowka jest wieksza (w sumie mam pewnie z 60m2) to powinien byc mieszacz a nie zawor 3drogowy ale ze mam grzejniki to w sumie dlaczego mialoby byc zle na termostatycznym sterowaniu z.3drogowym?

Czy jeden duzy dosyc grzejnik w salonie polaczonym z kuchnia dalby rade 'ustalac' temperature podnoszac ja w stosuniu do bazowej uzyskanej dzieki podlogowce?

Szacuje oszczednosc mieszacz->3drogowy i rezygnacja z podlogowki na ponad 2klocki wiec uciesze sie jak beidzie ok i 2 kola w kieszeni zostana

Nie mam pojecia jakiego ryedu oszeczednosci w kosztach ogrzewania daja pogodowka ... powiedzmy procentowo? Dom to szereg narozyn, kociol kondensat bedzie

Pozdrowienia,

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/49100-mieszaczpogodowka-czy-potrzebuje/#findComment-1041448