noa 28.02.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Witam, mam następujący kłopotWziąłem kredyt w PKO BP. Bank kupił dla mnie chf już miesiąc temu.Dopiero teraz udało mi się załatwic wszystkie formalności (polisa i wpis do hipoteki)ale od tego czasu kurs zmalał z 2,45 na 2,35. Proszę o podpowiedź co robić w tej chwili?Czy czekać aż kurs wzrośnie, czy wypłacać pieniądze jak najszybciej z obawy pred dalszymi spadkami wartości chf. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 28.02.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 sorry chciałabym pomóc bo miałam taką samą sytuację ale niestety nawet najlepsi analitycy nie są w stanie przewidzieć jak zmieni się kurs np przed wyborami zawsze kurs złotego się osłabiał i tak zaplanowałam sobie., że wtedy wezmę drugą transzę kredytu ale niestety przy ostatnich wyborach tak się nie stało i moje plany spełzły na niczym a przy pierwszej racie czekałam, czekałam ... aż wziełam a nastepnego dnia był zamach w Londynie i kurs poszybował - dostałabym około 5000 więcej i co zrobić - to jest właśnie ryzyko kursowe nie zanosi się na to by kurs poszedł w górę ostatnio ciągle spada i dna nie widac - co mnie bardo cieszy jako spłacajacą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 28.02.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 bierz i tak wychodzi taniej niż w PLN a jak będziesz marudził to sie zrówna z PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noa 28.02.2006 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 dzięki za odpowiedzi,chyba jeszcze troche zaczekam, tym bardziej że na razie zima i nie można za wiele zrobić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 01.03.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 powodzenia i życzę trafnych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomstor 01.03.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 mam ten sam problem Na chwile obecną jestem w plecy już ok 8500 PLN!! Codziennie pierwszą stroną www otwieraną przeze mnie są "waluty on-line" ale co tam zaglądam to dołuję się coraz bardziej. Pozdrawiam innych oczekujących... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noa 01.03.2006 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Myślę, że trzeba poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 01.03.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ok - licytujmy się więc: mi zostało do pobrania 130.000 przy obecnym kursie byłbym 15.000 w plecy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 01.03.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Ja bym poczekał, frank stoi bardzo nisko - cieszą się z tego tacy jak ja, którzy brali kredyt przy kursie około 2,90. Nie jestem fachowcem w dziedzinie finansów, ale chyba bym czekał. Jeżeli chodzi o wielkość kredytu, to zawsze można zrobić aneks do umowy i zabrać tyle złotówek, ile potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 01.03.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ...a potem spłacać większy kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 01.03.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ...a potem spłacać większy kredyt niekoniecznie, słyszałem, że jest bank, w którym im więcej bierzesz tym mniej musisz spłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 02.03.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 ten bank to chyba rodzice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 02.03.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 CHF miał różne historie, wystarczy spojrzeć na wykres kursu NBP w ciągu ostatnich 10 lat. Od roku 1998 piął się systematycznie w górę, wtedy miał kurs 2.50. Przez kolejne 6 lat oscylował w widełkach 2,2-2,8. Choć od 2002 zaczął regularnie piąć się w górę. Jak ktoś wtedy miał kredyt w CHF to po 2 latach obserwacji spokojnie mógł przewalutować (ja bym tak zrobił). Na przełomie 2003/2004 skoczył nadzwyczajnie do 3,15 i od tego czasu stopniowo się obniża. Ja bym typował, że zejdzie do 2,30 maksymalnie do końca roku, o ile nam PiSowy rząd nie zafunduje durnych wypowiedzi ministra finansów. A długoerminowo, to pewnie nadal będziemy mieć sinusoidę w odstępach 8-10 letnich. Pewnie zdąrzymy wejść do strefy euro wcześniej pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts