Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Biała lista Koparkowy

Koparka zakończyła pracę, więc mogę polecić naszego koparkowego, pana Stanisława.

Pochodzi z Alwernii na zachód od Krakowa. Jego nr tel. 606 406 671. Można powołać się na mojego męża.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rzecz w tym, że w Hebanie nie mieli wszystkich akcesoriów, a klamki tylko z długimi szyldami i zaoferowali sprowadzenie za 14 dni.

Nie mam nic do Hebana. Wręcz przeciwnie. Obsługa tam jest niezwykle miła i chętnie udzielają wszelkich porad, ale klamki chcieliśmy mieć już :)

Ale ja wcale nie chcialem napisac ze "Twoj" sklep jest zly, chcialem napisac to co Ty rowniez stwierdzilas - Heban jest ok, ceny tez ma w porzadku :) Stoi po prostu troche na uboczu i czesc ludzi o nim zapomina pamietajac tylko o Castoramach, Praktikerach itp.

o Hebanie sie nie zapomina, tylko dostać sie do niego w normalny dzień w normalny sposób graniczy z cudem: brak czasu i korki, korki, korki...

a Casto i sklepy internetowe są czynne prawie non stop

ja w ten sposob polecam zespół sklepów internetowych pod wspólną nazwą 123market: zamawiałam tam i armature i agd i opony i co mogę pochwalić:

moznatowar odebrac samemu w Krakowie bez kosztów przesyłek i zniszczeń przez firmy spedycyjne (zmora w naszym kraju), ceny konkurencyjne po porównaniu kosztów przesyłek

Na czarną listę:

Firma Natura (okna i drzwi drewniane). Zamówiłem w tej firmie drewniane drzwi wewnętrzne. Nie są to produkty tanie, a w dodatku miałem ich 12 sztuk, w tym 2szt. przesuwne.

Termin realizacji umowy był na połowe października 2007. Drzwi niestety były gotowe i montowane dopiero w styczniu 2008 (ładny poślizg). W dodatku jedne przyszły uszkodzone i w złym wymiarze. Na nowe drzwi trzeba było czekać do maja. Co więcej w styczniu brakowało paru drobiazgów, jak uchwyt w jednych drzwiach, wkładki, dwie klamki były pomylone, brakowało kluczyków do drzwi. Na samą klamkę (firmy hoppe) musiałem czekać 3 tygodnie. Teraz w maju te brakujące drzwi tez przyjechały bez klamki i z innym profilem listew do ościeznicy...

Co do jakości samych drzwi, to biorąc pod uwagę ich wysoką cenę, mogę dać najwyżej 7/10, bo maja parę drobiazgów w lakierze do poprawy w ramach reklamacji, ale przy tej cenie nie powinny mieć nic do zarzucenia.

Generalnie jeśli chcecie kupić drzwi w firmie Natura, to musicie uzbroić się w cierpliwość i unikajcie ich krakowskiego przedstawiciela handlowego Romana K., który 3 tygodnie załatwia klamkę i zawsze ściemnia przez telefon tak, że aż muszę światło włączać.

Chciałam pochwalić bardzo panów, którzy tynkowali nasz dom (mam na myśli ocieplanie i tynkowanie zewnątrz). Jestem bardzo zadowolona z ich pracy. Dom wygląda rewelacyjnie.To ekipa firmy Decor z Trzebini, w której pracuje min. Pan Grzegorz Glazer - Za to WIELKI PLUS. :lol:

Natomiast, duuużym minusem jest niedotrzymanie terminu pojawienia się ekipy na budowie przez szefa firmy. (kilka miesięcy poślizgu i nie mówię tu tylko o tym że zastała nas zima w trakcie ocieplania). Ale jeśłi komuś to nie przeszkadza... mnie osobiście się to nie podobało.

pozdrawiam

p.s podaję namiary http://www.tynkowanie.com.pl/index.html

na białą listę wpisuję wykonawców tynków wewnetrznych. Tynki gipsowe gładziutkie jak lustro. Panowie wykonuja także ( a jest ich 3 w ekipie) tynki cementowo wapienne (u mnie kuchni, 2 łazienki oraz suszarnia).

Pozabezpieczali ładnie okna, potem po sobie pozamiatali. Pełna kultura. Bez przekleństw i picia. Zawsze doradzą. Zawsze odbierali telefon - nawet po wykonanej robocie (a to sie często nie zdarza).

A powyższe dotyczy Pana Żmudy - telefon 772051874.

Mają podobno coś wolnych teminów.

Pozdrawiam

Super biała lista

Firma ULEK (tel: 512 198 265) z Zabrza

Firma zajmuje się kompleksowo budową dachów.

Do mnie na budowę, a konkretnie do przebudowy dachy + nadbudowa, weszli 19 maja. Miejsce budowy to Krzeszowice.

Aktualnie jestem z nich bardzo zadowolony. Będe w miarę postępu prac na bierząco relacjonował.

W razie dodatkowych pytań, gdzie jest budowa, czyli gdzie można zobaczyć efekty pracy proszę pisać do mnie na PW.

Pozdrawiam

Stan dachu przed robotami.

strona południowa:

http://www.alkoholizm.jawnet.pl/skansen/2.jpg

strona północna

http://www.alkoholizm.jawnet.pl/skansen/1.jpg

To nie tak. Podajesz namiary na chwaloną firmę od razu, albo czekasz aż skończą.

Nie ma tu miejsca na bieżące relacje.

Załóż Dziennik Budowy, a chętnie tam zaglądnę :)

zgadza się NIe chwal dnia przed zachodem słońca. POczekaj jak skończą a najlepiej z miesiac dwa po zakończeniu prac i wejsćiu kolejnej ekipy. Wiele spraw się wtedy wyjaśnia. NIe zawsze białe okazuje się na końcu białe.
zgadza się NIe chwal dnia przed zachodem słońca. POczekaj jak skończą a najlepiej z miesiac dwa po zakończeniu prac i wejsćiu kolejnej ekipy. Wiele spraw się wtedy wyjaśnia. NIe zawsze białe okazuje się na końcu białe.

Szczegolnie jak przychodzi do placenia. :roll: :roll: :roll:

Co do płacenia to myślę, że takie sprawy załatwia się przed wpuszczeniem firmy na dom. Następnej firmy już nie będzie, no moze elektryk z uprawnieniami i rozumem, ale to dla udzielenia sugesti.

Faktycznie może to i racja, nie polecać, przed zakończeniem prac. Ale już tak zycie jest ustawione, że albo ktoś nam przypadnie do gustu, albo nie przypadnie...

Sam dorabiam w wykończeniówce i remontach, to samo można mówić o inwestorach (zleceniodawcach) Są tacy inwestorzy, że po wstępnych ogledzinach nie podejmuje się remontu, lub strzelam cenę bardzo wysoką "dla odstraszenia"

Firm które ogladały budowę u mnie, w celu okreslenia swojej ceny wykonastwa było w maju chyba z pietnaście. Rozpietość cen (kosztorysów) od 20 000 do 65 000 za ta sama robote...

Wiem jedno z doświadczenia, że najmniejsze ceny były od firm które same kosztorysowały i potem same wykonują zlecenie. Bez biurokracji i pośredników, ale to jest oczywiste i normalne.

Akurat ich wybrałem. No ale dajmy czas czasowi, ale do czasu... okaże się w praniu...

Pozdrawiam

Muszę na już, na wczoraj zrobic niezaplanowany remont łazienki.

Po prostu zalewam sąsiada, mimo kilkakrotnych napraw. Potrzebna jest wymiana starych rur. Wiąże się to z kuciem ścian i posadzki

Hydraulika mam, ale potrzebuję kogoś, kto zrobi mi całą resztę i jednocześnie nie zedrze ze mnie skóry.

Kogoś kto potrafi:

- położyc flizy

- osadzic wannę, umywalkę i podwieszany kibelek/instalacje będą/

- przesunie kontakty

- zrobi blat i szafkę pod umywalką

Czy znacie kogoś takiego?

Czarna lista

Firma sprzedajaca okna, z Krakowa - BM&Partner. Zamontowali okna lukowe, zapiankowali i zakazali otwierania. Po otwarciu okazalo sie, ze otwieraja sie w 70%. Telefon do wlascicielki Pani Boguslawy Matoń i dowiedzialam sie, ze:

a) sami kazalismy tak zamontowac

b) ona nie moze odpowiadac za nasz brak rozumu

c) jak myslimy ze uzna nasza reklamacje to jestesmy w bledzie

d) montazysta montuje jak mu klient dyktuje, my sie mamy na tym znac

e) nie ma czasu na glupie rozmowy ze mna.

Sprawe zglosze do rzecznika praw kosmumenta, bo w dodatki okazalo sie ze okno tarasowe jest zle wymierzone na dlugosc. Omijajcie BM&Partner z daleka jesli nie chcecie sie dowiedziec ze jestescie durniami, bo nie znacie sie na montazu okien.

mnie to juz nic nie zdziwi :-?

Sprawa moich drzwi zew. KMW Format, zakupionych w Firmie EBRO przy Zakopiańskiej 56, nadal jest nie rozwiązana. Na drzwiach nadal pojawiaja sie w czasie wilgotnych okresów plamy i przebarwienia, był 2 razy gosc - specjalista od farb, przysłany z fabryki KMW Format i stwierdzil, ze plamy zejda, ale czy za miesiac czy za rok to juz nie umie powiedziec. Dodatkowo na drzwiach sa cieniowania, otworki po wżerach robaków. Dzwonie do wlasciciela fabryki KMW Format i slysze, ze "i tak mi tych drzwi nie wymieni".

http://img102.imageshack.us/img102/8867/p5221082rw2.jpg

http://img102.imageshack.us/img102/3223/p5221089jg2.jpg

Ja dla odmiany serdecznie polecam Salon Firmowy Jezierskiego z Nowego Targu. Trochę daleko od Krakowa, a jednak nie przeszkodziło to firmie wzorowo wywiązać się z zamówienia na okna z montażem na północ od Krakowa. Do tego cenowo oferta wypadła dużo korzystniej niż oferowali krakowscy czy katowiccy przedstawiciele Jezierskiego (o 6 tys. taniej od najdroższej oferty z Krakowa :o ) Na dodatek zarówno szef jak i montażyści to młodzi, sympatyczni i kontaktowi ludzie co niestety rzadko się zdarza w branży budowlanej.

No i zakończyły się u mnie gładzie/ malowanie/ regipsy/ zakładanie halogenków czyli innymi słowy roboty wykończeniowe

Czas na wystawienie oceny. :-)

BIAŁA LISTA

ponieważ to była ostatnia duża rzecz przed wprowadzeniem długo szukałem ekipy. ale musze przyznąc ze sa naprawdę świetni.

dokładni, staranni. posprzątali po sobie - odkurzyli po robieniu gładzi :-)))

no i grzeczni. po prostu grzeczni.

nawet na papierosa wychodzili na zewnątrz :-)

aż trudno mi było uwierzyć że wreszcie można coś zrobić lepiej niż człowiek tego oczekiwał. dlatego ta pochwała im się należy. Przebili nawet poprzednich karton gipsiarzy których miałem.

namiary: DAREK SWOBODZIAN z ekipą . tel: 604425699

u mnie robili tak jak napisałem: gładzie/ malowanie/ regipsy/ zakładanie halogenków a i ceną mile zaskoczyli ... az trudno uwierzyć nie?

jakby coś powołujcie się na szczepańskiego.