Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z WENTYLACJI DMUCHA !!!! ZAMIAST "CIAGNAC"

Gość

Recommended Posts

Witam

Z kratek wentylacyjnych nawiewa mi zimne powietrze.

Wykonawca budynku twierdzi ze winne sa zbyt szczelne okna i faktycznie - jak uchyle min 2 okna to zaczyna "ciagnąć".

Niestety trzymanie 2 okien non stop w pozycji uchylonej nie jest dla mnie madrym rozwiazaniem (szczególnie w zimie).

Co moze byc przyczyna i jak mozna to usunąc (przerówka wylotu na dachu e.t.c)

Pozdrawiam

Bogdan

bzdury ci opowiada !!!! i co przy szczelnych oknach z kominka też będzie ci dmuchać zamiast ciągnąć dym na zewnątrz ???!!!

Najprawdopodobnej jest żle wykonany kanal wentylacyjny, bardzo mozliwe że komin wentylacyjny jest poniżej kalenicy dachu.

Ciąg mozna poprawić poprzez nalozenie specjalnych wiatraków na komin (zapomnialem jak sie to fachowo nazywa) W którymś z muratorów bylo to dość szczególowo opisane

Ja też mam problem ze wsteczną wentylacją, a wciąż uchylone (rozszczelnione) okna to rozwiązanie niezbyt wygodne. Piec jest dwufunkcyjny z zamknietą komorą spalania,kominka nie mam, więc co "ciągnie"? Na razie wietrzę, ale może zainstaluję nawiewniki (było o nich sporo na forum) albo ten "wiatraczek"

Ja też mam problem ze wsteczną wentylacją, a wciąż uchylone (rozszczelnione) okna to rozwiązanie niezbyt wygodne. Piec jest dwufunkcyjny z zamknietą komorą spalania,kominka nie mam, więc co "ciągnie"? Na razie wietrzę, ale może zainstaluję nawiewniki (było o nich sporo na forum) albo ten "wiatraczek"

Dom jest bryłą zamkniętą i niestety dość szczelną w związku z tym zimne powietrze nie może w sposób ciągły być wdmuchiwane do pomieszczeń za pomocą kratek (budynek sam stara się regulować ciśnienie w budynku). Jeżeli tak jest znaczy to że jest też miejsce którędy

powietrze ogrzane z budynku ucieka np. nieszczęsne piece i kominki (podobno niedotyczy) ,

Za mało mam danych w tym konkretnym przypadku by coś doradzić .Trzeba by sprawdzić czy powietrze to wdmuchiwane jest cięgle czy też są okresy przerwy co można by zczyms skojarzyć Jednak zaczął bym od wykluczenia pieca Jeżeli w czasie pracy pieca nie ma nadmuchu zimnego powietrza to wszystko ok. To że jest on z zamkniętą komorą spalania to o niczym nie świadczy Powodem może być tez np. nieużywany komin do c.o. lub kominka

pozostawiony z dziurą . Tak czy inaczej jeżeli zimne powietrze jest wdmuchiwane (najczęściej w łazience) to jest ono gdzieś też wyciągane .

Po prostu ..., Bartt?!

Sądzisz, że zakup nawiewników, to najprostsze wyjście ?

- a masz jakąś receptę na przciąg od nawiewników ?

co wtedy kupić ? - taśmę klejącą ?

Może prościej zastosować radę producenta i część uszczelek nie montować, a jak już nie posłuchliśmy - wyciąć i usunąć :smile:- jak sądzisz ? :wink:

Nie przejmuj się "agnes", przypadłość którą opisałem ma z zasady miejsce tylko przy kanałach wentylacyjnych; w małym stopniu dotyczy kanałów odprowadzających ciepłe spaliny( nie dotyczy kotłów kondensacyjnych- tam spaliny są zimne, czyli możliwe kłopoty z ciągiem kominowym). Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden problem. Otóż każdy przekrój szybu wentylacyjnego powinien być dobrany do wysokości komina- o czym się często zapomina. Zasada jest prosta: wyższy komin- mniejszy przekrój, niższy komin- większy przekrój. Nie żałować na przekroju komina- szczególnie przy domach parterowych!

• 2 years później...

Panowie sprawe załatwia specjalnie zamontowana rura PCV w pogłodze najlepiej której jeden koniec jest na zewnątzr a drugi doprowadzony pod wkład kominka. Zimne powietrze jest zasysane z ewnątzr idealne spalanie nie dymi się przy otwieraniu drzwiczek i nie ma żadnego problemu z wentylacją.

pozdrawiam

Panowie sprawe załatwia specjalnie zamontowana rura PCV w pogłodze najlepiej której jeden koniec jest na zewnątzr a drugi doprowadzony pod wkład kominka. Zimne powietrze jest zasysane z ewnątzr idealne spalanie nie dymi się przy otwieraniu drzwiczek i nie ma żadnego problemu z wentylacją.

pozdrawiam

hmmm. w teorii pomysł jest super.... tylko czy ktos go zastosował.... i nie mam żadnych ubocznych spraw z tym związanych...

Myslę, że trzeba zastosowac siatke. przeciw.. gryzoniom i mozna jakąs klapkę w czasie gdy nie uzywamy..... ??

... Z kratek wentylacyjnych nawiewa mi zimne powietrze.

Wykonawca budynku twierdzi ze winne sa zbyt szczelne okna i faktycznie - jak uchyle min 2 okna to zaczyna "ciagnąć".

Niestety trzymanie 2 okien non stop w pozycji uchylonej nie jest dla mnie madrym rozwiazaniem (szczególnie w zimie).

Co moze byc przyczyna i jak mozna to usunąc (przerówka wylotu na dachu e.t.c)....

napisze tak przyczyn jest wiele a rady zamieszczone powyżej przez forumowiczów są słuszene.

Jednak, aby mówić o Twoim przypadku trzeba to po prostu obejrzeć ! Lub opiszesz więcej szczegółów lub zrobisz zdjęcia

Dlaczego? brak szeczegółów:

- czy to budynek jednorodzinny czy wielorodzinny,

- czy wstawiłeć nowe okna w miejscu starych drewnianych,

- czy masz piec z otwartą komorą spalania,

- może wymieniłeś dzrzwi na nowe albo przykleiłeś uszczelki,

- czy masz kominek itp. itd.

a póżniej można mówić o kominach

... bo na razie to wróżenie z fusów ...

proponuję odwiedzić stronkę

http://e-instalacje.pl/128_1285.htm