Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki wybrać lakier do parkietu dębowego???

zabiegany krzyś

Recommended Posts

poradźcie mi proszę, jaki wybrać lakier do parkietu dębowego???...wolałbym coś w półmacie..no ewentualnie, jeśli jakiś dobry lakier występowałby tylko w połysku..to pewnie też bym skorzystał.

Na dole położyłem półmat domalux i szczerze mówiąc nie jestem zadowolony...

Czy to prawda, że twarde lakiery są dość toksyczne???..mam trójkę dzieci..więc pytam...

A jak długie klepki ma ten Twój parkiet dębowy? :o Która to klasa drewna, jak jest ułożony i jaki efekt chciałbyś osiągnąć: podłoga ciemniejsza czy jaśniejsza? Daj znać a pokombinujemy. :wink:

dzięki za zainteresowanie..parkiet mam 6x36cm z zadobrza..w klasie I...a efekt?.....coś pośrodku, ale bardziej ze wskazaniem na podłogę ciemniejszą...w sumie, ten kolor w półmacie z domaluxa jest ok...jeszcze, żeby się tak bardzo nie rysował ;)

No to parkiet masz żyletę. :p Gratuluję wyboru producenta. a wracając do koloru. Zestaw, który proponował fracek, pod względem technicznym OK - wizualnie podłoga jest jasna, bardzo naturalna. Kolorystykę zbliżoną do DOMALUXA uzyskasz stosując lakiery chemiczne. Ja sobię chwalę Uno firmy Berger-Seidle (do wyboru podkład Exotengrund lub FK Gelb) - efekt końcowy będzie trochę jaśniej niż pod Domaluxem.

Obydwa zestawy należą do najwyższej półki chemii parkieciarskiej - więc Domalux nie ma żadnych szans. :wink: Jest jedno ale: za jakość trzeba zapłacić.

PS. Jeżeli chcesz jeszcze ściemnić podłogę pod lakierem chemicznym to zrezygnuj z podkładu - połóż lakier bezpośrednio na drewnie (tylko musisz położyć wtedy 3 warstwy) a podłoga zdecydowania ściemnieje.

Dzięki za porady...właśnie odkrywam zalety forum :D ...teraz więc migusiem robię rekonesans po sklepach, bo już decyzję muszę podejmować

aha..i jeszcze jedno...czym położyć lakier, żeby nie było żadnych smug? wałkiem? pędzel to chyba nie najlepsze rozwiązanie

p.s....a z parkietem moje dzieciaki nieźle dają sobie radę :D

Podkład pędzlem wzdłuż klepki, lakier - wałkiem tylko odpowiednim (inny jest do wodnych inny do chemicznych). Dzień przed lakierowaniem przykręć ogrzewanie - pomieszczenie musi być w miarę chłodne (tak około 16st C) wtedy lakier będzie miał szansę rozpłynąć się w miarę dokładnie. Staraj się malować rano - przy świetle dziennym więcej widać.

I to tyle. 8)

ja mam Hartz-lack wysoki polysk byl tani, mam podklad alkoholowy tej firmy i 3 warstwy lakieru, na lakierze jest napisany, ze przeznaczony jest do sal sportowych i tanecznych i wydaje mi sie , ze to prawda :lol: bo ciagalam po podlodze meble, dziecko tez jej nie rozpieszcza a wyglada slicznie. Znaczy wg mnie oczywiscie :roll:

qrde....aaaale drogi ten bona traffic!! .....chyba mnie przerasta...a ktoś wie może jakiej jakości jest lakier o nazwie ACQUA SEAL 2K-PU ??

no ewentualnie może kupię ten lakier UNO, skoro boorg poleca ;)

2K-PU jest tak samo dobrym lakierem jak Bona. Nawet nieco ładniej wybarwia drewno (słoje) i drewno wydaje się odrobinę ciemniejsze, ale to są niuanse.

qrde....aaaale drogi ten bona traffic!!

No to zmartwię Ciebie informacją, że Aqua Seal 2KPU i Uno (obydwa firmy Berger-Seidle) cenowo to poziom z Traffic-iem (firmy Bona).

Jeżeli chcesz dobry w niższej cenie to Hartzlack chemiczny taki jak Mufka lub wodny.

Możesz też kupić szwedzki lakier SCALA - ale śmierdzi koszmarnie (Hartzlack w porównaniu to perfumy). :( Jego zaletą jest trwałość i cena.

• 7 months później...
No to zmartwię Ciebie informacją, że Aqua Seal 2KPU i Uno (obydwa firmy Berger-Seidle) cenowo to poziom z Traffic-iem (firmy Bona).

A czy używałeś kiedyś lakieru LUXMAL PERFECT 2K firmy Lakma? Ma całkiem zachęcającą cenę a mój wykonawca twierdzi że jest całkiem niezły. To chyba dość nowy lakier i tego się najbardzie obawiam bo jeszcze niesprawdzony.

Ja użyłem Bonę Traffic i strasznie się rysuje. Wystarczy przejechać paznokciem :( .Kolor ładny ale drugi raz to poszukam czegoœ trwałego.

Nie wiem jak to się ma sprawdzić w budynkach użytecznoœci publicznej - tak to reklamujš. Może teraz dajš gorsze komponenty?

Parkiet lakierowałem w czerwcu 2006 a mieszkam od lipca

Pozdrawiam

Sławek

...lakier LUXMAL PERFECT 2K firmy Lakma? Ma całkiem zachęcającą cenę a mój wykonawca twierdzi że jest całkiem niezły. To chyba dość nowy lakier i tego się najbardzie obawiam bo jeszcze niesprawdzony.

SIDOLUX środek do pielęgnacji podłóg - z tego produktu znana jest firma LAKMA. SIDOLUXU uzywałem wiele razy ale lakierów tej firmy nigdy. Dlatego nie mam zdania. :-? Po konsultacji z 2 kolegami-parkieciarzami werdykt jest podobny: oni też nie znają tego lakieru. :roll:

...Ja użyłem Bonę Traffic i strasznie się rysuje. Wystarczy przejechać paznokciem .Kolor ładny ale drugi raz to poszukam czegoœ trwałego.

Nie wiem jak to się ma sprawdzić w budynkach użytecznoœci publicznej - tak to reklamujš. Może teraz dajš gorsze komponenty?

Parkiet lakierowałem w czerwcu 2006 a mieszkam od lipca...

No to jestem mocno zaskoczony Twoja opinią. :o Bonę Traffic paznokciem można zarysować??? :o Coś nie tak z tym Twoim lakierem... . :-?

Znam Bonę Traffic i zgodnie z moją wiedzą/doświadczeniem lakier nie jest zbyt podatny na zarysowania. Można go oczywiście zarysować ale wykonanie tego paznokciem wymagałoby spełnienia podstawowego warunku: paznokieć musiałby być ostry. Nie podejrzewam Ciebie (Slawek44 to męski nick) o posiadanie "szponów" :lol: więc wnioskuję, że to Twoje zwierzątko (kotka, myszka lub inna kobietka) dokonuje testów podłogi (nie wykluczam Twojego aktywnego udziału w owych "testach" :wink: ). Ale na takie działanie ludzkość nie wymyśliła jeszcze idealnego zabezpieczenia: wszak tu działa pierwotna dzika nieujarzmiona natura! :wink: Że o namiętności i szale uniesień nie wspomnę. :lol:

Boorg - skorzystam z okazji że jestes na forum- szukam lakieru/wosku/oleju - do trepów schodowych - zalezy mi na uzyskaniu efektu zbliżonego do surowego drewna -- dębu - najbardziej podobają mi się grube dechy dębowe dopiero po polerowaniu. Boję sie ciemnienia - dlatego mogłoby być nawet drochę wybielone. Po małym rekonesansie po marketach nie znalazłam nic przekonującego - te wybielone są naprawdę sino-zielone. Pomoż.

SIDOLUX środek do pielęgnacji podłóg - z tego produktu znana jest firma LAKMA.

To wiem bo sam używałem :-). Ale mam nadzieję że to nie przesądza o jakości parkietu.

SIDOLUXU uzywałem wiele razy ale lakierów tej firmy nigdy. Dlatego nie mam zdania. :-? Po konsultacji z 2 kolegami-parkieciarzami werdykt jest podobny: oni też nie znają tego lakieru. :roll:

Hmmm, dziś położyli ostatnią warstwę więc nie ma odwrotu :-). Za jakiś czas dam znać jak się lakier sprawuje. Jak ktoś wchodzi z nowym produktem to zwykle na początku się stara i trzyma parametry które obiecuje. Na to liczę :-).

...szukam lakieru/wosku/oleju - do trepów schodowych - zalezy mi na uzyskaniu efektu zbliżonego do surowego drewna -- dębu - najbardziej podobają mi się grube dechy dębowe dopiero po polerowaniu. Boję sie ciemnienia - dlatego mogłoby być nawet drochę wybielone. Po małym rekonesansie po marketach nie znalazłam nic przekonującego - te wybielone są naprawdę sino-zielone...

Troche zbyt ogólna informacja odnośnie kolorystyki. Dąb może być jasno beżowy, zielonkawo-beżowy, jasno brązowy i różne wariacje z tymi kolorami. Może być z sękami i bez, może mieć mocne, pokręcone usłojenie i delikatny słój prosty. Odrzucamy wersję zielonkawą, ale pytanie brzmi nadal: O którym dębie mówimy? :o