zabiegany krzyś 26.02.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 poradźcie mi proszę, jaki wybrać lakier do parkietu dębowego???...wolałbym coś w półmacie..no ewentualnie, jeśli jakiś dobry lakier występowałby tylko w połysku..to pewnie też bym skorzystał.Na dole położyłem półmat domalux i szczerze mówiąc nie jestem zadowolony...Czy to prawda, że twarde lakiery są dość toksyczne???..mam trójkę dzieci..więc pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 27.02.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Podklad - Bona PrimeLakier - Bona TrafficPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 27.02.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 A jak długie klepki ma ten Twój parkiet dębowy? Która to klasa drewna, jak jest ułożony i jaki efekt chciałbyś osiągnąć: podłoga ciemniejsza czy jaśniejsza? Daj znać a pokombinujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabiegany krzyś 27.02.2006 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 A jak długie klepki ma ten Twój parkiet dębowy? Która to klasa drewna, jak jest ułożony i jaki efekt chciałbyś osiągnąć: podłoga ciemniejsza czy jaśniejsza? Daj znać a pokombinujemy. dzięki za zainteresowanie..parkiet mam 6x36cm z zadobrza..w klasie I...a efekt?.....coś pośrodku, ale bardziej ze wskazaniem na podłogę ciemniejszą...w sumie, ten kolor w półmacie z domaluxa jest ok...jeszcze, żeby się tak bardzo nie rysował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 27.02.2006 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 No to parkiet masz żyletę. Gratuluję wyboru producenta. a wracając do koloru. Zestaw, który proponował fracek, pod względem technicznym OK - wizualnie podłoga jest jasna, bardzo naturalna. Kolorystykę zbliżoną do DOMALUXA uzyskasz stosując lakiery chemiczne. Ja sobię chwalę Uno firmy Berger-Seidle (do wyboru podkład Exotengrund lub FK Gelb) - efekt końcowy będzie trochę jaśniej niż pod Domaluxem. Obydwa zestawy należą do najwyższej półki chemii parkieciarskiej - więc Domalux nie ma żadnych szans. Jest jedno ale: za jakość trzeba zapłacić. PS. Jeżeli chcesz jeszcze ściemnić podłogę pod lakierem chemicznym to zrezygnuj z podkładu - połóż lakier bezpośrednio na drewnie (tylko musisz położyć wtedy 3 warstwy) a podłoga zdecydowania ściemnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabiegany krzyś 28.02.2006 00:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Dzięki za porady...właśnie odkrywam zalety forum ...teraz więc migusiem robię rekonesans po sklepach, bo już decyzję muszę podejmować aha..i jeszcze jedno...czym położyć lakier, żeby nie było żadnych smug? wałkiem? pędzel to chyba nie najlepsze rozwiązanie p.s....a z parkietem moje dzieciaki nieźle dają sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 28.02.2006 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Podkład pędzlem wzdłuż klepki, lakier - wałkiem tylko odpowiednim (inny jest do wodnych inny do chemicznych). Dzień przed lakierowaniem przykręć ogrzewanie - pomieszczenie musi być w miarę chłodne (tak około 16st C) wtedy lakier będzie miał szansę rozpłynąć się w miarę dokładnie. Staraj się malować rano - przy świetle dziennym więcej widać. I to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.02.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Podklad - Bona Prime Lakier - Bona Traffic Pozdrawiam Popieram - lakier super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabiegany krzyś 01.03.2006 01:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 qrde....aaaale drogi ten bona traffic!! .....chyba mnie przerasta...a ktoś wie może jakiej jakości jest lakier o nazwie ACQUA SEAL 2K-PU ?? no ewentualnie może kupię ten lakier UNO, skoro boorg poleca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 01.03.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ja mam Hartz-lack wysoki polysk byl tani, mam podklad alkoholowy tej firmy i 3 warstwy lakieru, na lakierze jest napisany, ze przeznaczony jest do sal sportowych i tanecznych i wydaje mi sie , ze to prawda bo ciagalam po podlodze meble, dziecko tez jej nie rozpieszcza a wyglada slicznie. Znaczy wg mnie oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 01.03.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 aha to jest lakier poliuretanowy schnie 7 dni, ale smierdzi duzo dluzej ja przez 3 tygodnie do mieszkania nie wchodzilam, bo nie dalo sie wytrzymc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 01.03.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 qrde....aaaale drogi ten bona traffic!! .....chyba mnie przerasta...a ktoś wie może jakiej jakości jest lakier o nazwie ACQUA SEAL 2K-PU ?? no ewentualnie może kupię ten lakier UNO, skoro boorg poleca 2K-PU jest tak samo dobrym lakierem jak Bona. Nawet nieco ładniej wybarwia drewno (słoje) i drewno wydaje się odrobinę ciemniejsze, ale to są niuanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 01.03.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 qrde....aaaale drogi ten bona traffic!! No to zmartwię Ciebie informacją, że Aqua Seal 2KPU i Uno (obydwa firmy Berger-Seidle) cenowo to poziom z Traffic-iem (firmy Bona). Jeżeli chcesz dobry w niższej cenie to Hartzlack chemiczny taki jak Mufka lub wodny. Możesz też kupić szwedzki lakier SCALA - ale śmierdzi koszmarnie (Hartzlack w porównaniu to perfumy). Jego zaletą jest trwałość i cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 16.10.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 No to zmartwię Ciebie informacją, że Aqua Seal 2KPU i Uno (obydwa firmy Berger-Seidle) cenowo to poziom z Traffic-iem (firmy Bona). A czy używałeś kiedyś lakieru LUXMAL PERFECT 2K firmy Lakma? Ma całkiem zachęcającą cenę a mój wykonawca twierdzi że jest całkiem niezły. To chyba dość nowy lakier i tego się najbardzie obawiam bo jeszcze niesprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek44 17.10.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Ja użyłem Bonę Traffic i strasznie się rysuje. Wystarczy przejechać paznokciem .Kolor ładny ale drugi raz to poszukam czego trwałego. Nie wiem jak to się ma sprawdzić w budynkach użytecznoci publicznej - tak to reklamujš. Może teraz dajš gorsze komponenty? Parkiet lakierowałem w czerwcu 2006 a mieszkam od lipca Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 17.10.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Ja użyłem Bonę Traffic i strasznie się rysuje. Wystarczy przejechać paznokciem .Kolor ładny ale drugi raz to poszukam czego� trwałego. Ooo, to bardzo ciekawe co piszesz. Wszyscy parkieciarze się rozpływali nad tym lakierem. A może po prostu inne lakiery są jeszcze słabsze? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 19.10.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 ...lakier LUXMAL PERFECT 2K firmy Lakma? Ma całkiem zachęcającą cenę a mój wykonawca twierdzi że jest całkiem niezły. To chyba dość nowy lakier i tego się najbardzie obawiam bo jeszcze niesprawdzony. SIDOLUX środek do pielęgnacji podłóg - z tego produktu znana jest firma LAKMA. SIDOLUXU uzywałem wiele razy ale lakierów tej firmy nigdy. Dlatego nie mam zdania. Po konsultacji z 2 kolegami-parkieciarzami werdykt jest podobny: oni też nie znają tego lakieru. ...Ja użyłem Bonę Traffic i strasznie się rysuje. Wystarczy przejechać paznokciem .Kolor ładny ale drugi raz to poszukam czego trwałego. Nie wiem jak to się ma sprawdzić w budynkach użytecznoci publicznej - tak to reklamujš. Może teraz dajš gorsze komponenty? Parkiet lakierowałem w czerwcu 2006 a mieszkam od lipca... No to jestem mocno zaskoczony Twoja opinią. Bonę Traffic paznokciem można zarysować??? Coś nie tak z tym Twoim lakierem... . Znam Bonę Traffic i zgodnie z moją wiedzą/doświadczeniem lakier nie jest zbyt podatny na zarysowania. Można go oczywiście zarysować ale wykonanie tego paznokciem wymagałoby spełnienia podstawowego warunku: paznokieć musiałby być ostry. Nie podejrzewam Ciebie (Slawek44 to męski nick) o posiadanie "szponów" więc wnioskuję, że to Twoje zwierzątko (kotka, myszka lub inna kobietka) dokonuje testów podłogi (nie wykluczam Twojego aktywnego udziału w owych "testach" ). Ale na takie działanie ludzkość nie wymyśliła jeszcze idealnego zabezpieczenia: wszak tu działa pierwotna dzika nieujarzmiona natura! Że o namiętności i szale uniesień nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 20.10.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Boorg - skorzystam z okazji że jestes na forum- szukam lakieru/wosku/oleju - do trepów schodowych - zalezy mi na uzyskaniu efektu zbliżonego do surowego drewna -- dębu - najbardziej podobają mi się grube dechy dębowe dopiero po polerowaniu. Boję sie ciemnienia - dlatego mogłoby być nawet drochę wybielone. Po małym rekonesansie po marketach nie znalazłam nic przekonującego - te wybielone są naprawdę sino-zielone. Pomoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 20.10.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 SIDOLUX środek do pielęgnacji podłóg - z tego produktu znana jest firma LAKMA. To wiem bo sam używałem . Ale mam nadzieję że to nie przesądza o jakości parkietu. SIDOLUXU uzywałem wiele razy ale lakierów tej firmy nigdy. Dlatego nie mam zdania. Po konsultacji z 2 kolegami-parkieciarzami werdykt jest podobny: oni też nie znają tego lakieru. Hmmm, dziś położyli ostatnią warstwę więc nie ma odwrotu . Za jakiś czas dam znać jak się lakier sprawuje. Jak ktoś wchodzi z nowym produktem to zwykle na początku się stara i trzyma parametry które obiecuje. Na to liczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 20.10.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 ...szukam lakieru/wosku/oleju - do trepów schodowych - zalezy mi na uzyskaniu efektu zbliżonego do surowego drewna -- dębu - najbardziej podobają mi się grube dechy dębowe dopiero po polerowaniu. Boję sie ciemnienia - dlatego mogłoby być nawet drochę wybielone. Po małym rekonesansie po marketach nie znalazłam nic przekonującego - te wybielone są naprawdę sino-zielone... Troche zbyt ogólna informacja odnośnie kolorystyki. Dąb może być jasno beżowy, zielonkawo-beżowy, jasno brązowy i różne wariacje z tymi kolorami. Może być z sękami i bez, może mieć mocne, pokręcone usłojenie i delikatny słój prosty. Odrzucamy wersję zielonkawą, ale pytanie brzmi nadal: O którym dębie mówimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts