mzawadzk 27.02.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Instalacja używana od początku roku. Spora chata (szeregowiec 5 poziomów z piwnicą), miedź, grzejniki przewymiarowane, ciśnienie stałe w okolicach 1.7 i wszystko śmiga generalnie OK oprócz tego, że co kilka dni muszę odpowietrzać najwyżej położone grzejniki. Instalator mówi, że przez jakiś czas to normalne, ponieważ mam dużo odcinków poziomych (rurki do grzejników idą pod podłogą) no i trochę gazu wg niego zawsze się wydziela z wody na początku. Jednak od ostatniego generalnego odpowietrzenia (podwyższenie temperatury wody+wszystkie termostaty na 5) minął już miesiąc a kaloryfery nadal się zapowietrzają... Może pompa zasysa gdzieś, ale skoro ciśnienie jest stałe i nie widziałem wycieków, to chyba powietrze nie może się dostawać? Czekam na możliwe przyczyny/porady i dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 27.02.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Bardzo pomocne w pozbyciu się powietrza będzie zastosowanie separatora powietrza . Daje to bardzo dobre i co ważne skuteczne rozwiązanie w połączeniu z separatorem zanieczyszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 27.02.2006 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Dzięki za odpowiedź, przemyślę to, ale raczej jestem na "nie", ponieważ nikt kogo znam takiego urządzenia nie posiada a takich problemów nie mają. Nie chcę po prostu przekombinować. Bardziej gnębi mnie pytanie - czy takie zapowietrzanie jak u mnie jest normalne przy większej instalacji? Trochę to już trwa, ile może być gazów w wodzie... Czy są możliwe jakieś inne, bardziej mechaniczne przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 27.02.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Na najwyższej kondygnacji nasz odpowietrzniki automatyczne czy ręczne na grzejnikach.Masz instalację z miedzi, a grzejniki jakie?Czy masz zrównoważoną hydraulicznie instalację ? Mam na myśli odpowiednie przepływy przez grzejniki za pomocą nastaw na zaworze termostatycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 27.02.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 U mnie też mam taki jeden grzejnik, z którym muszę walczyć co jakieś 2 dni (całkiem zimny), ale u mnie sytuacja jest odmienna, bo na poddaszu użytkowym nie mam jeszcze grzejników a jedynie zaślepione rurki i wiem, że w pionowych podejściach i bocznych gałązkach może być jeszcze sporo powietrza. Ale zaczyna mnie już to trochę wkurzać bo latam do tego grzejnika jak głupi z konewką co drugi dzień (palę w CO od początku tego sezonu)a żona zaczyna już na mnie dziwnie spoglądać (robię co mogę aby powietrze z drobinami wody nie zabrudziło ściany przy odpowietrzaniu, bo chyba nie zakończyło by się jedynie na spojrzeniach - nie było by mnie już tutaj i nie pisałbym tych słów do Was ) Aaa, i jeszcze jeden grzejnik dziwnie się zachowuje, tj. łazienkowy- rurkowy, ciągle przelewa się w nim woda (odpowietrzanie nic nie daje), za słabe ciśnienie na nim, czy co ????( w sumie to on jest najbliżej kotłowni). Ciśnienie na manometrze w kotłowni przy gorącej CO jakieś 1,5atm. Swojego hydraulika jeszcze nie dusiłem w tym temacie. Jeśli macie jakieś pomysły to dajcie znać - pozdrawiam, u mnie odpowietrzniki plastikowe, odkręcane ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 27.02.2006 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 VPS: Odpowietrzniki mam wszędzie ręczne (dokręcane specjalnym kluczykiem zaworki). Grzejniki nie pamiętam z czego są, sorry. Wiem tylko, że firmy Buderus, płytowe, przewymiarowane pod kondensat. Czy mam zrównoważoną instalację - nie rozumiem pytania - na kryzach wszędzie jest ustawione na max. a termoregulatory są otwarte w używanych pomieszczeniach na ok. 4, w nieużywanych na 1-2. Po ustawieniu na 5 termoreg. we wszystkich grzejnikach wszystkie grzejniki grzeją ok. Podobnie jak rafallogi mam kilka niezamontowanych grzejników, problemy z brudzeniem ścian i inne też podobne (ja osłaniam ścianę szmatką w czasie odpowietrzania). Czy taka sytacja z zapowietrzaniem się jest możliwa (bardziej martwię się o jakis problem z pompą albo co gorsza nieszczelność, choć nie sądzę) i jak ją najlepiej zlikwidować? (nie chce mi się co 2 dni łazić z tym kluczykiem i szmatą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 27.02.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Witam, u mnie też podobny problem z odgłosem przelewania wody w niektórych grzejnikach. Odpowietrzanie nic nie daje, nie wiem jak się z tym uporać... Miałem na początku też problem z zapowietrzaniem, ale po 4 miesiącach grzania jest to już bardzo sporadyczne... Nie wiem, czy na całość mogą mieć wpływ zawory zwrotne sprężynowe, które może powodują jakąś różnice ciśnień między zasilaniem a powrotem czy coś podobnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 27.02.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 VPS: Odpowietrzniki mam wszędzie ręczne (dokręcane specjalnym kluczykiem zaworki). Dlatego b.dobrym rozwiązaniem jest separator powietrza przy kotle lub odpowietrznik(i) automatyczne w najwyższym punkcie. Czy mam zrównoważoną instalację - nie rozumiem pytania - na kryzach wszędzie jest ustawione na max. a termoregulatory są otwarte w używanych pomieszczeniach na ok. 4, w nieużywanych na 1-2. Po ustawieniu na 5 termoreg. we wszystkich grzejnikach wszystkie grzejniki grzeją ok. To że nastawy (kryzy) masz ustawione na max i wszystkie grzejniki grzeją to dobrze lecz nie znaczy to że jest prawidłowy przepływ i równowaga hydrauliczna instalacji. Masz kilka lub kilkanaście grzejników róznych wielkości i mocy dlatego wszystkie elementy składowe instalacji grzewczych musza zostać tak wzajemnie dopasowane i tak nastawione, aby każdy odbiornik ciepła był zasilany wodą grzewczą tylko o takim objętościowym natężeniu przepływu, jakie jest wymagane dla uzyskania aktualnie potrzebnej mocy. Przykład parametry 55/45 delta t 10 k Grzejnik 22 600x600 (moc 542W) przepływ ok 47 kg/h przykładowa nastawa to "1" Grzejnik 22 600x1200 (1084W) przepływ ok 93 kg/h przykładowa nastawa to "3" Przeczytaj to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 U mnie też mam taki jeden grzejnik, z którym muszę walczyć co jakieś 2 dni (całkiem zimny), ale u mnie sytuacja jest odmienna, bo na poddaszu użytkowym nie mam jeszcze grzejników a jedynie zaślepione rurki i wiem, że w pionowych podejściach i bocznych gałązkach może być jeszcze sporo powietrza... rafallogi - u mnie jest identycznie jak u Ciebie pomieszczenie na poddaszu z celowo niemontowanymi dwoma grzejnikami /pomieszczenie jest wykorzystywane jako spizarka/ ( póżniej dodałem - w miejscu gdzie sie zapowietrza - obieg miedzy zasilaniem, a powrotem - wężem gietkim - bo myslałem ze wymuszenie obiegu cos pomoze) okazuje sie ze nie pomogło wymieniłem tam 2 zawory samodpowietrzajace ... a mimo to musze odpowietrzac "ręcznie" .... co kilka dni ... instalacja mieszana stal - miedź grzejniki stalowe układ otwarty pompy nie używam - choc jest zamontowana - bo układ idealnie pracuje na grawitacje zapowietrza sie tylko jeden punkt ... i w miare systematycznie co kilka dni podejrzewam ze gaz w instalacji jest wynikiem hyrolizy ale czemu samoodpowietrznik z tym sobie nie radzi ...tego nie wiem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.02.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Może VPS pomoże coś na nasze bolączki, bo jak widać przoduje w tym temacie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaweksie 06.03.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 06.03.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 okazuje sie ze nie pomogło wymieniłem tam 2 zawory samodpowietrzajace ... a mimo to musze odpowietrzac "ręcznie" .... co kilka dni ...instalacja mieszana stal - miedź grzejniki stalowe układ otwarty pompy nie używam - choc jest zamontowana - bo układ idealnie pracuje na grawitacje zapowietrza sie tylko jeden punkt ... i w miare systematycznie co kilka dni podejrzewam ze gaz w instalacji jest wynikiem hyrolizy ale czemu samoodpowietrznik z tym sobie nie radzi ...tego nie wiem Tak się dzieje niestety gdy w instalacja jest z róznych potencjałów. Odpowietrznik automatyczny niestety przy grawitacji i jeszcze na poddaszu nie da rady odpowietrzyć układu. Kiedyś robiło się cienkimi rurkami pod sufitem centralne odpowietrzenie do naczynia przelewowego i nie było problemu z zapowietrzaniem. Sądzę że może pomóc zastosowanie odpowiedniego inhibitora w instalacji grzewczej. Na odpowietrzenie przy grawitacji jest skuteczny sposób ale niezbyt estetyczny wygląd. Z grzejnika (góra) rura np fi 15 długosci ok 20 cm, potem rura fi 50, nastepnie znów fi 15 zakończona zaworem odcinającym lub ręcznym odpowietrznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 dziękuje VPS za wyjasnienie dlaczego instalacje trudno odpowietrzyc konwekcjonalnymi metodami ... i podsuniecie mi 3 pomysłów odpowietrzenie do naczynia przelewowego jest dla mnie kłopotliwym rozwiązaniem ... ale nie wylkuczam ze docelowo zrobie ... co do zastosowania inhibitora - zastanowie sie ... i rozważe czy dodanie go, nie zmniejszy mi przewodniości cieplnej metalu - rur i grzejników ale pomysł z "baniaczkiem" wychwytującym gaz z instalacji, jest ciekawy i wydaje mi sie ze w częsci rozwiąże moj problem ... - zminimalizuje przynajmniej ilość upuszczanej wody z instalacji - przy odpowietrzaniu a to juz coś serdeczne pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 07.03.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 a tak przy okazji, czy ktoś wie, czy są osiągalne porządne metalowe kluczyki do odpowietrzników grzejników Purmo. Te ogólnie dostępne to plastikowy badziew, który po kilku użyciach zupełnie się rozkalibrowuje, a nie wszędzie mam dostęp z wkrętakiem dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts