Pani Koala 03.02.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 editta Zastrzeliłaś mnie tym linkiem! Kolory i formy niesamowite! Tylko czy nasze Zenki sobie z czymś takim poradzą? Z prostym blatem to może i tak, ale z taką umywalką na przykład? Niestety na poniedziałek mam oddać ważny projekt, więc nie mogę się wczytać w technologię Wiesz jaką ma to wydajność z takiego kubełka? Zaraz piszę do brata w Chicago, żeby się poorientował co i jak. Najlepiej niech kupi książkę i potestuje na domkach, które tam remontuje! U nas chyba nikt czegoś takiego nie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuczman 07.02.2007 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Blaty z betonu fascynuja mnie. Pisze z okolic Chicago i od lat jestem w branzy budowlanej. Blaty mozna wylewac na miejscu i recznie zagladzac powierzchnie- bedzie ona o wiele bardziej nieregularna od powierzchni blatu wylewanego w formie "do gory nogami". Mozna dolozyc staran aby odlew byl wrecz idealny, ale najlepszym wyjsciem jest polerowanie go na mokro tarczami diamentowymi. Otrzymuje sie wtedy powierzchnie ukazujaca wyszlifowany agregat. A to dodatkowy element ktory mozemy zaprojektowac oprocz koloru. Temat rzeka, bardzo polecam lekture tej ksiazki. Z odrobina wyobrazni mozna osiagnac ciekawe rezultaty. Osobiscie mam w planie wykonanie (w Polsce) stopni na klatce schodowej- mam sporo drobnego bursztynu i wkomponowanie go w powierzchnie betonu powinno dac unikalny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 07.02.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 kuczman super, że tu wpadłeś. właśnie czekam na te książki. ale mam pytanie. czy można w polsce znaleźć zamienniki produktów ze strony concreteexchange. zastanawiam się jak uzyskać kolor i jak wykończyc/zabezpieczyć powierzchnię aby nadawała się na blat kuchenny. koniecznie musisz pokazać te schody. a może masz jakieś zdjęcia z innych realizacji. z przyjemnością obejrze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 07.02.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Ej, ale pomysł z blatem z betonu to mnie zastrzelił. Rozglądnę się trochę w tych substancjach. Myślę że to jest znacznie bardziej wykonalne w naszych warunkach niż podłoga. Przede wszystkim - mała powierzchnia, którą można opanować narzędziami warsztatowymi. I można poświęcić dużo pracy, co przy 100m2 byłoby nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 07.02.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Kuczaman - ale z tym bursztynem, to już przesadziłeś. Jest tak miekki, że się wytrze i będzie wyglądał szpetnie. Proponuję raczej jakiś twardszy minerał (od 7 mosha wzwyż) - n.p. czysty piasek kwarcowy. Dla bardziej wymagających - topaz, turmalin, szmaragd itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuczman 07.02.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Z bursztynem wcale nie przesadzilem jestem przekonany ze nic mu nie bedzie- w koncu nie mam zamiaru go dawac na calosci niczym lastryko- raczej w postaci akcentow w formie strumyczkow wspinajacych sie ze stopnia na stopien. Nie wiem, bede probowal. Co do blatow z betonu- kazda mieszanka bedzie dobra. To co propaguje wspominana firma to po prostu specjalna mieszanka. Czyli dodane uplastyczniacze (napewno mozna w Polsce dostac) jak i odpowiedni dobor agregatu. Mozna jego wage zmniejszac uzywajac produktow lzejszych od zwiru. Co by nie przyszlo na mysl, beton zwiaze a dokladnie umieszczone zbrojenie zapewni stabilnosc. Bylem wczoraj w salonie ABT http://www.abtelectronics.com/about/gallery_kitc.php3 gdzie mozna oczoplasu dostac od pokazowych kuchni. Niesamowicie podobaja mi sie te kuchnie z mieszanymi blatami- glowny z szarego lub niebieskawego betonu, inny z popekanego szkla a do tego z blachy miedzianej. Mozna tez zauwazyc blaty- grube, wygladaja na dobre 10cm, ktore maja pekniecia naprezeniowe przy krawedziach- nic nie jest naprawiane a wrecz przeciwnie, jest to naturalna cecha tego produktu i jego piekno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 07.02.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Ej, ale pomysł z blatem z betonu to mnie zastrzelił. Rozglądnę się trochę w tych substancjach. Myślę że to jest znacznie bardziej wykonalne w naszych warunkach niż podłoga. Przede wszystkim - mała powierzchnia, którą można opanować narzędziami warsztatowymi. I można poświęcić dużo pracy, co przy 100m2 byłoby nierealne. miśku mam nadzieję, że cię zaskoczę zajmie mi to jeszcze sporo czasu ale najważniejsze, że się jeszcze nie poddałam. tym czasem trzymaj kciukasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 07.02.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Zdawaj relację na bieżąco. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozabela 08.02.2007 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Będę miała betonowe blaty w łazience i kuchni, jeden- kuchenny- już gotowy, drugi- łazienkowy- w trakcie obróbki. Są piękne! a beton bardzo miły w dotyku, gładki i szlachetny. Z podłogą już nie jest tak kolorowo... Robily mi ją "chłopki roztropki" bo żadna duża firma nie chciała tak małego zlecenia... wyszło tragicznie!!!! Płakać mi się chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 09.02.2007 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 rozabela,z czego robiłaś te blaty? Czy był to beton z dodatkami uszlachetniającymi? Czy dodatkowo czymś ten beton bejcowałaś - wiem że są jakieś woski do pokrywania powierzchni. Widziałam kiedyś cudną aranżację włąśnie betonu kuchennego - autor artykułu twierdzi że wykonany z płyt GK pokrytych powierzchnią betonową. Można zobaczyć w magazynie o tytule "100% wnętrza" - do dostania wszędzie. Jak się przyjrzeć to nawet na tej okładce poniżej widać ten blat.http://www.publikator.com.pl/shop/function/picture.php?img_url=..%2Fupload%2Fissue_id%2Fbig_picture%2F246Można tutaj zamówić http://www.publikator.com.pl/shop/index.php?m=76&gazette_id=101&c=1# Beton chcę na niektórych ścianach - można to zrobić z wykorzystaniem tynków strukturalnych - na całości ściany albo jako imitację płyt betonowych - można to wykonać tak że do złudzenia przypomina płyty montowane do elewacji (nawiercenie otworów montazowych, przecięcia na granicy "płyt" etc.) materiały z firmy Fox dekorator - w każdej castoramie i liroy merlin. Trzeba kupić relief, barwnik - ja kupiłam dwa: skała i słoń, i do tego bejcę (nie kupiłam werniksu). Pacę wenecką sobie podarowałam bo z tej firmy kosztuje 50 zł, a taka sama "zwykła" kosztuje 7 zł. Może dziś zacznę próbować. http://www.fox-dekorator.pl/betony.htmlBeton architektoniczny wykonany przez firmę jest bardzo drogi - cena to kilkaset zł za m2 więc ja poprzestanę na imitacji. Mam nadzieję że wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 09.02.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 pokazcie jak wyszly wam te betonowe blaty, ja mam dwa okrągłe słupy w domu i myśle zeby je takie wlasnie pozostawic, bez malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuczman 09.02.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Istniejacy beton mozna swietnie wykonczyc za pomoca preparatu opartego na kwasie solnym i solach metali. Taki rozcienczony kwas z domieszka pewnych chlorkow naprowadza sie na powierzchnie i po zakonczeniu trawienia, splukuje woda. Powierzchnie wysuszona woskuje sie. Piekne efekty! Kolory zaleza od rodzaju domieszki do kwasu.Tu jedna z pierwszych firm ktore oferowaly takie uslugi:http://www.kemiko.com/ A tu galeria projektow: http://www.kemiko.com/photo_gallery.htm# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 09.02.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Będę miała betonowe blaty w łazience i kuchni, jeden- kuchenny- już gotowy, drugi- łazienkowy- w trakcie obróbki. Są piękne! a beton bardzo miły w dotyku, gładki i szlachetny. Z podłogą już nie jest tak kolorowo... Robily mi ją "chłopki roztropki" bo żadna duża firma nie chciała tak małego zlecenia... wyszło tragicznie!!!! Płakać mi się chce... rozabela a dlaczego tragicznie? możesz zdradzić jakie powstały najsłabsze punkty? zdjęcia byłyby mile widziane dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 09.02.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Wow, widzę, że wątek się rozwija! Bardzo mnie to cieszy i również proszę o zdjęcia z realizacji. editta Do odważnych świat należy! Nie zapomnij pochwalić się w wątku, jak ci poszło! BK Nieźle wyglądają te materiały! Czegoś takiego szukałam. Kurczę, czy mogłabym się wprosić kiedyś z Panem Koala na obejrzenie efektów twoich eksperymentów? Będziemy się budować niedaleko. Obecnie mieszkamy w totalnym chaosie kolorystycznym (reakcja obronna po kupnie mieszkania na biel wynajmowanych lokali). Jesteśmy tym już zmęczeni. Ja proponuję kolorystykę wnętrz bazującą na różnych odcieniach szarości betonu, czego Pan Koala jako mentalny Jamajczyk trochę się obawia. Gdyby coś takiego zobaczył, łatwiej by mu było może pojąć zawiłości przestrzenno-kolorystyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 10.02.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Wow, widzę, że wątek się rozwija! Bardzo mnie to cieszy i również proszę o zdjęcia z realizacji. editta Do odważnych świat należy! Nie zapomnij pochwalić się w wątku, jak ci poszło! ależ oczywiście. ty też pamiętaj podzielić się swoimi osiągnięciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 10.02.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 rozabela, z czego robiłaś te blaty? Czy był to beton z dodatkami uszlachetniającymi? Czy dodatkowo czymś ten beton bejcowałaś - wiem że są jakieś woski do pokrywania powierzchni. Widziałam kiedyś cudną aranżację włąśnie betonu kuchennego - autor artykułu twierdzi że wykonany z płyt GK pokrytych powierzchnią betonową. Można zobaczyć w magazynie o tytule "100% wnętrza" - do dostania wszędzie. Jak się przyjrzeć to nawet na tej okładce poniżej widać ten blat. http://www.publikator.com.pl/shop/function/picture.php?img_url=..%2Fupload%2Fissue_id%2Fbig_picture%2F246 Można tutaj zamówić http://www.publikator.com.pl/shop/index.php?m=76&gazette_id=101&c=1# Beton chcę na niektórych ścianach - można to zrobić z wykorzystaniem tynków strukturalnych - na całości ściany albo jako imitację płyt betonowych - można to wykonać tak że do złudzenia przypomina płyty montowane do elewacji (nawiercenie otworów montazowych, przecięcia na granicy "płyt" etc.) materiały z firmy Fox dekorator - w każdej castoramie i liroy merlin. Trzeba kupić relief, barwnik - ja kupiłam dwa: skała i słoń, i do tego bejcę (nie kupiłam werniksu). Pacę wenecką sobie podarowałam bo z tej firmy kosztuje 50 zł, a taka sama "zwykła" kosztuje 7 zł. Może dziś zacznę próbować. http://www.fox-dekorator.pl/betony.html Beton architektoniczny wykonany przez firmę jest bardzo drogi - cena to kilkaset zł za m2 więc ja poprzestanę na imitacji. Mam nadzieję że wyjdzie BK super te tynki. też o czymś takim myślałam. nie mam jeszcze konkretnego pomysłu na ściany. będę musiała czymś przełamać panujące dookoła szarości i raczej chodzi mi po głowie struktura niż inny kolor. bomba dzięki. ps. uwielbiam to forum – kopalnia wiedzy. masz problem? napisz inni odrobią za ciebie zadanie domowe - bomba dzięki wszystkim za wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 10.02.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Qurcze, ja tu nie zagladalam, bo beton to beton i mnie nie interesuje, bo taki zimny i betonowy... ..,a tu takie cuda i pieknosci widze... Jak to czlowiek malo wie... Edittko, z tego co piszesz to Twoj dom bedzie bardzo interesujacy. Nawet sobie nie moge wyobrazic ten efekt, ale chetnie cierpliwie poczekam aby oczki ucieszyc jak juz pokazesz co wyszlo. No i im wiecej czytam tym bardziej dochodze do wniosku, ze moj domek.., to z ery Flinstonow jest...., ale pasuje do mnie, bo ja tez stara baba jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 10.02.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 http://img131.imageshack.us/img131/1782/05121ita6.jpg Mialam robic cale przyziemie w ten formie optycznej, u mnie wystarczylo pociagnac sciany matowym lakierem bezbarwnym, bo przyziemie odlane jest z surowego betonu..... niestety musialam sie nagiac i polozyc tynki, bo moj malz az tak przegiety nie jest jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.02.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Istniejacy beton mozna swietnie wykonczyc za pomoca preparatu opartego na kwasie solnym i solach metali. Taki rozcienczony kwas z domieszka pewnych chlorkow naprowadza sie na powierzchnie i po zakonczeniu trawienia, splukuje woda. Powierzchnie wysuszona woskuje sie. Piekne efekty! Kolory zaleza od rodzaju domieszki do kwasu. Tu jedna z pierwszych firm ktore oferowaly takie uslugi: http://www.kemiko.com/ A tu galeria projektow: http://www.kemiko.com/photo_gallery.htm# super to jest , a cos dostepnego w Polsce? jak taki blat pozniej zabezpieczyc i jaka chemia, zebypotem mozna bylo na tym kroic warzywka i nie wciągać jakiejs chemii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 10.02.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Będę miała betonowe blaty w łazience i kuchni, jeden- kuchenny- już gotowy, drugi- łazienkowy- w trakcie obróbki. Są piękne! a beton bardzo miły w dotyku, gładki i szlachetny. Z podłogą już nie jest tak kolorowo... Robily mi ją "chłopki roztropki" bo żadna duża firma nie chciała tak małego zlecenia... wyszło tragicznie!!!! Płakać mi się chce... No powiedzcie sami - czy ja jestem prorokiem, czy co? Rozabela - pokaż koniecznie swoje blaty, ale w ujęciu pod światło, żeby było widać powierzchnię. Jeśli się nie rozpłaczesz, to podłogę też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts