Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aparat ortodontyczny

Paulka

Recommended Posts

Witam! Czy któś mógłby mi udzielić informacji na temat aparatów stałych? Chodzi mi o taką opcję mało widoczną - czyli biała lub przeźroczystą. Pacjentem miałaby być dorosła osoba.

Interesują mnie wasze doświadczenia, skutki leczenia i koszty.

Dziekuję za wszelkie informacje :D

POzdrawiam

ja mam jak najbardziej pozytywne :D odczucia

sama nosilam juz jako dorosla :D chociaz kiedy zaczelam 6 lat temu to u doroslych bylo to jeszcze malo spotykane i na poczatku wzbudzalam pewne zainteresownie - co moze byc nawet ciekawe - niewazne co o tobie mowia byleby mowili :wink:

pozniej zalozyla kolezanka z pracy a potem jeszcze dwie

wtedy kiedy sama nosilam spotkalam na jakims wyjezdzie marokanczyka sadze ze pewnie juz po 50 ktory tez nosil i dla niego bylo to calkiem normalne

jesli chodzi o widocznosc aparatu to ja akurat nosilam metalowe zamki wiec raczej widoczne ale akurat mam sposob mowienia taki ze niespecjalnie bylo widac aparat

ale mysle ze teraz aparaty staly sie dosc powszechne taz ze raczej nie wzbudzaja sensacji nawet jesli sa widoczne

jesli chodzi o opcje malo widzoczna czyli pewnie porcelanowa to podpytalam kolezanke - nie miala wlasciwie problemow np z odklejaniem zamkow (mi raz odkleil sie metalowy) tylko pod koniec noszenia zamki troche sie juz poscieraly i gumki slabej sie trzymaly - aha i powiedziala ze te porcelanowe chyba troche bardziej odstaja wiec ciezej sie na poczatku przyzwyczaic

no i generalnie porcelanowe sa drozsze

co do cen to ja juz dokladnie nie pamietam ale pewnie wyszlo ok 5 tys. (zalozenie gora-dol + wizyty przez dwa lata, zdjecie aparatow, potem aparat ruchomy)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Też mam aparat stały. Już się przyzwyczaiłam. Mam metalowe zamki. Za to dodatkowo w podniebieniu tytanową mikrośrubę i na dole dwie śruby, których nie widać. Podobno będzie szybciej z ustawieniem zębów o 1/2 roku. Zobaczymy

Porcelanowe zamki są drogie i nie wiem czy się opłaca na te 2 lata (zależy od wady) taki wydatek. Asia