mynia 26.07.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Hej! Podlewanie to obecnie nasze ulubione zajecie!!! Podlewamy 3 lub 4 razy dziennie, zeby beton nie popękał.Sloneczko nam nie odpuszcza, grzeje niemilosiernie,wiec lejemy i lejemy! Mamy juz schody na gore,sa sliczne, zabiegowe a chcialam je zamienic na takie ze spocznikiem( ale sie nie zmiescily i dobrze!) .My rowniez pod schodami robimy spizarnio-skrytke,ktorej brakuje w kuchni.Nasza kuchnia bedzie oddzielona od pokoju tylko murkiem ,ktory nazywamy "lada" ,a za ktorym bedzie sie znajdowal zlewozmywak(przeniesiony spod okna) i zmywarka.Pod oknem bedzie maly stolik i krzesla.Kolor elewacji, dachowki oraz okna( ze szprosami )zamierzamy zachowac takie jak w projekcie. Fundamenty to ta czesc budowy,ktora owszem bardzo cieszy,ale ciagnie kaske a niewiele widac. Jak powiedziala kiedys moja wybudowana juz kolezanka: tyle kasy i wszystko w ziemi! Powodzenia! Pozdrawiamy Mynia i Slawek Jak tam realizacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 27.07.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Mynia - moim zdaniem bardzo dobrze zrobiliście nie zmieniając schodów w projekcie, są piękne! Na razie widzę je tylko na rzutach i w wyobraźni i jeszcze sporo będziemy musieli poczekać aż zobaczymy je na żywo. Ale doczekać się już nie mogę. Układ w kuchni jaki planujecie jest ciekawy, my raczej zostaniemy przy tym zaproponowanym przez autora projektu tylko trochę przesuniemy płytę od kuchenki, bo piekarnik chcę mieć osobno na wysokości oczu Ale i tak najbardziej podoba mi się zadaszony taras O takim zawsze marzyliśmy, żeby tak niezależnie od pogody móc wyciągnąć się na nim z kawką albo piwkiem Dachówkę też planujemy brązową, elewację kremową. Tylko u nas będzie też trochę cegły klinkierowej (wnęki, przód garażu, parapety). Okna chcemy brązowe, chyba coś dębowego, ale raczej nie ten popularny złoty dąb. I raczej bez szprosów. I podbitkę też będziemy mieli inną. W projekcie jest biała, my robimy z drewna i właściwie nadbitkę, a nie podbitkę - krokwie będą widoczne. Tylko jeszcze nie wiemy z czego wykończymy tarasy. Podoba nam się kostka granitowa i drewno. Kiedy kupiliśmy projekt i zobaczyliśmy realizacje naszego apsa na stronie archi-projektu chcieliśmy się dowiedzieć gdzie są te domki, aby zobaczyć je na żywo. Niestety w biurze nie udzielają takich informacji Szczęście nam się nie przytrafiło i nie natknęliśmy się przypadkiem na żadną z realizacji. Teraz już nie szukamy bo budujemy nasz więc niedługo zobaczymy jak wygląda na żywo Co do samych realizacji na stronie biura cóż... każdy ma inne poczucie estetyki, my widzimy nasz domek nieco inaczej wykończony Pozdrawiam i również życzę powodzenia przy dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 23.08.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Postaram się to wytłumaczyć o co chodzi z tą murłatą, choćw takich tłumaczeniach nie jestem najlepsza. Zauważyła to ekipa i kierbud. Może trochę źle się wyraziłam pisząc ze leży w stropie. Ale spójrz na przekrój A-A. Belka wylana nad podcieniem jest wyraźnie niżej niż strop nad garażem. Jak to możliwe, aby przez podcień i garaż przechodziła jedna murłata skoro wysokości się różnią? Nie może iść przecież na ukos. W jakim miejscu ona przechodzi nad garażem? (a przechodzi gdzieś nad garażem bo widać to na str. 11 i 12 w projekcie) Jest jakoś odsumięta dalej? Nie kumam tego Napisz proszę jak to widzisz, bo my znaleźliśmy już rozwiązanie i tak zrobimy jak pisałam w dzienniku. No kurcze chyba ekipa i kierbud nie robiliby nas w konia? My trochę sobie porysowaliśmy na kserówkach przekroju na str. 15 i też nam tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia 23.08.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Zuczku dzieki za wyjasnienia.Nareszcie rozumiemy o co biega Masz racje. My tez zastanawialismy sie dlaczego belka nad podcieniem jest nizsza od stropu nad garazem. Ale takie i podobne nasze watpliwosci zbywalismy stwierdzeniem,ze chyba projektant wiedzial co robi.W tym wypadku to raczej nieprawda My drewno na dach mamy juz pociete wiec dzis z dusza na ramieniu dzwonil maz do ciesli,aby zapytac o dlugosc krokwi. Na szczescie okazalo sie, ze ciol ze sporym zapasem! Jak to dobrze , ze Ty piszesz ten dziennik a ja go czytam.Jutro do architekta i co on na to! Jeszcze uwaga w sprawie stropu. U nas nad wykuszem powstala dziwna belka ,ktora salonowi raczej uroku nie dodaje,ale podobno tak musi byc (projektant wiedzial co robi,ale czy na pewno )Czy u Was rowniez bedzie taka belka? Pozdrawiamy! Mynia i maz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 23.08.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 cieszę się, że mogłam pomóc. Dobrze, że macie drewno na więźbę z zapasem. Odnośnie wykuszu, to zamówiliśmy tam taką specjalną belkę (jak ją nazywa murarz HEB). Ona zastąpuje podciąg i idzie równo ze stropem, tzn nie będzie tam obniżenia sufitu. Szczerze mówiąc to zastanawialiśmy się czy nie zrobić tradycyjnego podciągu i obudować później tego podciągu drewnem. To może całkiem fajnie wyglądać,. No przynajmniej mi takie klimaty się podobają Ale mój mąż nie chciał obniżenia, więc murarze polecili nam właśnie ten HEB. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 02.05.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Odgrzewam archiwalny temat.Czy ktoś buduje, lub wybudował ten dom w niedalekiej odległości od Włocławka, Łodzi lub Konina?Chętnie zobaczyłabym efekty osobiście, więc proszę o ewentualny kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts