Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Czarna lista:

Ekipa Ludwika Jargasa Tarnów i okolice. Polecani są przez przedstawicieli PSB Sufigs. Totalne partacze. Brak wiedzy nowszej niż sprzed 50lat w budowaniu domów, brak podstawowych narzędzi, nie budują wg. projektu tylko na oko, przerywają budowe bo mają kilka robót zaczętych itd. Moje przygody z nimi opisałem w 'Projekty" i "VirgoII".

Powiększajcie tę listę, proszę :)

Będę budować w okolicy Krakowa i wciąż szukam namiarów na solidne ekipy od tych forumowiczów, którzy już swoje domy zbudowali.

Potem również podzielę się namiarami.

Na razie szukam wykonawcy robót podstawowych, tj. postawienia stanu surowego otwartego.

Podajcie, jakie ekipy murarskie znacie, do których można mieć zaufanie?

• 2 weeks później...

Polecam tego Pana. Powołać sie na Marcina bedzie jeszcze milej:)

Na ogrodzeniach trudno sie doszukać spawów wygladaja jak szpachlowane i dopiero malowane. Nie robi tandety jak wielkie firmy.

Napedy do bram też montują.

Okolice Bochni Brzeska

Ogrodzenia, balustrady, konstrukcje stalowe,

"STAL-SPAW"

tel.: 505 085 542

Konkurencyjne ceny, solidnie:

Ogrodzenia, balustrady, konstrukcje stalowe, spawanie aluminium, stali nierdzewnych, usługi u klienta, faktury VAT

http://www.stal-spaw.host.sk

Jeżeli chodzi o bramy, ogrodzenia to robionę są w siedzibie firmy koło Bochni i oczywiście transportowane do klienta i montowane w cenie. z Krakowem myśle że nie bedzie problemu. Wszystko do dogadania.

Ogrodzenia ocynkowane malowane jakie kto chce.

:x A ja do czarnej listy dołączam firmy budowlane z Nysy.To co się dzieje

na tym terenie i w okolicach przechodzi ludzkie pojęcie.

Ceny wywindowali śr.ok. 90 %,chcą budować tylko z własnych materiałów,przy rozmowach o początku budowy na wiosnę chcą podpisywać umowę tylko na max na stan zero-a nie na stan surowy otwarty( wiadomo o co chodzi), każą sobie płacić nawet za wstępną wycenę swojej oferty :evil: itd.

I jak tu nie wierzyć,że Polak Polakowi wilkiem( nie tylko w kraju)

Bo :-?

Do białej listy w Krakowie dopisuję z przyjemnością:

* okna Oknoplast- firma Logo Service- na Al. Pokoju 81 (obok Polmozbytu)- sporo porównywałem ceny na te okna w Krakowie - i tam było duuużo taniej niż u innych; co do jakości montażu i terminowości - absolutnie bez zastrzeżeń, zastrzeżenia i to spore budzi jedynie śmietnik, jaki pozostawiła po sobie ekipa montażowa

* tynki wewnętrzne gipsowe maszynowe: Gips Bau (czy jakoś tak :) ) : tel 605 939108

* wylewki- nazwy firmy nie pamiętam ale tel: 501 142 625

obie firmy "robią" tak, że mucha nie siada; może nieco gorzej z terminowym rozpoczęciem robót - ale jak już zaczną jest o.k.

szef "wylewkarzy" jest nieco mało kontaktowy i czasem trudno zrozumieć o co mu chodzi ale jakość prac super

• 2 weeks później...

Mogę z czystym sumieniem polecić moich wykonawców:

- firma budowlana Zebud (wykonują większość robót) - trzeba już "klepać" terminy na przyszły sezon

- instalacje elektryczne i pokrewne (nie wiem, czy życzą sobie reklamy imiennej na forum , więc w razie zainteresowania przyślę wiadomość na prive)

- instalacja wod - kan (j.w.)

- wylewki (j.w.)

- tynki - zawalili termin, ale robota wykonana porządnie

- więźba dachowa, pokrycie dachu, schody (jeszcze ich nie zrobił, ale, jeżeli wykona tak, jak dach, to powinny byś porządne), parkiety.

Porządnie wyglądała tez praca speców od wentylacji mechanicznej, rekuperacji i gwc oraz tych od podłogówki, ale na razie się wstrzymam z polecaniem, bo urządzenia jeszcze niedokończone.

Zdecydowanie odradzam korzystanie z usług dwóch geodetów z Niepołomic. Nazwisk chyba nie mogę tu umieszczać, ale podam na prive. Są nieuczciwi, nieterminowi, pazerni na kasę, robią rzeczy, do których nie mają uprawnień i nie informują o tym wcześniej (potem zresztą też, ale wynika to z pieczątek), niekompetentni. Zalet nie stwierdzono.

[/i]

Agduś

podaj dane tych geodetów, jak inni powyzej z innymi nierzetelnymi firmami. Od tego jest ta lista

Właściwie to racja. Jeden to Maciej Wszołek (mam nadzieję, że nie pomyliłam imienia), drugi ma na imię Bartek, nazwiska nie zapisałam i zapomniałam. Obaj pracują w "Odnowie". Ich wyczyny opisałam w dzienniku budowy i, krócej, w "grupie krakowskiej".

W takim razie podam też namiary na tych pozytywnych bohaterów naszej opowieści o budowaniu:

Firma Zebud - Marek Zdeb 502 654 494

Wszelkiego rodzaju kable (elektryczne, komputer, telefon, anteny, alarmy itp) - Aleksander Śliwa - 500 564 560

Wod - kan - Marcin Kafel - 501 252 202

Wylewki (maszynowo) Sławomir Nosek - 502 261 350

Dachy, schody, parkiety (na razie mamy tylko dach, ale zamówliśmy też schody i pewnie układanie parkietu). Józef Ryś - 602 465 117

Więźba - Tadeusz Zapała 018 331 30 81

• 2 weeks później...