Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawda czy fikcja ???

Recommended Posts

Witam !

Proszę o opinię na następujący temat: w projekcie mam przewidziane ściany zewnętrzne z betonu komórkowego 24 cm i 12 cm ocieplenia styropianem. Nie ukrywam, że koszty stanowią dla mnie istotny element budowy lecz także późniejszej eksploatacji. Mój przyszły wykonawca stwierdził, że wystarczy do 24 cm BK dodać 10 cm styropianu. Twierdzi, że nie będzie to miało znaczenia, a koszt znacznie mniejszy (tak podobno już budował). Ponadto twierdzi, żeby stosować styropian o gładkich krawędziach - nie profilowanych (pióro-wpust). Wydaje mi się, że nie ma racji. Proszę o opinie. Pozdrawiam.

daj 12 cm...a jak fachowiec mowi ze lepiej nie frezowany styropian to znaczy ze chce zrobic sobie dobrze przy kladzeniu a nie Tobie...powinien byc zdunem (tam chodzi o to zeby jak najwiecej ciepla uciekalo) a nie budowlancem...a jak chcesz zmniejszyc koszty to zmien fachowca...moze byc nawet drozszy...pozniej jednak bedzie taniej zyc..... :lol:

Piszesz, że waże są dla Ciebie koszty późniejszej eksploatacji a kombinujesz jak zaoszczędzić na 2 cm styropianu. Czy trochę nie przesadzasz? Ile zaoszczędzisz na styropianie? Ile mniej go dasz? 2-3 m3? To nie jest koszt w porównaniu z całym domem a koszty na eksploatacji mogą być zauważalne wiec nad czym się zastanawiasz? Jeśli ma być 12 dawaj 12 i koniec. Jeśli majster jest niepewny (niedokładny) to dawaj koniecznie frezowany lub 2x po 6 cm na zakładkę.

nie wiem ile masz m2 powierzchni scian do ocieplenia, u mnie było około 220m2, no to policzmy, 220 m2 x 0,02 m (2cm) = 4,4 m3, przy cenie styropianiu rzędu 120 zl/m2, daje 528 zl, wszystkie pozostałe częsci składowe systemu ociepleniowego nie zmieniają się, bez wględu ile cm styropianu dasz. Czy te 500 zl naprawde az taka poważna kwota zeby na niej oszczedzac?? a przelożenie na pożniejsza eksploatacje jest znaczące.

Podsumowując.. szukaj oszczedniści tam gdzie je naprawde można znaleźć, a nie tam gdzie sa one niewskazane

pozdrawiam

m.

Średnio dom ma powierzchnie ścian zewnetrznych około 150 m2.

Zatem te 2cm grubości ocieplenia przekładają sie na 150x0.02 czyli 3m3 styropianu to daje około 360 zł oszczędności. Czy to jest dużo sam zadecyduj. I powiem ci jeszcze jedno - później będziesz miał wielkiego kaca moralnego jeśli posłuchasz fachowca, będziesz sobie pluł w brodę czemu się nie uparłem.

Zrób mu na złość i zdecyduj się na 14 cm !!! :lol:

ozdrawiam forumowiczów.

Justach, pozwolę sobie przedstawić ci kilka informacji i sugestii zarazem. Wydaje mi się, że twój budowlaniec nie śledzi na bieżąco przedmiotu sprawy, choć fachowcem może być znakomitym. Budowa na "nosa" już powinna przechodzić do przeszłości. Zgadzam się w pełni z forumowiczami.

Kilka danych z periodyków:

- ściana 2-warstwowa tj: pustak z betonu komórkowego odm. 500 (24x24x59) murowane na zaprawę cementowo-wapienną, ocieplone 12 cm. styropianu i wykończone cienkowarstwowym tynkiem mineralnym, od wewnątrz - tynk cementowo-wapienny. Grubość ściany 38 cm.

Współczynik U=0.23

Cena ściany za metr kwadratowy 154.29zł (netto).

- ściana 3-warstwowa tj: pustak, 8 cm. styropianu plus elewacja z płytek betonu komórkowego (12x24x59) wykończona tynkiem cementowo-wapiennym. Grubość ściany 47cm.

U=0.22

Cena 149.43zł.

Wnioski

1. Wśród ogólnie dostępnych i spopularyzowanych technologii, beton komórkowy (choć nie jestem jego piewcą) jest najtańszym rozwiazaniem.

2. Przy ciągle wzrastających kosztach ogrzewania, rozsądnym minimum warstwy ocieplającej wydaje się być 12cm. Zapobiegliwym i zarazem odrobinę droższym rozwiązaniem będzie 15cm. Ta druga wartość staje się już standardem. Moja sugestia jest następujaca, jeśli chcesz oszczędzać, to zrób to już teraz i daj grubsze ocieplenie. Masz okazję jeszcze bardziej poprawić współczynnik "U", którego norma dla takiego domu wynosi 0.3

3. Względy praktyczne i ekonomiczne przemawiają za ścianą 3-warstwową. Całość ściany wykonać ci może ten sam murarz. Będzie to taniej niż wykonanie ściany 2-warstwowej. Prawdopodobnie do ocieplania, a przynajmniej do wykańczania warstwy ze styropianu, należało będzie zatrudnić specjalistów. Zachodzi wtedy mniejsze prawdopodobieństwo fuszerki.

Nie bez znaczenia może być również, uzyskanie mocniejszej elewacji przy ścianie 3-warstwowej.

4. Oddychanie ścian? Stare porzekadło mówi, że "jeśli się nie najadłeś to się nie naliżesz". Zgodnie z sugestią Majki, poprostu zadbaj o dobrą wentylację. Powodzenia.

Jeszcze rok, dwa lata temu 10 cm było takim "standardem" Podobnie jak 6 cm styropianu ocieplenia posadzki.

Obecnie zwykle projektują ściany 2W w układzie 24 BK + 12 styro.

Wielu wykonawców jest przyzwyczajonych do tych tradcyjnych 10 cm, więc zwykle marudzą, że "pieniądze w błoto". Ale faktycznie różnica w zakupie na cały dom styro 10 i 12cm wyniesie parę stówek. Koszt znikomy przy całej inwestycji.

Ja radzę oczywiście 12 cm (właśnie dziś zamówiłem, frezowany, póki ceny dobre i sezon się nie zaczyna).

Rafałek pisze o możliwości układania 2 warstw na zakład. Odradzam. Tak się nie robi na ścianach (na podłodze owszem), rośnie nam nieuzasadniony koszt (ponownie klej). Zarówno Invix i Sp5es (spece od tych spraw) odradzają taki manwer, radzę poszukać na forum.

pozdrawiam

Gerion

Witam wszystkich Forumowiczów, którzy raczyli odpowiedzieć na moje pytanie. Wasze odpowiedzi utwierdziły mnie w przekonaniu, że nie zawsze majster - chociaż doświadczony i niejeden dom zbudował - ma rację. Ja też od początku nie byłem przekonany do tego rozwiązania i Wasze racje mnie przekonały. Dzięki za udział w dyskusji. Pozdrawiam. Justach