Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

poszukuje solidnego i w dorej cenie wykonawcy ogrodznia (betonowy murek w szalunku + słupek + poprzeczka + sztachety) długości ok 80 mb - może coś poradzicie ...!

do BIAŁEJ listy dopisuje :

bariery kute (rewelacja) m/Łużna koło Gorlic , różne wzory i cenowo OK tel. 018 354 32 00

elektryk - Rafał MAJ - tel 501 014 566

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszukuję niedrogiego, dobrego rzeczoznawcy budowlanego do wydania opinii technicznej jakości wykonania dachu. Ten temat pojawiał się w poprzednich postach ale nie znalazłem konkretnych namiarów. Mam spis biegłych sądowych z sądu i z Małopolskiej Izby Inż i Tech. Bud. przy Czarnowiejskiej. Osoby do których dzwonię dają b. wysoką cenę np 2 200 +VAT i są w podeszłym wieku (czasem trudno się z nimi dogadać).

Niestety mam wadliwie wykonany dach a nie chcę powierzać naprawy firmie, która dach zepsuła ( na wezwanie do naprawy przyszli z młotami i walili w źle wypoziomowane okna połaciowe) Stąd potrzebny rzeczoznawca żeby spisał wady. Naprawę powierzę dobrej firmie. Może ktoś wie o dobrych dekarzach z wolnym terminem 4-5 dniowym do poprawy dachu?? Do polecanego na tym forum Pana Wrony i Wiśniewskiego już dzwoniłem ale oni dopiero mogą wejść koniec września a mnie stanęła wykończeniówka no i terminarz wykonania robót do wypłat kredytu. Bardzo proszę o pomoc.

BARDZO CZARNA LISTA: Firma „Silwerpol” z Krakowa (nie używają poziomicy!!!, wszystkie okna dachowe położone ukośnie, wadliwie zamontowane kołnierze, złe obróbki blach. na kominach, każdy otwór drzwiowy za krótki i każdy ma inny wymiar!!!) Proszę Was strzeżcie się takich „fachowców”

Poszukuję niedrogiego, dobrego rzeczoznawcy budowlanego do wydania opinii technicznej jakości wykonania dachu. Ten temat pojawiał się w poprzednich postach ale nie znalazłem konkretnych namiarów. Mam spis biegłych sądowych z sądu i z Małopolskiej Izby Inż i Tech. Bud. przy Czarnowiejskiej. Osoby do których dzwonię dają b. wysoką cenę np 2 200 +VAT i są w podeszłym wieku (czasem trudno się z nimi dogadać).

Niestety mam wadliwie wykonany dach a nie chcę powierzać naprawy firmie, która dach zepsuła ( na wezwanie do naprawy przyszli z młotami i walili w źle wypoziomowane okna połaciowe) Stąd potrzebny rzeczoznawca żeby spisał wady. Naprawę powierzę dobrej firmie. Może ktoś wie o dobrych dekarzach z wolnym terminem 4-5 dniowym do poprawy dachu?? Do polecanego na tym forum Pana Wrony i Wiśniewskiego już dzwoniłem ale oni dopiero mogą wejść koniec września a mnie stanęła wykończeniówka no i terminarz wykonania robót do wypłat kredytu. Bardzo proszę o pomoc.

BARDZO CZARNA LISTA: Firma „Silwerpol” z Krakowa (nie używają poziomicy!!!, wszystkie okna dachowe położone ukośnie, wadliwie zamontowane kołnierze, złe obróbki blach. na kominach, każdy otwór drzwiowy za krótki i każdy ma inny wymiar!!!) Proszę Was strzeżcie się takich „fachowców”

Zadzwon do polskiego stowarzyszenia dekarzy oni tez robia ekspertyzy. Tylko to nie jest takie proste. Pierwsze musisz im dac okreslony czas na poprawki a po tym terminie rozwiazujesz umowe , ekspertyza ,sad i poprawki.Zreszta podejdz do adwokata i dowiesz sie jak to wyglada. W przeciwnym razie gosc ciebie podac do sadu i mu bedziesz musial zaplacic

Widzę, że wśród tynkarzy coraz więcej dbających o jakość i opinię.

Ze swojej strony dorzucę ekipę z Nowego Sącza - spali na budowie, robili do późnej nocy i jestem zadowolony.

Tynki tradycyjne cementowo-wapienne, wykonywane automatem, gąbkowane, zrobili mi też ocieplenie w garażu.

Kontakt Adam - 0660331657

Pozdrawiam

Piotr_M

Witam

Poszukuję jakiś sklep z panelami podłogowymi (sprawdzony ;) który jednocześnie może je ułożyć. Macie jakieś doświadczenia?

Witam

Może ta firma;

http://forum.muratordom.pl/post2758728.htm#2758728

ale opinie są podzielone ;

http://forum.muratordom.pl/post3040727.htm#3040727

Witam wszystkich,

Ja tez przyłaczam się do negatywnych opinii na temat firmy "PanelPol" ( widniejącym w rejestrze jako "LunaPoll") Z montaqżu byliśmy zadowoleni, jednak wyegzekwowanie słusznej reklamacji jest niemożliwym. W maju br zgłosiłam zużycie paneli (2 lata, a gwarancja jest na 5 lat). Pan z firmy przyjechał, oglądnął i uznał reklamację miał umówić sie na termin do wymiany i ślad po gościu zaginoł. Odczekałam jeszcze trochę i 14 lipca br złożyłam reklamację pisemną, którą wysłałam listem poleconym za potwierdzeniem odbioru do właściciela firmy Pana Piotra Wierzby. List został doręczony 20 lipca, na co mam potwierdzenie. Odczekałam kolejne 14 dni (dziś już jest 13 sierpnia) i nikt nie raczył ani odpisać ani zadzwonić. Zbieram się z zamiarem do wytoczenia sprawy, ot tak dla zasady, bo meczące staje sie lekceważenie klientów i to w tak beszczelny sposób. Chciałam poprosić Was o przyłaczenie się ( jezeli mogę na forum oczywiście) jeżeli jesteście zainteresowani czekam na kontakt.

Zadzwon do polskiego stowarzyszenia dekarzy oni tez robia ekspertyzy. Tylko to nie jest takie proste. Pierwsze musisz im dac okreslony czas na poprawki a po tym terminie rozwiazujesz umowe , ekspertyza ,sad i poprawki.Zreszta podejdz do adwokata i dowiesz sie jak to wyglada. W przeciwnym razie gosc ciebie podac do sadu i mu bedziesz musial zaplacic

:D WIELKIE DZIEKI ZA PORADĘ :D : Jestem już w kontakcie z Panem T. ze Stowarzyszenia dekarzy. W rozmowie Pan bardzo fachowy. Opinia techniczna w przyzwoitej cenie i termin realizacji ok. 2 tyg. i o to chodziło!!! Myślę że to byłby bardzo dobry pomysł dla budujących kolegów, żeby dekarzy brali z listy zarejestrowanych w Stowarzyszeniu firm dekarskich. Ryzyko „bylejakości” spada w sposób znaczący.

A tak na marginesie Pan ze stowarzyszenia powiedział, że 50% dekarzy w Krakowie wykonuje buble….

Ja już dałem im (partaczom) pismem wezwanie do dokonania poprawek ale oni w źle wypoziomowane okna walili młotami!!!. Musiałem ich odprawić. Nie powinni się zajmować budownictwem bo wiedzą o nim tyle co ja (a może ja nawet więcej, bo czytam fora :D ). Radziłem się prawnika i on powiedział, że można zlecić wykonanie zastępcze przed skierowaniem do sądu, jeśli było wezwanie (mam na piśmie). Z resztą partacz powiedział że zapłaci..... no zobaczymy.

Witam

Poszukuję jakiś sklep z panelami podłogowymi (sprawdzony ;) który jednocześnie może je ułożyć. Macie jakieś doświadczenia?

Querqus w Węgrzcach - kupowałem tam jakieś 150m2. Model paneli, które wybrałem został akurat wycofany przez producenta, o czym sprzedawca nie wiedział podpisując ze mną umowę. Po kilku godzinach miałem telefon, że jest problem i kiedy już pogodziłem się, że muszę wybrać coś innego, dostałem zupełnie niespodziewanie wiadomość (a minęło już kilka tyg), że udało mu się znaleźć kilkadziesią metrów w Niemczech i resztę we Wrocałwiu. Wcześniej próbowałem użyć jeszcze innych kontaktów, ale nic nie wskórali. Tym sposobem, mam takie jakie chciałem...i kurde lekko żałuję :lol: , bo ładne ale niepraktyczne :-? (ciemny orzech). Mają swoich montażystów. Jestem zadowolony zarówno z obsługi (poza ww całkiem przyzwoity rabat) jak i usługi.

Czarna Lista: stolarze z Podkarpacia, z okolic Bobowej (gdzie sa równiez slynne koronczarki), a dokladnie Zaklad Stolarski Stanislaw Swies we wsi Wilczyska. Dzialaja "rodzinnie". Jest ich chyba 7 braci i robia we wspolnym warsztacie.

Moje zastrzezenia do wykonania drzwi drewnianych i schodów debowych, na zamówienie:

1) przede wszystkim sa nieslowni, jesli chodzi o dotrzymywanie terminow; w przypadku schodów poslizg wynosil 8 miesiecy (Sic!); zadne telefony, prosby i grozby nie skutkowaly, a wzieli spora zaliczke, bo az 5000PLN "na material";

sprawiaja wrazenie "bogobojnych" i to mnie zmylilo; nie przypuszczalam, ze beda z nimi TAKIE problemy!

2) trzeba uwazac, bo oszukuja przy rozliczeniach; najpierw jest mowa np. o 1200PLN za skrzydlo drzwiowe i oscieznice, a przy platnosci okazuje sie, ze trzeba jeszcze doplacic za klamki, etc.

3) jesli czlowiek sie nie pilnuje, chca wiecej pieniedzy, niz bylo umówione;

4) po wzieciu zaliczki zadne - umówione wczesniej terminy - zdaja sie ich nie obowiazywac;

5) mam jeszcze wiecej negatywnych uwag pod ich adresem, ale ograniczam sie do najwazniejszych;

Sa wprawdzie z Podkarpacia, ale dzialaja na terenie Malopolski ze szczególnym uwzglednieniem powiatu wielickiego.

Z zadnym wykonczeniowcem nie mialam tylu problemów, co z nimi.

Przestrzegam! Odradzam!

G.

Ja z kolei będę bronił pana Święsa. W grudniu ubiegłego roku montował u nas drzwi wewnętrzne. Był co prawda poślizg z terminem (ma dużo zamównień) i mieszkalismy parę tygodni bez drzwi (tego z kolei nie polecam :wink: ) ale dobre jakościowo, bardzo ładne, zgodne z zamówieniem. Co do ustalania ceny to uprzedzał że za klamkę dopłata - zresztą kupiliśmy sami w Castoramie bo miał trochę archaiczny model. Tak więc jak się komuś nie spieszy .. to polecam.

Okna!

Czy ktoś ma okna Avante, albo Oknoplast-Platinium, lub inne oknoplastu.

jakie wrażenia związane z montażem?

gdzie najlepiej (Kraków, okolica) udać się po wycenę tych okien, (najtaniej) i z którego oddziału są porządni monterzy.

pozdrawiam ! :D

Ja mam PLATIMUM oknoplastu.. wrazenia.. hmm

Zamowiłem okna bezposrednio u producenta w Ochmanowie.. przywiezli okna w terminie.. ale z montarzem bylo gorzej.. przyjechalo 3 fachowcow.. po godzinie pracowało 2 a ten trzeci spał w polonezie - truck nawalony jak bela (zreszta chyba miał prawo jak sam wypił 0,5.. ) - tak ze kolejnego dnia znalazlem jego portfel o czym poinformowałem.. a ponoc jeszcze komorke zgubił..

Jak oknoplast moze zatrudniac takich pijaków.. PORAZKA..

za okna dałem troche ponad 20.000 PLN .. ogólnie koło 20 okien z czego z 8 mam problemy wieksze czy mniejsze albo z otwieraniem albo zamykaniem.. przykladowo 3 pary palkonowych prawie sie nei zamykaja.. dopiero bede dzwonil z reklamacją i zoabczymy..

co do samych okien - profił najładniejszy jaki mozna znalezc ale.. niedopracowane te "dystanse" ktore są miedzy profilem okna a samą klamką.. gdyby to było jednolite to by bylo stabilne.. a tak to klamka sklada sie z 3 czesci i calosc 'chodzi'.. pewnie po roku sie wyrobi... a ze profil łukowy (platinum) to standardowych klamek bez dystansow sie nei da zamontowac..

Reasumując..

- bezczelne pijaki

- kiepski montaż

- okna piekne

Witam serdecznie, jezeli zdublowałem pytanie po raz setny serdecznie przepraszam, szukam kogoś od kominków i DGP w okolicach Krakowa, chodzi mi o kogoś sprawdzonego i nie drogiego.Z góry dziękuje za namiary i pozdrawiam

Ja mogę polecić mojego wykonawcę, którego już tutaj polecałem.

P. Białko tel.604731880.

Wykonywał kominek u mnie i u znajomych. Punktualny i słowny.