Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS108 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

:lol: Hej!

Podlewanie to obecnie nasze ulubione zajecie!!! :D Podlewamy 3 lub 4 razy dziennie, zeby beton nie popękał.Sloneczko nam nie odpuszcza, grzeje niemilosiernie,wiec lejemy i lejemy! Mamy juz schody na gore,sa sliczne, zabiegowe a chcialam je zamienic na takie ze spocznikiem( ale sie nie zmiescily i dobrze!) :p .My rowniez pod schodami robimy spizarnio-skrytke,ktorej brakuje w kuchni.Nasza kuchnia bedzie oddzielona od pokoju tylko murkiem ,ktory nazywamy "lada" ,a za ktorym bedzie sie znajdowal zlewozmywak(przeniesiony spod okna) i zmywarka.Pod oknem bedzie maly stolik i krzesla.Kolor elewacji, dachowki oraz okna( ze szprosami )zamierzamy zachowac takie jak w projekcie.

Fundamenty to ta czesc budowy,ktora owszem bardzo cieszy,ale ciagnie kaske a niewiele widac. Jak powiedziala kiedys moja wybudowana juz kolezanka: tyle kasy i wszystko w ziemi! Powodzenia! :D

Pozdrawiamy Mynia i Slawek :wink:

Jak tam realizacje?

Mynia - moim zdaniem bardzo dobrze zrobiliście nie zmieniając schodów w projekcie, są piękne! Na razie widzę je tylko na rzutach i w wyobraźni :wink: i jeszcze sporo będziemy musieli poczekać aż zobaczymy je na żywo. Ale doczekać się już nie mogę.

Układ w kuchni jaki planujecie jest ciekawy, my raczej zostaniemy przy tym zaproponowanym przez autora projektu tylko trochę przesuniemy płytę od kuchenki, bo piekarnik chcę mieć osobno na wysokości oczu :wink: Ale i tak najbardziej podoba mi się zadaszony taras 8) O takim zawsze marzyliśmy, żeby tak niezależnie od pogody móc wyciągnąć się na nim z kawką albo piwkiem :wink: 8)

Dachówkę też planujemy brązową, elewację kremową. Tylko u nas będzie też trochę cegły klinkierowej (wnęki, przód garażu, parapety). Okna chcemy brązowe, chyba coś dębowego, ale raczej nie ten popularny złoty dąb. I raczej bez szprosów. I podbitkę też będziemy mieli inną. W projekcie jest biała, my robimy z drewna i właściwie nadbitkę, a nie podbitkę - krokwie będą widoczne. Tylko jeszcze nie wiemy z czego wykończymy tarasy. Podoba nam się kostka granitowa i drewno.

Kiedy kupiliśmy projekt i zobaczyliśmy realizacje naszego apsa na stronie archi-projektu chcieliśmy się dowiedzieć gdzie są te domki, aby zobaczyć je na żywo. Niestety w biurze nie udzielają takich informacji :( Szczęście nam się nie przytrafiło i nie natknęliśmy się przypadkiem na żadną z realizacji. Teraz już nie szukamy bo budujemy nasz więc niedługo zobaczymy jak wygląda na żywo :lol: Co do samych realizacji na stronie biura :roll: cóż... każdy ma inne poczucie estetyki, my widzimy nasz domek nieco inaczej wykończony :wink:

Pozdrawiam i również życzę powodzenia przy dalszych pracach :)

• 4 weeks później...
Postaram się to wytłumaczyć o co chodzi z tą murłatą, choćw takich tłumaczeniach nie jestem najlepsza. Zauważyła to ekipa i kierbud. Może trochę źle się wyraziłam pisząc ze leży w stropie. Ale spójrz na przekrój A-A. Belka wylana nad podcieniem jest wyraźnie niżej niż strop nad garażem. Jak to możliwe, aby przez podcień i garaż przechodziła jedna murłata skoro wysokości się różnią? :roll: Nie może iść przecież na ukos. W jakim miejscu ona przechodzi nad garażem? (a przechodzi gdzieś nad garażem bo widać to na str. 11 i 12 w projekcie) Jest jakoś odsumięta dalej? Nie kumam tego :-? Napisz proszę jak to widzisz, bo my znaleźliśmy już rozwiązanie i tak zrobimy jak pisałam w dzienniku. No kurcze chyba ekipa i kierbud nie robiliby nas w konia? :-? My trochę sobie porysowaliśmy na kserówkach przekroju na str. 15 i też nam tak wyszło :roll:

Zuczku dzieki za wyjasnienia.Nareszcie rozumiemy o co biega :D Masz racje. My tez zastanawialismy sie dlaczego belka nad podcieniem jest nizsza od stropu nad garazem. Ale takie i podobne nasze watpliwosci zbywalismy stwierdzeniem,ze chyba projektant wiedzial co robi.W tym wypadku to raczej nieprawda :evil: My drewno na dach mamy juz pociete wiec dzis z dusza na ramieniu dzwonil maz do ciesli,aby zapytac o dlugosc krokwi. Na szczescie okazalo sie, ze ciol ze sporym zapasem!

Jak to dobrze , ze Ty piszesz ten dziennik a ja go czytam.Jutro do architekta i co on na to!

Jeszcze uwaga w sprawie stropu. U nas nad wykuszem powstala dziwna belka ,ktora salonowi raczej uroku nie dodaje,ale podobno tak musi byc (projektant wiedzial co robi,ale czy na pewno :o :x )Czy u Was rowniez bedzie taka belka?

Pozdrawiamy! Mynia i maz.

:D cieszę się, że mogłam pomóc. Dobrze, że macie drewno na więźbę z zapasem. Odnośnie wykuszu, to zamówiliśmy tam taką specjalną belkę (jak ją nazywa murarz HEB). Ona zastąpuje podciąg i idzie równo ze stropem, tzn nie będzie tam obniżenia sufitu. Szczerze mówiąc to zastanawialiśmy się czy nie zrobić tradycyjnego podciągu i obudować później tego podciągu drewnem. To może całkiem fajnie wyglądać,. No przynajmniej mi takie klimaty się podobają :) Ale mój mąż nie chciał obniżenia, więc murarze polecili nam właśnie ten HEB.

pozdrawiam :wink:

• 1 year później...