Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest nadciąg,robiłam u siebie,ale poddasze nie użytkowe,więc nie mam problemu z zabudową tego na podłodze strychu..Chciałam uniknąć poszatkowania sufitu

No właśnie nadciąg - sorki ale nie jestem biegły w tej nomenklaturze :-)

Ja mam skomplikowaną bardziej sprawę czyli poddasze użytkowe - teraz kombinuje z konstruktorem aby belki nadciągu poszerzyć a zmniejszyć ich wysokość tak aby nie mieć problemu przy wykonaniu wylewki i izolacji poziomej stropu nad parterem.

Macie jakiś pomysł na to ?

No właśnie nadciąg - sorki ale nie jestem biegły w tej nomenklaturze :-)

Ja mam skomplikowaną bardziej sprawę czyli poddasze użytkowe - teraz kombinuje z konstruktorem aby belki nadciągu poszerzyć a zmniejszyć ich wysokość tak aby nie mieć problemu przy wykonaniu wylewki i izolacji poziomej stropu nad parterem.

Macie jakiś pomysł na to ?

Pomysły na to może mieć tylko konstruktor. On odpowiada za to głową.

...inny sposób to podnieść wysokość parteru i belki ukryć w zabudowie sufitów. Ale to też architekt musi (powinien;) ) klepnąć bo to zmiany w projekcie.

Edytowane przez Rom-Kon

To jest jakaś myśl

Wersja z ukryciem belek pod zabudową kartonowo-gipsową jest dobra tyle że zawsze wiąże się z tym obniżenie całości sufitu i tym samym kubatury - pomieszczenia stają się bardziej klaustrofobiczne - zwłaszcza , że mam 2,01m wzrostu i to jest problem...

Chyba że na etapie projektu podwyższyłbym parter o wymiar belki i tym sposobem do celowo posiadałbym tą samą wysokość...

Wolałbym jednak beli odwrócone i konstruktor musi coś nad tym pomyśleć - z wytrzymałości materiałów wiemy że można zamieniać wymiary przekroju przy tych samych parametrach przeniesienia obciążeń statycznych.

No chyba , że te belki nie takie straszne jak mi się wydaje na projekcie - jakie wasze doświadczenie?

To jest jakaś myśl

Wersja z ukryciem belek pod zabudową kartonowo-gipsową jest dobra tyle że zawsze wiąże się z tym obniżenie całości sufitu i tym samym kubatury - pomieszczenia stają się bardziej klaustrofobiczne - zwłaszcza , że mam 2,01m wzrostu i to jest problem...

Chyba że na etapie projektu podwyższyłbym parter o wymiar belki i tym sposobem do celowo posiadałbym tą samą wysokość...

Wolałbym jednak beli odwrócone i konstruktor musi coś nad tym pomyśleć - z wytrzymałości materiałów wiemy że można zamieniać wymiary przekroju przy tych samych parametrach przeniesienia obciążeń statycznych.

No chyba , że te belki nie takie straszne jak mi się wydaje na projekcie - jakie wasze doświadczenie?

UUuu! Kolego! 2.01mb to już dziś pomyśl o drzwiach by się w nich nie kłaniać ;) ...robiłem kiedyś mieszkanie w Poznaniu dla małżeństwa koszykarzy. Szafki w kuchni, umywalka no i drzwi - wszystko praktycznie o 10cm wyżej niż normalnie. Z drzwiami to była jazda bo to stan deweloperski i wszystko już było - wykuwanie nadproży (no i oczywiście wpadło się w elektrykę) i osadzanie nowych, podejścia hydrauliczne w łazience i takie tam inne drobiazgi ;)

A może faktycznie belki rozpłaszczyć i dodatkowo strop podnieść o grubość belki a wtedy można robić sufit na przewidzianej w projekcie wysokości. problemem bedzie tylko grubość stropu przy schodach na piętro - ale tu można zrobić na suficie uskoki i już optycznie zgubi się to. Wszystko jest do zrobienia tylko trzeba dobrego architekta - konstruktora - dekoratora wnętrz.

Koszykarzem nie jestem na szczęście ;-)

Jest zatem kilka opcji - dziś po rozmowie z konstruktorem padła wersja wykonania belek poprzecznie szerszych niż wyższych, lub zlikwidowania częściowo belek kosztem do zbrojenia całego stropu nad parterem ( tak aby strzałka ugięcia stropu mieściła się w normie )

Kwestia schodów jest opanowana - konstrukcja samonośna jest zaplanowana więc człowiek od wykonania schodów podzieli wysokość odpowiednio na stopnie. Nie mniej dzięki za pomoc bo widzę, że tu z nią ciężko

Witajcie

Szukam osobę do zamontowania grzejników i pieca ( piec z podajnikiem na ekogroszek )+ ewentualnie stacja uzdatniania wody

Całośc instalacji jest juz rozprowadzona .Kwestia powieszenia grzejników i piec

Jaki przedział cenowy za powieszenie grzejnika a jaki za montaż pieca?

Osoba u której dowiadywałam sie o instalacje powiedziała 180 zł za powieszenie grzejnika to chyba zdecydowanie za dużo!! Wiem że instalacja pieca ze sterwonikiem podajnikiem to troche zabawy i to musi kosztowac ..

Czy ktoś cos wie..pomoże

Witam wszystkich,

jestem na etapie zakładania instalacji C.O. oraz wod.-kan. Prowadzę negocjacje m.in. z firmą Hydro-time z Krzeszowic. Czy ktoś miał może z tą firmą do czynienia i mógłby się na temat tej firmy wypowiedzieć? Mało o niej informacji na forum i w necie a nie chciałabym się naciąć.. Korzystałam z "białej listy" ale ich oferta jest najbardziej jasna i przejrzysta choć cenowo bardzo zbliżona do innych ofert. Z góry dziękuję.

ps. Zadałam to samo pytanie na "grupie krakowskiej" bo bardzo zależy mi na odpowiedzi..

Polecam FullInstal ze Skawiny

Do tej firmy dzwoniłam (powiedzieli mi żebym napisała ), więc napisałam i nikt do mnie się nie odezwał (a było to ponad tydzień temu). Trochę nieładnie z ich strony..

Czyli rozumiem że nie polecasz Hydro-time? A może kogoś jeszcze możesz polecić?

Pozdrawiam

Edytowane przez aneta-h

Zaznaczam, że są to pozytywne lub negatywne opinie uczestników forum .

Ryzyko własne !!!, ale może warto

Jeżeli możecie podać adresy tych firm, telefony, jeżeli przestały działać, itp. proszę o informację na priv, naniosę poprawki.

Jeżeli macie pozytywne lub negatywne opinie o podawanych firmach to proszę o informację , wasze niki zostaną dopisane.

Bardzo proszę o nowe firmy, szczególnie te dobre, godne polecenia. ;)

21

Biała lista Zbiga - ogrodzenia, bramy, barierki itp.

http://www.kowalstwo-wrona.pl/index.php?idp=1

U mnie montowali balustrady- ocynk malowane na czarno

Rysiek650 25.11.11

>>Opinia

bm_mi 6.12.11

>>Opinia

Barierki tel. 12 278 49 83 - Wieliczka

redpradnik 20.08.10 +

>>Opinia

Ogrodzenia - IREK - tel. 504-206-582

gegus37 27.07.10 +

>>Opinia

Stanisław Burda tel.506 423 787

robił balustrady balkonowe i balustradę na schodach wewnętrznych, a także będzie robił bramę wjazdową i furtkę

ulkap 5.04.12

>>Opinia

Stanisław Wrona tel.503 091 338, Gdów, http://www.swrona.prv.pl/

balustrady kute . POLECAM!!!!

aguleczka 25.04.09 +

>>Opinia

betinka0 30.08.13

>>Opinia

Pan ADAM tel. 12-262 14 29 z krakowa

bardzo pieknie wykonana praca

bartek_walas 14.11.08 +

>>Opinia

" A&D " Firma Budowlana Dariusz Sliwa i Andrzej Witkowski

Pan Andrzej Witkowski ,kom. 792 030 610 ,http://adconstruction.prv.pl/

prace związane z położeniem klinkieru i kamienia

Edyta M 21.12.2010 +

>>Opinia

Firma TABI z Tarnowa - P. Janusz tel. 501 330 750

robią bramy garażowe, balustrady, ogrodzenia. Fachowo, solidnie, terminowo. POLECAM zdecydowanie.

mafimata 2.01.08 +

>>Opinia

bariery kute ,tel. 018 354 32 00, m/Łużna koło Gorlic ,

rewelacja, różne wzory i cenowo OK

gegus37 10.08.09 +

>>Opinia

Ogrodzenia: pan Mariusz tel. 606 436 995

robi siatkę z podmurówką i bez, koszmarnie się robota przeciąga, no ale jest zrobione nawet ok i niedrogo:

Blutka 7.07.09 +

>>Opinia

Niestety solidna ocena negatywna

qqlio 7.10.09 --

>>Opinia

>>Opinia

Pan Władysław Guzik www.slusarnia.pl

Balustrady kute balkonowe-

utek76 10.04.08 +

>>Opinia

Janusz Dzóbektel. 506 214 740, Mieszka w Biskupicach (trasa Wieliczka-Gdów).

Robi to nie jako "chałpniczo"

edit-blondi 16.03.09 +

>>Opinia

balustrady ze stali nierdzewnej

p. Robert Pietrzyk, tel. 535-285-285

ponuryrzeżnik 1.07.2013

..Opinia

dwiemuchy 2.07.2013

>>Opinia

Pan Robert tel. 12 373 62 75

robi solidne ogrodzenia z siatki

artg 8.01.10 +

>>Opinia

Micha Budzik tel. 505 305 475

ekipa od ogrodzenia

Edyta M 2.09.2013

>.Opinia

tel. 880 027 005.

Wykonawca konstrukcji stalowych i drewnianych (tarasy, ogrodzenia, balustrady, bramy, podjazdy dla wózków itp

Agduś 28.04.10 +

>>Opinia

Pan Krzysztof. Tel. 660 031 477.

Slusarz

Małgoś2 3.07.10 +

>>Opinia

Sylwia73 2.10.10 +

>>Opinia

Mogę polecić RASTOR ,Wilków 86 ,Kocmyrzów

Od początku do końca świetny kontakt

rrobert 1975 9.11.10 +

>>Opinia

Wujor 9.11.10 +

>>Opinia

Pan Janusz , z Prus, tel. 502 568 365

Potrafi robić na budowie chyba wszystko poza instalacjami

faffa2 2.02.11 +

>>Opinia

Stanisław Sadłoń -ogrodzenia klinkierowe.

Jest to dwuosobowa ekipa panów z Okocimia. Działają w rejonie: Tarnów - Bochnia

grzegorz_si 30.07.11+

>>Opinia

Bramy kute -Bramstal.

redpradnik 26.09.11+

>>Opinia

>>Opinia negatywna

Bud-tadex,tel. 669-340-549

kostkę brukową oraz kładła kamień

MAREK&KASIA 4.11.11 +

>>Opina

nierdzewka

firma INOXONI..tel.609610506

agrafka8 25.06.12

>>opinia

Złotek S.C Firma godna polecenia.Wycena w 3 min od wyslania mail, pomiar na 2gi dzien, montaz 3 dni pozniej.Sprawdzajac ceny z allegro niby podobnie, ale inni doliczja transport montaz i jeszcze pare rzeczy.Zaoszczedzilem okolo 600zl.Gosc konkretny na max.Polecam.Miejsce montazu Krakow-Dworska dziekuje

Zaznaczam, że są to pozytywne lub negatywne opinie uczestników forum .

Ryzyko własne !!!, ale może warto

Jeżeli możecie podać adresy tych firm, telefony, jeżeli przestały działać, itp. proszę o informację na priv, naniosę poprawki.

Jeżeli macie pozytywne lub negatywne opinie o podawanych firmach to proszę o informację , wasze niki zostaną dopisane.

Bardzo proszę o nowe firmy, szczególnie te dobre, godne polecenia. ;)

Biała lista firm - projektanci, zjazdy, świadectwa, ogrody, itp..

Biała lista firm - kadra techniczna:kierownik, inspektor, archeolog,

..........................geolog, geodeta, kominiarz, prawnik, notariusz,

Biała lista firm - firmy ogólnobudowlane

Biała lista firm - dostawcy materiałów budowlanych

Biała lista firm - sprzęt

Biała lista firm - stan surowy otwarty

Biała lista firm - murarze

Biała lista firm - dach

Biała lista firm - wylewki

Biała lista firm - tynki

Biała lista firm - suche tynki, poddasze

Biała lista firm - okna+montaż

Biała lista firm - fliziarze

Biała lista firm - parkieciarze, panele

Biała lista firm - stolarze

Biała lista firm - kominki, kamień

Biała lista firm - inne prace wykończeniowe

Biała lista firm - meble, obicia

Biała lista firm - wod-kan, co, gaz, oczyszczalnie, odkurzacz,

Biała lista firm - wentylacja

Biała lista firm - kable, alarmy

Biała lista firm - brukarze

Biała lista firm - ogrodzenia, bramy, barierki, itp.

Biała lista firm - elewacja

Biała lista firm - ogrody, przeprowadzki

>> Czarna lista firm

>> Lista " PRZEJŚCIOWA "

Faktycznie tu jest cała lista wykonawców i można spokojnie sobie wybrać odpowiednich fachowców we właściwym zakresie

Polecam sam korzystam i sam ocenie i napisze sprawozdanie!

Powodzenia

Witam,

Jesteśmy w trakcie budowy domu jednorodzinnego w okolicach Krakowa, w gminie Wielka Wieś.

Uczciwie chciałabym polecić firmę Olbud z Krakowa, która nam wybudowała dom.

Wyszukaliśmy ją na internecie, nawet nie była z polecenia, ale jesteśmy bardzo zadowoleni i uważam, że firma naprawdę zasługuje na dodanie je do BIAŁEJ LISTY. Wszystkie prace były wykonywane terminowo, właściciel ma dużą wiedzę na temat tego co robi, jest fachowy, potrafi dobrze doradzić. Prace zostały wykonane tak, że następne ekipy, które się u nas pojawiają (montaż okien, tynkarze) są zaskoczeni, że tak porządnie został postawiony budynek, co jak mówią nie często się zdarza. Teraz będziemy kontynuować z nimi współpracę w zakresie ocieplenia domu, wykonania tarasu itp.

POLECAM

Witam,

Jesteśmy w trakcie budowy domu jednorodzinnego w okolicach Krakowa, w gminie Wielka Wieś.

Wyszukaliśmy ją na internecie, nawet nie była z polecenia, ale jesteśmy bardzo zadowoleni i uważam, że firma naprawdę zasługuje na dodanie je do BIAŁEJ LISTY. Wszystkie prace były wykonywane terminowo, właściciel ma dużą wiedzę na temat tego co robi, jest fachowy, potrafi dobrze doradzić. Prace zostały wykonane tak, że następne ekipy, które się u nas pojawiają (montaż okien, tynkarze) są zaskoczeni, że tak porządnie został postawiony budynek, co jak mówią nie często się zdarza. Teraz będziemy kontynuować z nimi współpracę w zakresie ocieplenia domu, wykonania tarasu itp.

POLECAM

Tak, dom stoi okna są tynki,pierwszy post i od razu pochwała....

Ktoś się nabierze?

Witam,

POLECAM

Niestety Twój wpis jest mało wiarygodny, dorzuć jakieś zdjęcia itd. To wtedy nikt Ci nic nie zarzuci