Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badania geotechniczne budynku....???

Recommended Posts

Hej!

Chcę sobie zrobić projekt poddasza użytkowego na domku parterowym, ale projektant powiedział mi że potrzebne do tego są badania geotechniczne budynku....

Prawda to????

Ile coś takiego może kosztowac????

Czy ten ekspert ponosi odpowiedzialnośc jeśli budynek mi się zawali????

Dzięki...

Pozdroooo

Za wyobraznie architekta kto placi?

Uwazam, ze takie badania sa niepotrzebne. Co innego z ocena stanu technicznego budynku. W takiej ocenie powinny zostac zrobione obliczenia dla projektowanych dodatkowych obciazen. W ocenie powiwnien zostac uwzgleniony stan techniczny fundamentow dla przewidywanego dodatkowego obciazenia. Fundamenty jak wiadomo przenosza obciazenia na grunt, wiec to w opracowaniu tez powinno byc.

Architekt nie zrobi tego bo potrzebny jest geolog. Mam identyczna sytuacje. Zgodzilem sie na badania gruntu (koszt ca. 300-400 zl. dodatkowo - tj. 3-4 odwierty glebokie + 1 odkrywka). Argumentacja mnie przekonala, albowiem nie chodzi o to czy fundamenty wytrzymaja dodatkowego obciazenia - to moze stwierdzic konstruktor, ale czy ziemia pod fundamentami jest w stanie utrzymac te fundamenty przy takim calkowitym obciazeniu.

Pozdr. jz

Niestety nie - Bydgoszcz. Jesli ceny w W-wie sa przesadzone, warta wziasc ksiazke telefoniczna, panorame firm (maja tez baze w internecie) i poszukac wsrod mniejszych miejscowosci wokol W-wy. Na pewno roznica bedzie znaczaca, a geodeci najczesciej i tak chodzili na ta sama uczelnie, bez wzgledu gdzie pozniej mieszkaja.

Pozdr.

jz