Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja się strasznie obawiam pylenia i ogromnych ilości kurzu z tym związanym. Jestem alergikiem i tkaniny ograniczają się w naszych wnętrzach do tapicerki i pościeli. :cry: :cry: :cry: A jak jest z myciem takiej podłogi - beton nie pije wody? Ja rozważałam pokrycie posadzki betonowej żywicą! Jeszcze mam sporo czasu na rozmyślania! Pozdrawiam

przez 3 miesace mieszkałam w "betonowym" mieszkaniu.

nie chce tu mówic o moich gustach w tymtemacie, chciałam tylko powiedzieć ze beton jets dość niepraktyczny i trudny w sprzątaniu.

miałam wannę ibudowane betonem+ betonowe półki pomiędzy wanną a ścianą - nie da sie pozbyć plam po butelkach z płynem/żelem, jeśli bitelka była zamoczona tym płynem. to cię sie dostało na tą betonową pułke, to i tam zostało. szorowałam jak głupia, pieniło się na tym betonie, a odbite dno butelki i tak zostawało.

w salonie były beronowe półki - raz położyłm kanapkę i na półkę dostało sie troszeńkę masła - tłusta plama została na zawsze.

I właśnie tego najbardziej się obawiam!

Zdaję sobie sprawę, że należy posadzkę betonową zaimpregnować, jednak beton ma to do siebie, że wodę chłonie. Dlatego zastanawiam się czym, jak, dlaczego tak a nie inaczej zabezpieczyć taką posadzkę, aby sprawiała radość nie tylko moim oczom pierwszego dnia!

W zakładzie pracy mamy przemysłową posadzkę betonową, wyglądała ona pięknie na początku. Na pewno była zacierana i szlifowana (to pamiętam), nie była niczym smarowana - może coś dodano do mieszanki? Po dwóch latach widać wyraźne ślady w miejscach, które są myte ręcznie (reszta myta maszynowo). I nie mam tu na myśli plam od olejów, klejów czy rozpuszczalników! Trudno natomiast określić mi w jakim stopni pyli się, ponieważ mamy spore zapylenie wynikające z działalności wytwórczej.

Natomiast na piętrze jest żywica, nie wygląda zachwycająco (w porównaniu do betonu porażka). Powierzchnia jest antypoślizgowa, tzn nie jest gładka, brud wnika głęboko i ani maszyny ani ręcznie nie można go wydostać, kolor zmieniła - jest jaśniejsza (uzupełniano ubytki i jest widoczna różnica).

Chciałabym pogadać z kimś, kto użytkuje w domowych warunkach obu typów posadzek i mógłby więcej powiedzieć o ich pielęgnacji. Trudno mi się zdecydować, ponieważ pałam do nich sentymentem. Są one drogie, więc wolałabym nie decydować się pochopnie!

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

mam jeszcze takie zdjecie- tez niezbyt dobre ale lepsze

http://images38.fotosik.pl/210/1d0e2ee115134d19med.jpg' alt='1d0e2ee115134d19med.jpg'>.

U nas mój mąż przy murowaniu komina zażądał 'półki ' betonowej z komina- ( ale bez wypełnienia w srodku, same ramki). Murarze pukali się w głowę, ale zrobili. Na niej postawilismy wkład, mąz obudował go płytami krzemianowo-wapiennymi a na to kilka warstw zaprawy cementowej z małym dodatkiem wapna (wtedy jest bardziej gładko, aksamitnie). Do tego rura stalowa do komina malowana farba do komików na grafitowo. tylko wkład mamy dobry zpodwójna ramą- tzn. że do tej standartowej obudowy jest jeszcze 1 na wierzchu, która odstaje odd pierwszej jakis 1cm.

• 2 months później...
  • 1 month później...

witam

jest możliwe wykonanie takiej łazienkiw betonie.

podłoga to "posadzka przemysłowa"

ściany to płyty betonowe mojej produkcji odpowiednio zimpregnowane

konieczność zaizolowania całej łazienki hydroizolacją (szczególnie miejsca wilgotne - prysznic okolice wanny)

inne elementy tj. zabudowa wanny wylewane na miejscu po ówczesnym przygotowaniu odpowiedniej formy

info na temat płyt na mojej stronie - szczegóły pozostałych rozwiązań opiszę w razie konieczności

• 4 weeks później...

To i ja sie dopisuję, jako miłośniczka betonu na podłodze :wink:

U mnie bedzie na całym parterze i na ścianach w łazience.

Juz prowadzimy rozmowy z jedna firmą z Gdanska, ale ciągle szukamy innych, konkurencyjnych. Myślę,że wylewac bedą wiosną - jak harmonogram prac sie utrzyma :roll: Wtedy umieszcze zdjecia w swoim dzienniku, którego póki co nie ma :lol:

• 4 weeks później...
  • 5 months później...