Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programy o ogrodach w TV

Recommended Posts

Ciekawa jestem, czy lubicie oglądać tego typu programy i czy z nich w praktyce korzystacie. Ja ostatnio jestem na etapie namiętnego oglądania w TVN Style "Miejskiego ogrodnika", może skala ogrodów idealnie pasuje do naszej zabudowy szeregowej, ale ma masę niebanalnych pomysłów które, także można przenieść do dużych ogrodów. Jeden z przykładów metalowe kosze wypełnione na zewnątrz ładnymi kamieniani a w środku gruzem zastosowane jako murki oporowe. Zawsze jakiś gruż po budowie zostaje, prawda? Itd, itp. mogłabym wymieniać jeszcze dużo innych przykładów, ale ciekawa jestem Waszych opinii na temat tego typu programów i ich wykorzystania w realu.

juz go nie ma :cry:

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

już ktoś wspomniał o programie BBC Prime - dla słabojęzycznych pocieszenie, że są podpisy .... ale warto, bo przy okazji można podszkolic język. Dużo fajnych programów jest w niedzielę - b. praktyczne podejście do spraw ogrodniczych - można sporo podpatrzeć. W koncu Anglicy mają hopla na punkcie ogrodów!

Obejrzałam dzisiaj na BBC PRIME o godz. 11 "Modelowanie ogrodów" - jest super. Dzięki Asia za podpowiedź :D . W niedzielę o 16.30 jest "Rok w ogrodzie Kew" też muszę go zobaczyc. Już nie mogę się doczekac :) .

Wygląda na to, że ten program "model Gardens" leci codziennie o godz.11tej (sprawdzałam pon, wtorek i środę ;-)) Jest super!

Ja z teskonata wspominam emitowany pare lat temu dokumentalny serial BBC "świat ogrodow" - swietnie robiony i prowadzony, mam nawet kilka odcinkow nagranych, wracam do nich nieraz. Lecial tez w telewizyjnej 1-dynce inny serial BBC, chyba "niedzielny ogrodnik" - w tym samym stylu i z tym samym gosciem prowadzącym. Może teraz gdzieś ida te seriale? Nie mam niestety kablowki, ani dostepu do angielskich stacji tv, tam na pewno cos fajnego mozna zobaczyc...

• 1 month później...
http://ww6.tvp.pl/6565,213464,3.view

krótkie programy o ogrodach

kolejne na następnych stronach

Świetne !!!

Tylko szkoda, że nie na ogólnopolskiej TV...

W górach jest tylko I i II publicznej, regionalnej nie odbieramy, choć płacimy abonament w pełnej wysokości, a satelitarną TV okupuje Moje Sczęscie :-?

Wlaśnie zerknęłam na www i tam piszą, że Model Gardens - mają puszczać od poniedziałku do piątku o 11.00 począwszy od 27.08, a Garden Rivals codziennie (pon-pt) o 16.00 od 07.09.

Tylko nie wiem czy to o naszym czasie czy nie, chociaż podali CET (Central European Time)- to chyba nasz ...

najlepiej szukać na http://www.bbcprime.com

"Miejski eko-ogrodnik

Premiera: Premiera: wtorek, 4 września, godz. 21.00 TVN Style

http://tvnstyle.pl/_i/galerie/programy/eko_ogrodnik/3b.jpg

Właściciele ogrodów często nie wiedzą jak sobie z nimi radzić.

Używają zbyt dużej ilości środków chemicznych lub niepotrzebnie wycinają stare rośliny. Matt od nowa aranżuje ogród i sadzi nowe rośliny, przy jednoczesnym zachowaniu tego, co w ogrodzie najcenniejsze. Jednocześnie nie zapomina o aspekcie ekologicznym. Daje wiele cennych rad, m.in. namawia do używania kompostu, ograniczania nawozów sztucznych, używania materiałów przyjaznych środowisku oraz racjonalnego nawadniania. Charyzma i pasja Matta Jamesa sprawiają, że program chętnie obejrzą nie tylko posiadacze ogrodów, ale także pasjonaci pięknych balkonów czy parapetowych ogródków."

http://tvnstyle.pl/1434268,programy.html

To, za godzinę :D

To faktycznie jest teraz EKO ogrodnik!

- do polepszenia ziemi - tylko kompost, a nie torf ( jako, że wydobycie pokładów niszczy środowisko)

- jako dopalacz- proszek z alg, a nie chemia i sztuczne nawozy

- cegły z recyklingu lub ręcznie produkowane w lokalnych zakładach

- rośliny rodzime, a nie szklarniowe i śródziemnomorskie nowinki

- farby ekologiczne o niskiej emisyjności substancji lotnych ( rozpuszczalników)

w efekcie- z zaperzonego wysypiskaresztek pobudowlanych - powstał piękny mini ogródek :p .

A najfajniejsza była część o lokalnych "eko hero", sadzących drzewa na nieużytkach poprzemysłowych :p

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
Podnosze stary wątek, bo szukam ciekawych programów o ogrodach. Szczególnie tych małych, miejskich. Jestem załamana, że skończył się mój ulubiony "Miejski ogrodnik"... a ja nie nagrałam sobie żadnego odcinka...

Może ktoś ma? i mógłby mi przegrać, plizzzz

no właśnie ja też poluje na odcinki miejskiego ogrodnika. sama nie nagralam a teraz żałuje bo tam było tyle ciekawych pomysłów!!!

niestety w Polsce płyta DVD jest nie do kupienia, ani nawet żadna książka Matta Jamesa.

może jednak ktoś ma nagrane i mógłby się podzielić????

• 2 weeks później...

A wiecie, że od 25 stycznia nie ma już w ogóle na obszarze Polski odbioru BBC Prime? :( :evil:

Nie wiem, co za kretyn wpadł na taki pomysł. :evil:

Żegnajcie, świetne programy ogrodnicze. :cry: