Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przepraszam że nie piszę na temat ale proszę o pomoc.!

Czy ktoś kiedykolwiek miał do czynienia z wykonawcami-partaczami.

U mojej siostry "schrzanili" fundament-ma wielką bulwę z jednej strony do zewnątrz-trudno będzie ocieplić, przesunęli ściankę w salonie o 7 cm, nie mówiąc o krzywych ścianach. Gdy przyszło podpisywać umowę końcową, majster oświadczył, że są to usterki mieszczące się w granicach normy.

Kazał siostrze wziąć sobie geodetę. Co ona ma w tym przypadku zrobić? Gdzie udać się po pomoc.?

Co na to kierownik budowy ? :-?

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

U mnie SSO wreszcie zakonczony,więc mogę podsumowac moją ,częsciową przygodę z budową domu.Namiary ktore podaje -wykorzystac na własną odpowiedzialnosc.

Na początek coś na białą listę :

- geodeta : P.Poseł 0604 61 61 96 -facet rzeczowy,polecany tu już kilka razy

- architekt do adaptacji : A. Pałach 012 665 10 49 ,działa w gminie Zielonki

- skład budowlany : Krak-cem(ul.Łokietka)-w miarę bezproblemowo.Ceny do dogadania.Polecam również Nowy Dom Juniora (Michałowice)

- Dostawca dachówki : skład HARP -Węgrzce.Załatwiałem wszystko z P.Faracikiem.(0505 056 838)Człek kumaty i pomocny.Ewentualną współpracę z HARPem proponuje rozpocząc własnie od niego

- Folię dachową zakupiłem w firmie MATEO (Ul.Balicka)-ceny ok,duży wybór "od ręki"

- Kominy :SCHIEDEL .Dlaczego?-ponieważ ludzie z tej firmy chętnie służą pomocą i jak już ktoś wcześniej napisał : "wiedzą wszystko"

Teraz SZARA LISTA , szara ,a nie czarna bo do współpracy nie doszło,

MELLE -wysłane 2 zapytanie i zero oddzewu.Bez komentarza.Nie kazdy ma czas jedzic po miescie.

ATTIC -po wysłaniu zapytania oddzew był,za drugim razem handlowcowi brakło już chęci.Zrezygnowałem więc zanim zacząłem

To chyba na tyle tym razem.Teraz jestem na etapie kupna stolarki.Nie podaje jeszcze namiarow, bo sprawa w toku....ale

Zbigniew100 Na nieszczęście majster miał swojego kierownika budowy.

Pieniądze wziął przy pierwszym spotkaniu, a na budowie był 2 razy i wszystko według niego jest w porządku.

redpradnik Rzeczywiście źle związali szalunki i się rozeszły tworząc bulwę. Dziś majster dzwonił do szwagra o wypłacenie końcówki. Szwagier powiedział, żeby skół bulwę to ten się rozłączył.

Zbigniew100 Na nieszczęście majster miał swojego kierownika budowy.

Pieniądze wziął przy pierwszym spotkaniu, a na budowie był 2 razy i wszystko według niego jest w porządku.

redpradnik Rzeczywiście źle związali szalunki i się rozeszły tworząc bulwę. Dziś majster dzwonił do szwagra o wypłacenie końcówki. Szwagier powiedział, żeby skół bulwę to ten się rozłączył.

Czego nie naprawi ten wykonawca , bedzie Cię dodatkowo kosztowalu u następnego.

Np. Dopuszczalne odchylenie od pionu muru z cegły i pustakow ceramicznych to nie wiecej niż 10 mm na kondygnacji

Obrys muru, dopuszczalne odchyłki to 20 mm w wymiarach poziomych i pionowych poszczególnych pomieszczeń .

Pozdrawiam :)

Przestrzegam wszystkich budujących się z okolic Tarnowa przed firmą budowlaną KARIMAR.Właściciel tej firmy- p.MARIUSZ KIEŁTYKA naciąga ludzi,wyłudza pieniądze pod pretekstem zakupu materiałów budowlanych.Oszukuje nie tylko swoich klientów ale również składy budowlane,tartaki-bierze od nich materiał za który nie płaci.Firma zarejestrowana jest w Gromniku,ale p.Kiełtyka działa na terenie Tarnowa i okolic.Oszukał juz wielu!!!Ogłasza się w gazecie Temi.Nie podaje nazwy firmy tylko swój numer telefonu:796 468 811 a także 882 855 608.

Witam.

Po raz kolejny Bardzo Biała Lista!

Parkiety - polecam firmę MW Parkiet - właściciel Marek Wojtanek (namiary poniżej).

http://www.mwparkiet.pl/

Pan Marek robił u mnie parkiet z merbau - bardzo dobra cena za parkiet (deska - szerokość 90, długość 300-1200) i wysoka jakość usługi. Cały czas dobry kontakt, wszystko robione zgodnie z początkowymi ustaleniami. Polecam!!!

jankos

... No to ja zaczynam polecać :)

Biała LISTA

Hydraulik Pan Jacek - Aqua 603 630 261 - poprawił wszystko co było spiepszone przez poprzednia ekipe - i zrobil ogrzewanie podlogowe z grzejnikami itp

Wylewki - Pan Marek - 501 651 600 - zmieniam zdanie wylewka krzywa w jednym rogu w salonie ://///// Przez 3 dni mi robili wylewke 200 m2 Panowie przyjezdzali rano o 7 a zaczynali prace o 12 ... bo mieli " ciezki" poprzedni dzien

aktualizacja

Nie polecam firmy wykonczeniowej Unicorn z Krakowa. http://www.unicorn.xwp.pl/ Oglaszaja sie, ze robia w zasadzie wszystko, a praktycznie niczego nie potrafia zrobic dobrze, oprocz rozgrzebania roboty... Proponuja rozwiazania pt. zeby Polska nie zginela, z marnym skutkiem. Efekt - zmarnowany material, krzywe sciany, pekniecia przy futrynach, krzywo zamontowane wylaczniki, za duze dylatacje w podlodze z barlinka, krzywo polozony parkiet, gory i doliny na scianach i wiele, wiele innych tego typu niedorobek... Robia metoda "wszystko na raz", aby trudniej bylo na biezaco je wychwytywac... Kosztorys nigdy nie zawiera wszystkich elementow - sciany z k-g bez naroznikow, podlogi bez listew itd. itd. Klasyczne "okazywanie sie". Generalnie - srednio zdolni amatorzy udajacy firme. :-?

Nie polecam firmy wykonczeniowej Unicorn z Krakowa. http://www.unicorn.xwp.pl/ Oglaszaja sie, ze robia w zasadzie wszystko, a praktycznie niczego nie potrafia zrobic dobrze, oprocz rozgrzebania roboty... Proponuja rozwiazania pt. zeby Polska nie zginela, z marnym skutkiem. Efekt - zmarnowany material, krzywe sciany, pekniecia przy futrynach, krzywo zamontowane wylaczniki, za duze dylatacje w podlodze z barlinka, krzywo polozony parkiet, gory i doliny na scianach i wiele, wiele innych tego typu niedorobek... Robia metoda "wszystko na raz", aby trudniej bylo na biezaco je wychwytywac... Kosztorys nigdy nie zawiera wszystkich elementow - sciany z k-g bez naroznikow, podlogi bez listew itd. itd. Klasyczne "okazywanie sie". Generalnie - srednio zdolni amatorzy udajacy firme. :-?

To wszystko na jednej budowie ? :(

To wszystko na jednej budowie ? :(

Wszystko w jednym mieszkaniu. :(