justach 27.02.2006 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Witam !Proszę o opinię na następujący temat: w projekcie mam przewidziane ściany zewnętrzne z betonu komórkowego 24 cm i 12 cm ocieplenia styropianem. Nie ukrywam, że koszty stanowią dla mnie istotny element budowy lecz także późniejszej eksploatacji. Mój przyszły wykonawca stwierdził, że wystarczy do 24 cm BK dodać 10 cm styropianu. Twierdzi, że nie będzie to miało znaczenia, a koszt znacznie mniejszy (tak podobno już budował). Ponadto twierdzi, żeby stosować styropian o gładkich krawędziach - nie profilowanych (pióro-wpust). Wydaje mi się, że nie ma racji. Proszę o opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rad 27.02.2006 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Witam!! Ja nie radze!!! Ja mam mur 12cm+ 5cm wełny+ 25cm ! Mur ocieplony na zewnatrz syropianem jest podatny na uszkodzenia po drugie taki mur nie oddycha!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.02.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Również odradzam. Poczytaj na Forum o współczynniku U i sam stwierdzisz co jest właściwe. Najgorsze co może byc to słuchanie rad "fachowców", którzy wiedzą lepiej i wprowadzają zmiany w stosunku do projektu.J mam ścianę 25 UNI + 13 styropian + 12 K3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 28.02.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 daj 12 cm...a jak fachowiec mowi ze lepiej nie frezowany styropian to znaczy ze chce zrobic sobie dobrze przy kladzeniu a nie Tobie...powinien byc zdunem (tam chodzi o to zeby jak najwiecej ciepla uciekalo) a nie budowlancem...a jak chcesz zmniejszyc koszty to zmien fachowca...moze byc nawet drozszy...pozniej jednak bedzie taniej zyc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.02.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Piszesz, że waże są dla Ciebie koszty późniejszej eksploatacji a kombinujesz jak zaoszczędzić na 2 cm styropianu. Czy trochę nie przesadzasz? Ile zaoszczędzisz na styropianie? Ile mniej go dasz? 2-3 m3? To nie jest koszt w porównaniu z całym domem a koszty na eksploatacji mogą być zauważalne wiec nad czym się zastanawiasz? Jeśli ma być 12 dawaj 12 i koniec. Jeśli majster jest niepewny (niedokładny) to dawaj koniecznie frezowany lub 2x po 6 cm na zakładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 28.02.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 nie wiem ile masz m2 powierzchni scian do ocieplenia, u mnie było około 220m2, no to policzmy, 220 m2 x 0,02 m (2cm) = 4,4 m3, przy cenie styropianiu rzędu 120 zl/m2, daje 528 zl, wszystkie pozostałe częsci składowe systemu ociepleniowego nie zmieniają się, bez wględu ile cm styropianu dasz. Czy te 500 zl naprawde az taka poważna kwota zeby na niej oszczedzac?? a przelożenie na pożniejsza eksploatacje jest znaczące.Podsumowując.. szukaj oszczedniści tam gdzie je naprawde można znaleźć, a nie tam gdzie sa one niewskazanepozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 28.02.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Średnio dom ma powierzchnie ścian zewnetrznych około 150 m2. Zatem te 2cm grubości ocieplenia przekładają sie na 150x0.02 czyli 3m3 styropianu to daje około 360 zł oszczędności. Czy to jest dużo sam zadecyduj. I powiem ci jeszcze jedno - później będziesz miał wielkiego kaca moralnego jeśli posłuchasz fachowca, będziesz sobie pluł w brodę czemu się nie uparłem. Zrób mu na złość i zdecyduj się na 14 cm !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.02.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Daj 12 cm frezowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 28.02.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Mur ocieplony na zewnatrz syropianem jest podatny na uszkodzenia po drugie taki mur nie oddycha!! znowu ten mit 'oddychania ścian" jak nie bedzie dobrej wentylacji to oddychanie nic nie daje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.02.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Majstrowi zycia nie ułatwiaj. Styropian frezowany 12 cm. A ściany i tak nie oddychają, obojętnie czy styropian jest na zewnątrz, czy pomiędzy warstwami pustaków. Bez wentylacji zyc się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 28.02.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 ozdrawiam forumowiczów.Justach, pozwolę sobie przedstawić ci kilka informacji i sugestii zarazem. Wydaje mi się, że twój budowlaniec nie śledzi na bieżąco przedmiotu sprawy, choć fachowcem może być znakomitym. Budowa na "nosa" już powinna przechodzić do przeszłości. Zgadzam się w pełni z forumowiczami.Kilka danych z periodyków:- ściana 2-warstwowa tj: pustak z betonu komórkowego odm. 500 (24x24x59) murowane na zaprawę cementowo-wapienną, ocieplone 12 cm. styropianu i wykończone cienkowarstwowym tynkiem mineralnym, od wewnątrz - tynk cementowo-wapienny. Grubość ściany 38 cm.Współczynik U=0.23 Cena ściany za metr kwadratowy 154.29zł (netto).- ściana 3-warstwowa tj: pustak, 8 cm. styropianu plus elewacja z płytek betonu komórkowego (12x24x59) wykończona tynkiem cementowo-wapiennym. Grubość ściany 47cm.U=0.22Cena 149.43zł.Wnioski1. Wśród ogólnie dostępnych i spopularyzowanych technologii, beton komórkowy (choć nie jestem jego piewcą) jest najtańszym rozwiazaniem. 2. Przy ciągle wzrastających kosztach ogrzewania, rozsądnym minimum warstwy ocieplającej wydaje się być 12cm. Zapobiegliwym i zarazem odrobinę droższym rozwiązaniem będzie 15cm. Ta druga wartość staje się już standardem. Moja sugestia jest następujaca, jeśli chcesz oszczędzać, to zrób to już teraz i daj grubsze ocieplenie. Masz okazję jeszcze bardziej poprawić współczynnik "U", którego norma dla takiego domu wynosi 0.33. Względy praktyczne i ekonomiczne przemawiają za ścianą 3-warstwową. Całość ściany wykonać ci może ten sam murarz. Będzie to taniej niż wykonanie ściany 2-warstwowej. Prawdopodobnie do ocieplania, a przynajmniej do wykańczania warstwy ze styropianu, należało będzie zatrudnić specjalistów. Zachodzi wtedy mniejsze prawdopodobieństwo fuszerki.Nie bez znaczenia może być również, uzyskanie mocniejszej elewacji przy ścianie 3-warstwowej.4. Oddychanie ścian? Stare porzekadło mówi, że "jeśli się nie najadłeś to się nie naliżesz". Zgodnie z sugestią Majki, poprostu zadbaj o dobrą wentylację. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 28.02.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Ja bym dał 15 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 28.02.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 ja daje BK 24cm i 15 styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 28.02.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Ja daję na BK 24cm 12cm styropianu tak jak jest w projekcie.Magicy od ocieplenia też próbowali mi wciskać ,że "Panie po co 12,wystarczy 10".Swoją drogą te 12cm na BK starczy w zupełności.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.02.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 A może przy wypłacie takiemu "fachowcowi" powiedzieć "Panie, a po co Panu 10 tys, wystarczy 5 tys i koniec". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 28.02.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Jeszcze rok, dwa lata temu 10 cm było takim "standardem" Podobnie jak 6 cm styropianu ocieplenia posadzki.Obecnie zwykle projektują ściany 2W w układzie 24 BK + 12 styro. Wielu wykonawców jest przyzwyczajonych do tych tradcyjnych 10 cm, więc zwykle marudzą, że "pieniądze w błoto". Ale faktycznie różnica w zakupie na cały dom styro 10 i 12cm wyniesie parę stówek. Koszt znikomy przy całej inwestycji.Ja radzę oczywiście 12 cm (właśnie dziś zamówiłem, frezowany, póki ceny dobre i sezon się nie zaczyna).Rafałek pisze o możliwości układania 2 warstw na zakład. Odradzam. Tak się nie robi na ścianach (na podłodze owszem), rośnie nam nieuzasadniony koszt (ponownie klej). Zarówno Invix i Sp5es (spece od tych spraw) odradzają taki manwer, radzę poszukać na forum. pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 28.02.2006 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Witam wszystkich Forumowiczów, którzy raczyli odpowiedzieć na moje pytanie. Wasze odpowiedzi utwierdziły mnie w przekonaniu, że nie zawsze majster - chociaż doświadczony i niejeden dom zbudował - ma rację. Ja też od początku nie byłem przekonany do tego rozwiązania i Wasze racje mnie przekonały. Dzięki za udział w dyskusji. Pozdrawiam. Justach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 28.02.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Dawaj 15 cm za 2 lata to będzie standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts