joan 23.10.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Kurcze - ignorantka ze mnie - podobają mi się siwżooheblowane bale dębowe - jaki one wówczas mają odcień koloru? Jasne, troche jeszcze zapylone - słoje jakby zamglone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 23.10.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Przy okazji - na górze mam dębową mozaikę przemysłową- na to podkład i lakier (Berger-Seidle) - parkieciarz nie może wyjść z zachwytu nad jego jakością (lakieru) - mówi że 20 lat doświadczeń ale ta marka najlepsza - także moim zdaniem efekt końcowy przerósł nasze oczekiwania - podkład cudnie 'wyciągnął" na wierzch strukturę drewna -jest matowe ale z lekkim lśnieniem i bez pstrokacizny i choć jest to "tylko" mozaika=ścinki - to mam parkiet ładniejszy od jesionowego, lakierowanego w sposób - pseudoekologiczny. Szczerze polecam, choć był drogi. Po podliczeniu materiału, robocizny i lakieru wyszło nam za m kw niewiele ponad 70 zł/- o wiele taniej niz deska barlinecka o niezbyt dobrej, zwłaszcza ostatnio, prasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 23.10.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Moje propozycje: 1. http://www.mafiwideplankfloors.com/stuff/products/EI2P_BKN_02_m.jpg 2. http://www.mafiwideplankfloors.com/stuff/products/EI2P_BKN_01_m.jpg 3. http://www.mafiwideplankfloors.com/stuff/products/EiAstrGbWg01a_m.jpg Oczywiście mówimy o dębie olejowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 24.10.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A jaki lakier najlepszy do dębu czerwonego. Klepka długa na 50cm. bardzo mocne usłojenie. Zależy mi na wydobyciu tego czerwonego odcienia. Mam w innym pokoju modrzew i bardzo, ale to bardzo podoba mi się taka czerwonawa podłoga. Wiem, że dąb napewno wyjdzie dużo jaśniej, ale żeby chociaż nie stracił swojego oryginalnego koloru. Widziałam do zaolejowanego i miał piękną czerwonawą barwę, czy jest jakiś lakier dający podobny odcień? Najlepiej w półmacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek44 24.10.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ja użyłem Bonę Traffic i strasznie się rysuje. Wystarczy przejechać paznokciem .Kolor ładny ale drugi raz to poszukam czego� trwałego. Ooo, to bardzo ciekawe co piszesz. Wszyscy parkieciarze się rozpływali nad tym lakierem. A może po prostu inne lakiery są jeszcze słabsze? . U mnie było odwrotnie. Parkieciarz tzw "starej daty" stanowczo mi odradzał bonę- przez to nawet się z nim rozstałem i parkiet lakierowali mi inni znajšcy technologie bony.Dałem się kupić reklamom . Nie wiem jak długo ta podłoga u mnie wytrzyma. Nawierzchnia jest po prostu miękka i bardzo podatna na wszelkie zarysowania. Dzieciaki chcš psa a ja już widze co on zrobi z naszym parkietem. Czy jest kto kto lakierował Devš transit lub Loba? To produkty konurencji Bony. Ciekaw jestem jak one sie sprawujš. Znajomi polakierowali parkiet jakim rozpuszczalnikowym lakierem i nie majš tych problemów. Jeli chodzi o mojš opinię to jestem bardzo niezadowolony z Bony Traffic. Lakier bardzo drogi i nietrwały. Może te kupowane na zachodzie majš dobrš jakoć. Ja mam wrażenie, że na Polskę dajš gorsze komponenty. Firma Bona na moje uwagi zażšdała rachunku za przyklejenie parkietu jakby to miało wpływ na twardoć powierzchni...?? Szukajš dziury w całym. Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek44 24.10.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 ...lakier LUXMAL PERFECT 2K firmy Lakma? Ma całkiem zachęcającą cenę a mój wykonawca twierdzi że jest całkiem niezły. To chyba dość nowy lakier i tego się najbardzie obawiam bo jeszcze niesprawdzony. SIDOLUX środek do pielęgnacji podłóg - z tego produktu znana jest firma LAKMA. SIDOLUXU uzywałem wiele razy ale lakierów tej firmy nigdy. Dlatego nie mam zdania. Po konsultacji z 2 kolegami-parkieciarzami werdykt jest podobny: oni też nie znają tego lakieru. ...Ja użyłem Bonę Traffic i strasznie się rysuje. Wystarczy przejechać paznokciem .Kolor ładny ale drugi raz to poszukam czego trwałego. Nie wiem jak to się ma sprawdzić w budynkach użytecznoci publicznej - tak to reklamujš. Może teraz dajš gorsze komponenty? Parkiet lakierowałem w czerwcu 2006 a mieszkam od lipca... No to jestem mocno zaskoczony Twoja opinią. Bonę Traffic paznokciem można zarysować??? Coś nie tak z tym Twoim lakierem... . Znam Bonę Traffic i zgodnie z moją wiedzą/doświadczeniem lakier nie jest zbyt podatny na zarysowania. Można go oczywiście zarysować ale wykonanie tego paznokciem wymagałoby spełnienia podstawowego warunku: paznokieć musiałby być ostry. Nie podejrzewam Ciebie (Slawek44 to męski nick) o posiadanie "szponów" więc wnioskuję, że to Twoje zwierzątko (kotka, myszka lub inna kobietka) dokonuje testów podłogi (nie wykluczam Twojego aktywnego udziału w owych "testach" ). Ale na takie działanie ludzkość nie wymyśliła jeszcze idealnego zabezpieczenia: wszak tu działa pierwotna dzika nieujarzmiona natura! Że o namiętności i szale uniesień nie wspomnę. Drogi Boorg'u Niestety tak się u mnie Traffic sprawuje. Zwykłym tzw męskim paznokciem jestem w stanie zrobić rysę-nie przykładajšc dużego vectora.Podatnoć na zarysowania odkryłem przy okazji przesunięcia małej szafki. O krzele przy biurku już nie wspomnę- masakra i teraz używam dywanika, ażebynie zniszczyć nawierzchni do reszty. Zwierzštka- psa dla dzieci mam dopiero w planie. Namiętnoć i szał uniesień...-hm ,dziękuję za sugestię. W tym przypadku nie przejmowałbym się nawet największymi rysami. Może teraz oszczędzajš na komponentach i nie jest to tym co oferuje Bona za granicš. Poza tym Bona Polska lekceważy uwagi klientów.Opisałem to w innym poscie. Zaprosiłem nawet ich przedstawiciela na wizję lokalnš, ale nie sš zainteresowani. A jaki Ty użyłe lakier? Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 25.10.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Hejpomoże mi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vdr 29.11.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Przy okazji - na górze mam dębową mozaikę przemysłową- na to podkład i lakier (Berger-Seidle) ale który Berger-Seidle? UNO czy 2KPU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korciula 26.04.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Moje propozycje: 2. http://www.mafiwideplankfloors.com/stuff/products/EI2P_BKN_01_m.jpg Oczywiście mówimy o dębie olejowanym. Czy taki efekt można uzyskac na parkiecie dębowym( klasa II ułożony w cegiełkę) przy pomocy lakieru? Jeśli tak- to jaki lakier wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 26.04.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Idealnie taki? Nie. Zbliżony efekt uzyskamy stosując lakiery wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korciula 02.05.2007 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Idealnie taki? Nie. Zbliżony efekt uzyskamy stosując lakiery wodne. Jaki lakier wodny bys polecił, by taki efekt uzyskac, a jednoczesnie by byl to lakier bardzo dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paarkieciarz 08.06.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Witam, Nie znalazłem w forum żadnej informacji o niemieckich lakierach Oli. Od dwóch lat mam położony dwuskładnik tej firmy i sprawuje się naprawdę rewelacyjnie. Poza tym z tego co wiem firma oferuje oleje koloryzujące które daje się pod lakier i dzięki temu można uzyskać ciekawe efekty. Może ktoś miał do czynienia z tą marką i podpowie coś więcej? Ja jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_dg 28.06.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 WitamBędę układał parkiet dębowy. Drugi gatunek wybrałem dlatego, iż pierwszy wydawał mi się zbyt jednolity.Parkieciarz radzi pomalować BONDEXEM.Klepka ma rozmiar 30x60. Chciałbym wyciągnąć bardziej rysunek słoi.Drugi problem to uzupełnienie istniejącego parkietu. Stary parkiet trochę zniszczony trochę ubytków po starych schodach oraz łączenie z kaflami z przedpokoju. Chciałbym trochę przyciemnić. Parkiet też dębowy ta sama klepka.Trzeci problem to parkiet w toalecie. Wybrałem merbau klepka 80x700 czym to pomalować czy może olej.Bardzo proszę o radę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts