nurni 27.02.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Mam taki problem:Ruter/swith zainstalowany w miesjcu gdzie schodzą się wszystkie kable sieciowe z domu. Jak wpinam się bezpośrednio komputerem w ruter to działa bez problemu autonegocjowanie prędkości na 100 Mega. ale jak wepnę kabel domowy zakończony gdnizadkiem (Berker) to negocjacja jest beznadziejna lub wogóle. Ale jak zmuszę kartę do pracy w fullduplexie z prędkością 10 Mega to znowu wszystko działa OK. Kable domowe zakończyłem wtykami i zacisnąłem zaciskarką. Kableki w gniazdku wciskałem cieniutkim wkrętakiem bo nie mam specjalnej zabijarki (podczas wciskania nożyki same dochodzą do środka kabelka i styki są 100%).Mimo to nie da rady żeby karty "dogadały" się z routerem automatycznie na 100 Mega ani na ustawieniu ręcznym tej prędkości też się nie dogadują. Czy są jakieś "kruczki" montażu gdniazdka i jak w prosty sposób stwierdzić, że wszystko jest poprawnie połączone? Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 27.02.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 spfrawdz czujnikiem czy kabel jest w calosci ok od gniazda do rutera. moze byc gdzies przyciety ale mimo to w calosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.02.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Kableki w gniazdku wciskałem cieniutkim wkrętakiem bo nie mam specjalnej zabijarki (podczas wciskania nożyki same dochodzą do środka kabelka i styki są 100%). Stawiałbym na te gniazdka. Zabijanie przewodów rubokrętem jest bardzo zawodne - albo niedobijesz, albo rozegniesz te blaszki, które majš nacišć żyłę i w rezultacie albo wcale nie ma kontaktu (mimo, że przewód wyglšda na wbity), albo jest, ale niepewny, "trzeszczšcy". Zdejmij gdzie gniazdko, zacinij tam wtyczke RJ-kę i wepnij do komputera, jak zacznie działać, będziesz miał pewnoć, że to le podłšczone gniazdko, jak nadal będzie le - przyczyna będzie kabel. Oryginalny nóż do wbijania jest drogi, ale na allegro widuję podróbki za kilkanacie złotych, może warto się zaopatrzyć? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.02.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Obstawiam zamienione przewody w gniazdku lub wtyku Jak chce Ci się podjechać do W-wy, to mogę pożyczyć zaciskarkę do wtyków, przyrzšd uderzeniowy do wbijania przewodów w gniazdkach i tester do sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 27.02.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Nurni na początek sprawdź te przejścia - czy ten Berker ma przepusty "na wprost" czyli czy ich kolejnośc jest jak należy. Jak robiłem sieć u siebie na bloku to miałem trochę gniazd. Niestety różnych - co ja "jobów" nasypałem w trakcie tej roboty . Efekty osiągałem podobne jak ty - na 10 chodziło "na mus", ale nic więcej. Okazało się że jeden typ miał wejścia "lustrzane", drugi był na "na wprost", a trzeci miał w sobie "przekładkę" (nie trzba było mieszać kolejności kabelków). Teraz łączenie kabelków jeszcze przede mną, a że też mam Berkera - poobserwuję sobie wątek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochus 27.02.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Radziłbym sprawdzić testerem (koszt ok.30 zł)do sieci komputerowej (nie mylić z miernikiem ) sprawdzić drożność wszystkich żył .Pozwoli to wykryć nieprawidłowości w montażu (niedostyk lub ew.zamianę zył w gnieżdzie czy wtyku)Tester ma wbudowane gniazda RJ45 i można nawet test wykonać z kablem przyłączeniowym w gnieżdzie.Raczej innej drogi nie widzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 27.02.2006 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Dzięki za szybki odzew. Poniżej trochę wniosków i aktualności: 1. Kable "przedzwonione" czyli są w całości. 2. Kable "zabijam" bardzo uważnie, właśnie żeby nie rozgiąć nożyków i potem sprawdzam czy jest sygnał kabel-nożyk/styk, ale to nie to samo, czywiście, co zabijanie profesjonalnym urządzeniem. 3. _ZBYCH_ u rekina wszystko chodzi więc kable są OK, ale oczywiście jak problemy dalej będą to pozwolę sobie uśmiechnąć się do Ciebie po te cacka. 4. Znalazłem chyba przyczynę, gniazdo w moim pokoju ma przeskok, czyli zabite kalbe nie idą na wprost do drucików stykowych, jeden jest zamienony - k...wa .........ć znalezłem to wczoraj w nocy. Jak skręciłem przewody na chama to mój komputer "ruszył". Dzisiaj kupiłem nowe gniazdko i sprawdze je przed zainstalowaniem. 5. Po konsultacji z kumplem od sieci jeszcze jedna rzecz: nie rozkręcać par, i jak najkrótszą drogą do zacisku. a potem nie autonegocjacja tylko zmusić na 100M. PS. Z drugiej strony jak wszystko będzie chodziło "tylko" na 10M to też przeżyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 27.02.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 http://foto.onet.pl/upload/49/11/_581989_n.jpg Ja zrobiłem tak , schemat lekko dziwny ale prawidłowy na RJ-ce mam -biały pomaranczowy-pomarańczowy-biały zielony-niebieski-biały niebieski-zielony-biały brązowy-brązowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.02.2006 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 No to w celu usystematyzowania tematu i pomocy na przyszłość potomnym proszę o opisanie jak powinny być podłączone kable: http://nurniegodom.republika.pl/images/0249.jpg Urządzenie końcowe: router/switch (w niego wpinamy kabel zakończony wtyczką) Tenże kabel zakończony jest gniazdkiem. W gniazdko wpinam się kablem karta sieciowa/gniazdko. Proszę o podanie kolejności zabijania kabli na wtyczce (od lewej) i na gniazdku. Kable do opisu: pomarańczowy + biały zielony + biały niebieski + biały brązowy + biały PS. podłączenia widoczne na zdjęciach nie do końca są prawidłowe (ale chodzi, tylko na 10M) dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 28.02.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Zakładałem tylko jedno gniazdko i to u siebie wedłóg instrukcji z gniazdka i tylko tak poszło. Ale co gniazdko to widze inny kosmos, masz tam rozrysowane jak widzisz A / B A - to kabel układ par 1.brązowy 2.biały od brązowego 3.pomarańczowy 4.biały od pomarańczowego 5.biały od niebieskiego 6.niebieski 7.zielony 8.biały od zielonego B - to gniadko układ par. 1.brązowy 2.biały od brązowego 3.zielony 4.biały od zielonego 5.biały od niebieskiego 6.niebieski. 7.pomarańczowy 8.biały od pomarańczowego Zrób tak jak pkazuje instrukcja na gniazdku. I jeszcze apropo końcówek nieraz trafi sie cała partia ze niby zarobisz a nie chodzi, a niby takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 28.02.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 No to w celu usystematyzowania tematu i pomocy na przyszłość potomnym proszę o opisanie jak powinny być podłączone kable: http://nurniegodom.republika.pl/images/0249.jpg Urządzenie końcowe: router/switch (w niego wpinamy kabel zakończony wtyczką) Tenże kabel zakończony jest gniazdkiem. W gniazdko wpinam się kablem karta sieciowa/gniazdko. Proszę o podanie kolejności zabijania kabli na wtyczce (od lewej) i na gniazdku. Kable do opisu: pomarańczowy + biały zielony + biały niebieski + biały brązowy + biały PS. podłączenia widoczne na zdjęciach nie do końca są prawidłowe (ale chodzi, tylko na 10M) dzięki z góry Decydując się na standard B (częściej stosowany) wpinasz w gnieździe (patrząc od lewej) tak: - brązowy - biało-brązowy - zielony - biało-zielony - biało-niebieski - niebieski - pomarańczowy - biało-pomarańczowy na wtyku od lewej (patrząc na wtyk odwracając go o 180 stopni wokół osi kabla wzglądem tego jak na zdjęciu) - biało-pomarańczowy - pomarańczowy - biało-zielony - niebieski - biało-niebieski - zielony - biało-brązowy - brązowy Za każdym razem trzeba patrzeć na opis na gnieździe. Co producent to inny układ dla każdego ze standardów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 28.02.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 A ja myślałem ze " A" to kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 28.02.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Ja zrobiłem tak , schemat lekko dziwny ale prawidłowy na RJ-ce mam -biały pomaranczowy -pomarańczowy -biały zielony -niebieski -biały niebieski -zielony -biały brązowy -brązowy Po pierwsze: poobcinaj kabelki wystające ponad łączówkę. Powinny kończyć się mm za łączówką. Przy tak wystających i pozaginanych przewodach możesz zapomnieć, że instalacja trzyma 5 kategorię (5e), a co za tym idzie możesz zapomnieć o 100 mbps (100MHz to 100MHz) Po drugie to zaciskając śrubokrętem nie zapewnisz pewnego styku. W sumie już raczej zniszczyłeś łączówkę. Do pewnego zaciśnięcia niezbędne jest odpowiednie narzędzie tzw. nóż – w Twoim wypadku z standardzie Krone. Pewnym kompromisem jest plastikowy zaciskacz. Nie obcina on co prawda przewodów tak jak profesjonalne narzędzie i szybko się zużywa, ale do paru zaciśnięć wystarczy, a przyciąć można czym innym. Koszt zakupu to około 3 zł. Możesz też kupić „profesjonalne” narzędzie, zawsze się przyda a koszty nie są takie kosmiczne. Ceny w hurtowniach: podstawowe „nieoryginalne” 14 zł netto, „nieoryginalne” z sensorem: 34 zł netto, oryginalne Krone 110 zł netto. Po trzecie stawiam na punkt nr 1 . Jakby nie było styku elektrycznego to by nie chodziło nic. Tak nawiasem mówiąc do transmisji komputerowej (do 100mbps) wykorzystywane są przewody: biało-pomarańczowy, pomarańczowy i biało-zielony, zielony. Biało-niebieski służą do transmisji telefonicznej (mamy wtedy gniazdo uniwersalne tj. włączmy komputer działa komputer, wkładamy telefon, działa telefon). Brązowe to rezerwa. Jeśli dalej będą problemy „wal śmiało” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.02.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Przyczyną tego, że chodzi na 10 a nie chodzi na 100 jest niedopasowanie falowe. Nie wdając się w oznaczenia na gniazdkach bo one są czasem mylące powinno być tak:http://www.imp.addtek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=139 Jak widać żyły nie są rozszyte w kolejności, jedna wchodzi na piny 3 i 6 wtyczki. Jeśli skrosujemy wszystkie kable bez tej zmiany to będzie chodzić bo połączenia elektryczne będą OK ale właśnie tylko na małej prędkości, bo jeden sygnał idzie żyłami z różnych par. Tak musi być połączony oczywiście cały tor sygnału. Na jednym ze zdjęć widać zresztą numerację 8-7-6-3-5-4-2-1 czyli w tym gniazdku zamiana jest już zrobiona i tu łączymy żyły "jak leci" zgodnie z kolorami.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 28.02.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Spoko, ale u mnie chodzi na tym gniazdku to u nuniego nie chodzi. Zaciskałem nożykiem, kabelki poobcinam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 28.02.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 A ja myślałem ze " A" to kabel. Nie to nie kabel Są dwa standardy ułożenia, żył przewodu we wtyku tj.: EIA /TIA 568 A i EIA /TIA 568 B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 28.02.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Przyczyną tego, że chodzi na 10 a nie chodzi na 100 jest niedopasowanie falowe. Nie wdając się w oznaczenia na gniazdkach bo one są czasem mylące powinno być tak: http://www.imp.addtek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=139 Jak widać żyły nie są rozszyte w kolejności, jedna wchodzi na piny 3 i 6 wtyczki. Jeśli skrosujemy wszystkie kable bez tej zmiany to będzie chodzić bo połączenia elektryczne będą OK ale właśnie tylko na małej prędkości, bo jeden sygnał idzie żyłami z różnych par. Tak musi być połączony oczywiście cały tor sygnału. Na jednym ze zdjęć widać zresztą numerację 8-7-6-3-5-4-2-1 czyli w tym gniazdku zamiana jest już zrobiona i tu łączymy żyły "jak leci" zgodnie z kolorami. [/code] Paweł na samych kablach to chodzi jak burza ale na gniazdkach są cyrki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 28.02.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Przyczyną tego, że chodzi na 10 a nie chodzi na 100 jest niedopasowanie falowe. Nie wdając się w oznaczenia na gniazdkach bo one są czasem mylące powinno być tak: http://www.imp.addtek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=139 Jak widać żyły nie są rozszyte w kolejności, jedna wchodzi na piny 3 i 6 wtyczki. Jeśli skrosujemy wszystkie kable bez tej zmiany to będzie chodzić bo połączenia elektryczne będą OK ale właśnie tylko na małej prędkości, bo jeden sygnał idzie żyłami z różnych par. Tak musi być połączony oczywiście cały tor sygnału. Na jednym ze zdjęć widać zresztą numerację 8-7-6-3-5-4-2-1 czyli w tym gniazdku zamiana jest już zrobiona i tu łączymy żyły "jak leci" zgodnie z kolorami. [/code] Zawsze patrzymy na oznaczenia na gniazdku i patchpanelu !!! Co producent to inny układ wyprowadzeń dla konkretnego standardu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 28.02.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Utwórzcie grupę: INFORMATYCY Budują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.02.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Przyczyną tego, że chodzi na 10 a nie chodzi na 100 jest niedopasowanie falowe. Nie wdając się w oznaczenia na gniazdkach bo one są czasem mylące powinno być tak: http://www.imp.addtek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=139 Jak widać żyły nie są rozszyte w kolejności, jedna wchodzi na piny 3 i 6 wtyczki. Jeśli skrosujemy wszystkie kable bez tej zmiany to będzie chodzić bo połączenia elektryczne będą OK ale właśnie tylko na małej prędkości, bo jeden sygnał idzie żyłami z różnych par. Tak musi być połączony oczywiście cały tor sygnału. Na jednym ze zdjęć widać zresztą numerację 8-7-6-3-5-4-2-1 czyli w tym gniazdku zamiana jest już zrobiona i tu łączymy żyły "jak leci" zgodnie z kolorami. [/code] Paweł na samych kablach to chodzi jak burza ale na gniazdkach są cyrki. Kable są OK ale czy właściwie rozszyte są pary z kabli w ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts