Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Chciałabym zostawić na gotowo betonowe schody, widziałam, że ożna barwić lekko takie wykończenia

chcę inaczej niż pioruńsko drogo drewnem wykończyć schody betonowe we wnętrzu? Płytki mi się nie podobają (tzn. te co mi się już ewentualnie zaczynają podobać mają cenę wyższą od drewna :evil: ). Na drewno chwilowo przez najbliższe 10 lat mnie nie będzie stać.

Zagruntować beton i zaimpregnować? Jak to się robi? najpierw wylewka samopoziomująca?

tez się własnie zastanawiam. to ma cos wspolnego z samopoziomującą zaprawą, szkłem lub czyms takim i wpadła mi do głowy jeszcze moze szyba położona na mokrym samopoziomie.

Na razie wiem jedno - latem będę męczyc biedny beton, ceresita szybę i kwiatki oraz muszle.

dam znac jesli mi wyjdzie albo przemilczę.

• 3 weeks później...
  • 8 months później...

więc tak (moja polonistka nie cierpiała takiego początku zdania ale chyba tu nie zagląda :wink: )

kręci mnie ostatnio beton :wink: i tak się zastanawiam czy aby nie położyć go na powierzchni całego parteru coś w tym stylu

http://img204.imageshack.us/img204/8379/sleeping04hs8.jpg

tu moje pytanie jak to ugryźć:

1. czy to zwykły beton?

2. jaka grubość?

3. na zdjęciu widać chyba dylatację, powinna być? co ile?

4. co na górną powierzchnię? żywica? jak uzyskać matowy efekt

5. można go odnowić?

dwa - co jeżeli chciałabym betonowy blat w kuchni o takim samym kolorze? gdzieś czytałam, że można go tu stosować.

1. rozumiem, że beton się zbroi, czy tak?

2. co na górną powierzchnię w tym wypadku?

dzięki za cokolwiek

Niezłe - do niektórych wnętrz.

Ma takie m.in. Bautech (http://www.bautech.pl/). Wątpię, czy znalazłoby się firmę zainteresowaną powierzchniami poniżej 1000 m2. A "pan Kazio" tego nie zrobi, bo nie ma maszyny i nie umie.

Ale jeśli komuś z forumowiczów się udało, to z chęcią się dowiem.

Cena betonu + dramix+ środek utwardzający+ zacieranie = czapka drobnych.

Jak widać na zdjęciu taka posadzka nadaje sie w mieszkaniu przerobionego z hali magazynowej.

To bardzo ciekawe co piszesz. Moglbys podac klase betonu do takiego zacierania, albo jego sklad ? Czy to wazne w ogole ?

Kiedys uczono nas , ze takie rzeczy to sie robi raczej ze specjalnego betonu zwanego betonem architektonicznym, dosyc kosztownym i w warunkach domowych raczej trudnym do wykonania.

Nie tylko w mieszkaniach przerobionych z hal stosuje sie beton. Beton architektoniczny to popularny material rowniez poza loftami :D

editta

Nie poddawajmy się! Ja też myślę o wylaniu sobie betonowych posadzek i bardzo mnie ten twój wątek ucieszył. Eksperymenty praktyczne zacznę przeprowadzać niestety dopiero w przyszłym roku.

We wrześniowym, albo październikowym Muratorze była notka o cienkowarstwowych, samopoziomujących się posadzkach betonowych z systemu ABS DuroSystem. Można je pokrywać farbą lub żywicą. Lakierować pewnie też jakoś się da. Na obrazku wyglądała podobnie do tej twojej z pierwszego postu. Mnie by zadowalała, bo marzą mi się właśnie delikatne szarości. Cena około 40zł/m2. Dystrybutor: Deitermann Polska (http://www.deitermann.pl).

Daj znać, czy podjęłaś jakieś próby (też z tymi blatami kuchennymi)

Pani Koala

bardzo ucieszyła mnie twoja wypowiedź :wink:

po wielu bataliach dot. urządzania domu w końcu mam jakąś, mniej lub bardziej, konkretną wizję. wcale nie musi to być beton, wystarczy coś co stwarza takie wrażenie. nie poddam się więc tak łatwo. nawet pomimo tej lekkiej krytyki nie straciłam jeszcze nadziei, a raczej mogę powiedzieć, że tylko bardziej utwierdziłam się w przekonaniu, że muszę coś znaleźć.

mogę powiedzieć, że spadłaś mi prosto z nieba :wink: cieszę się, że myślisz o czymś podobnym. razem szanse się zwiększają :wink:

muszę wykonać kilka telefonów, zobaczymy czego się dowiem. z różnych względów może się to przeciągać nawet do kwietnia. oczywiście podzielę się nowymi informacjami.

chyba wszystko co możliwe o betonowych blatach znajdziesz tutaj http://www.concreteexchange.com/products_books.jsp

można zamówić książkę betonowe lady (DIY wygląda więc, że nie powinno być zbyt skomplikowane, pewnie można zlecić do wykonania złotej rączce), beton w domu a nawet dvd.

interesująca jest galeria; zaskakujące kolory, przeróżne kształty niektóre nie do osiągnięcia przy użyciu kamienia czy drewna.

pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek wieści :wink:

...

We wrześniowym, albo październikowym Muratorze była notka o cienkowarstwowych, samopoziomujących się posadzkach betonowych z systemu ABS DuroSystem. Można je pokrywać farbą lub żywicą. Lakierować pewnie też jakoś się da. Na obrazku wyglądała podobnie do tej twojej z pierwszego postu. Mnie by zadowalała, bo marzą mi się właśnie delikatne szarości. Cena około 40zł/m2. Dystrybutor: Deitermann Polska (http://www.deitermann.pl)...

bardzo dobra wiadomość. to już coś konkretnego :wink: dzięki