Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tym chf ?

noa

Recommended Posts

Witam, mam następujący kłopot

Wziąłem kredyt w PKO BP. Bank kupił dla mnie chf już miesiąc temu.Dopiero teraz udało mi się załatwic wszystkie formalności (polisa i wpis do hipoteki)ale od tego czasu kurs zmalał z 2,45 na 2,35. Proszę o podpowiedź co robić w tej chwili?

Czy czekać aż kurs wzrośnie, czy wypłacać pieniądze jak najszybciej z obawy pred dalszymi spadkami wartości chf.

pozdrawiam

sorry chciałabym pomóc bo miałam taką samą sytuację ale niestety nawet najlepsi analitycy nie są w stanie przewidzieć jak zmieni się kurs

np przed wyborami zawsze kurs złotego się osłabiał i tak zaplanowałam sobie., że wtedy wezmę drugą transzę kredytu ale niestety przy ostatnich wyborach tak się nie stało i moje plany spełzły na niczym

a przy pierwszej racie czekałam, czekałam ... aż wziełam a nastepnego dnia był zamach w Londynie i kurs poszybował - dostałabym około 5000 więcej i co zrobić - to jest właśnie ryzyko kursowe

nie zanosi się na to by kurs poszedł w górę ostatnio ciągle spada i dna nie widac - co mnie bardo cieszy jako spłacajacą

pozdrawiam

Ja bym poczekał, frank stoi bardzo nisko - cieszą się z tego tacy jak ja, którzy brali kredyt przy kursie około 2,90. Nie jestem fachowcem w dziedzinie finansów, ale chyba bym czekał. Jeżeli chodzi o wielkość kredytu, to zawsze można zrobić aneks do umowy i zabrać tyle złotówek, ile potrzebujesz.

CHF miał różne historie, wystarczy spojrzeć na wykres kursu NBP w ciągu ostatnich 10 lat. Od roku 1998 piął się systematycznie w górę, wtedy miał kurs 2.50. Przez kolejne 6 lat oscylował w widełkach 2,2-2,8. Choć od 2002 zaczął regularnie piąć się w górę. Jak ktoś wtedy miał kredyt w CHF to po 2 latach obserwacji spokojnie mógł przewalutować (ja bym tak zrobił). Na przełomie 2003/2004 skoczył nadzwyczajnie do 3,15 i od tego czasu stopniowo się obniża.

Ja bym typował, że zejdzie do 2,30 maksymalnie do końca roku, o ile nam PiSowy rząd nie zafunduje durnych wypowiedzi ministra finansów. A długoerminowo, to pewnie nadal będziemy mieć sinusoidę w odstępach 8-10 letnich. Pewnie zdąrzymy wejść do strefy euro wcześniej ;-)

pozdrawiam

Gerion