Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

rrmi

mi podobaloby sie drzewo w kolorze czerwonym z takim betonem

Beton daje efekt szlachetnej surowości.

Na tej samej zasadzie z jedwabnej surówki szyje się proste kreacje bez dodatkowych ozdóbek, a wełniane dywany mają najprostszy pętelkowy splot,

bez wstawek z innych rodzajów materiału i bez kolorowych motywów.

Poza tym każde łączenie materiałów dzieli optycznie przestrzeń, a stosując beton we wnętrzu nie o to nam chodzi.

Piszę tu oczywiście o niewielkich z reguły przestrzeniach w polskich domach.

Dobrze prezentuje się za to połączenie betonu na podłodze z pokryciem drewnianym, jako optyczne podzielenie otwartych przestrzeni o różnych funkcjach, np. salonu z holem czy salonu z tarasem.

Oooo! Brawo ! Przemowila nasza nieomylna :D :D

Widze, ze mamy oto cudowna recepte na wnetrze :p :p

Tak tworzą sie nowe uniwersalne kanony estetyki :D

Regula moze i znakomita ale glownie dla wnetrz minimalistrycznych , ktore nie wszyscy jednak lubią :p :p

Czy jesli zamieniasz beton plytkami imitujacymi beton to nie tworzysz podzialow ?

Fiu,fiu

Tworzysz , im mniejsza plytka tym wiekszy podzial.

Nie warto wiec generalizowac zwlaszcza jesli sie nie widzialo wnetrza i nie bardzo wie jaki efekt trzeba osiagnac :p

Co z tego ze laczenie powierzchni dzieli optycznie plaszczyne /a nie przestrzen jak sie mimi napisalo/?

W zaleznosci od tego jak plaszczyzna zostaje podzielona,wowczas przestrzen optycznie sie zmiejsza lub zwieksza.I podobno nie odwrotnie :)

Tu nie ma scislych regul - w matematyce tez, przemiennosc mnozenia jest prawdziwa ale tylko w zakresie pewnych zbiorow liczb ,innych to juz nie dotyczy.

Czy rzeczywiscie stosowanie betonu ma zapobiec podzialom i o to chodzi stosujac beton we wnetrzu?

Oj cos mi sie wydaje , ze za duzo jednostajnych obrazkow sie ostatnio naoogladalo i powtarza bez zastanowienia przeczytane czyjes zasady i manifesty artystyczne.

Za wypowiedz bardzo dziekuje. Wiem juz teraz po co sie stosuje polerowany beton we wnetrzu, zwlaszcza, i jaką kamienna barwe ma zwykly beton naturalny :p :p :p

Chcialbym jeszcze zaznaczyc , ze beton we wnetrzu nie jest wymyslem minimalistow a minimalizm jedynym dopuszczalnym stylem i panujaca estetyką .

Less i more :p :p :p - zmień ksiazki.

PS mam nadzieje, ze pytanie o beton nie jest zbyt deprymujące?.

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podejrzewam, że oni też nie przejawiliby zainteresowania moimi marnymi 90 mkw podłogi do zrobienia :( Jechać do Wrocławia z Bielska na taką lichą robotę? No i oni za ładnie robią jak dla mnie :D

Też lubię drewno. Wiem, że nie pochwalasz, ale zamierzam połączyć ten beton z drewnem. Właśnie dzisiaj kupiłam modrzewiowe belki stropowe z rozebranego, stuletniego pensjonatu! Jak ja to na podłogówkę potnę, to podłoga będzie piękna jak nie wiem co!

• 3 weeks później...

Mam taki plan, by położyć lastriko w garażu, na tarasie i może w kotłowni? Duże płyty, mniej fug, szybciej położone i mniej pitolenia przy robocie!

Gdyby się kamieniarzowi udało zrobić lastriko z jakimś ciekawym wzorem (jakieś kamyczki w kolorze lub odrobina jakby brokatu) to mogłabym sie pokusić też na wiatrołap i hol.

Napewno popytam u siebie z zakładach kamieniarskich produkujących... nagrobki :lol:

w naszym nowo starym domku w nowej czesci bedziemy mieli beton na podłodze tj. na dzień dzisiejszy jest to beton b15- zatarty zacieraczka mechaniczną, na dniach zabierzemy sie za zakup żywicy która zostanie położona na całej powierzchni łącznie z garażem- jedyne dylatacje zostały tylko połozone wzdłuz scian, to ze beton juz popekał nam nie przeszkadza wrecz przeciwnie pod wylaną żywica fajnie to wygląda. na stronie medusagroup jest tam dom z betonem na poidłodze.mieli miec oni tam beton wygladający jak na pierwszym zdjeciu w tym watku ale niestety strasznie sie on pyli bez wzgledu na to czym był zaimpregnowany ( ekipa wpadła wylała beton zatarła, beton wysechł na to wpadli goscie z szlifierkami takimi jak do lastrika i tak miało juz zostać), własciciele na ten beton wylali żywice efekt zaje fajny - widziałem na własne oczy

cześć,

wlaśnie teraz potrzebuje znleźć wykonawców blatow kuchennych z betonu (otwory na krany, otwory na zlew, etc). mam dosć wielkich cen za granity, koriany itp. wiem, że efekt będzie wspaniały tylko potrzebuję wykonawcy. czy możecie kogoś polecić? firmy podawane w temacie dyskusji nie kwapią sie do używania poczty... będę wdzięczny za podpowiedzi.

pozdrawiam JT

Wczoraj weszłam do jednego ze sklepów. Akurat przechodzi niewielki remoncik. Zdjęto uprzednio położoną wykładzinę pcv. Po rolkach leżących w rogu domyśliłam się, że będzie położona nowa. Ale nie o wykładzinie chcę napisać :lol:

Po zdjęciu poprzedniego pcv został beton z resztkami kleju. Ja nie wiem co oni zrobili ale podejrzewam, że była na tym dodatkowo położona nieudana próbka żywicy. Ten beton (w pewnej części co świadczy o próbce) z tymi resztkami polany był właśnie warstwą lekko żółtawej przeźroczystej warstwy. Było to już oczywiście suche i twarde, tak że ludzie po tym chodzili. Piękny połysk a efekt tego betonu mnie powalił :lol: Po tym niedokładnym oczyszczeniu wnioskuję, że robili jakąś próbkę tylko. Kilka osób wchodzących bało się na to stawać, sądząc, że to jakiś rozlany klej lub ciecz :lol: Fajnie to wyglądało.

Nie widziałam nigdy w rzeczywistosci wykończonej żywicą posadzki betonowej. Jeśli natomiast się nie pomyliłam i było to właśnie to o czym piszę to bardzo mi się podobało :lol: Bo co innego mogło to być?

• 2 weeks później...

Czyli cena kosmiczna. Pewnie chcieli mnie zniechecic, bo chce to zrobic w mieszkaniu (na pow. ok. 65 m). Pytali np. ktore to pietro - pewnie chodzi o wnoszenie betonu. Gosciu mial mi wyslac namiary na ekipe z Krakowa, ale tego nie zrobil.

Dajcie znac, jesli ktos natknie sie na ekipe, ktora zrobilaby fajna posadzke betonowa w okolicach Krakowa.

Pozdrawiam,

M.

beton jezeli pozostawisz bez zadnego tzw zamkniecia po pewnym czasie zacznie sie pylic itp musisz go włsnie polakierowc zywicą- sa takie zywice ktore zamykaja powierzchnie betonu nie pozostawiajac po sobie sladu- cos wrodzaju gruntu. w naszym przzypadku betonu ( mamy b-15) pierwsze bedzie warstwa gruntująca a nnastepnie bedziemy kłasc warstwe wierzchniąco do firmy to jeszcze walczymy ale chyba zdecydujemy sie na deitermana