Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TRAGEDIA!!! Pożar na budowie :(

Recommended Posts

pożar domu nie wybiera technologi wykonania

Palą się kanadyjczyki, palę się domy z bali, palą się domy w tradycji, palą się i ... samochody. Czy to znaczy nie mieszkajmy nigdzie, nie jeźdzmy samochodami?

Ciekawe czy nasza straż pożarna prowadzi statystykę pożarów, np. ile spalilo sie domów drewnianych, a ile murowanych.

W ubiegłym roku byłem świadkiem pożaru kamienicy wielorodzinnej w Pozaniu. I co? Po odnowieniu mieszkań wszyscy mieszkańcy wrócili na "stare śmieci".

pożar domu nie wybiera technologi wykonania

Palą się kanadyjczyki, palę się domy z bali, palą się domy w tradycji, palą się i ... samochody. Czy to znaczy nie mieszkajmy nigdzie, nie jeźdzmy samochodami?

Ciekawe czy nasza straż pożarna prowadzi statystykę pożarów, np. ile spalilo sie domów drewnianych, a ile murowanych.

W ubiegłym roku byłem świadkiem pożaru kamienicy wielorodzinnej w Pozaniu. I co? Po odnowieniu mieszkań wszyscy mieszkańcy wrócili na "stare śmieci".

Kazimierz Wielki przewraca się w grobie :wink:

a wytłumaczcie mi jak ubezpieczyć dom w stanie surowym otwarym , zrobiony dach tynki itd. ale nie zamkniety wg mnie się nie da przynajmniej ja nie znalazłem firmy, która chciałaby to uczynić

:evil:

ubezpieczasz jako dom w budowiepozatym uważam że mając dom drewniany sami szukamy jak najbardziej optymalnych zabezpieczeń.Ja np:komin z wkładem ceramicznym ocielponym keramzytem dodatkowo od ścian będę wykładał wełną z folią jak do kominków.

Straż na pewno prowadzi statystykę, czy domu spalone są ubezpieczone ;) Kiedy mój się spalił, strażak od razu wypisując kwit pokiwał głową i powiedział: "ta... dom niezamieszkały, znaczy nieubezpieczony". I okropnie się zdziwił :o , ze jednak ubezpieczony był !!!! Twierdził, że daaawno mu się nie zdarzyło, żeby dom do którego jechał był ubezpieczony...

Ależ koszmarny widok :cry:

a wytłumaczcie mi jak ubezpieczyć dom w stanie surowym otwarym , zrobiony dach tynki itd. ale nie zamkniety wg mnie się nie da przynajmniej ja nie znalazłem firmy, która chciałaby to uczynić

:evil:

Większość firm ma w swojej ofercie ubezpieczenie domu w budowie, jest to ubezpieczenie od zdarzeń losowych i można je zawrzeć na dowolnym etapie budowy. Budynek musi być zamknięty tylko wówczas, jeśli chcesz ubezpieczyć dom w czasie budowy od kradzieży i tu już chyba jest mniej ofert.

pożar domu nie wybiera technologi wykonania,

sam doświadczyłem- mury porotherm, ocieplenie styropian-

pomimo betonu,... zapaliła sie piana poliuretanowa przy oknach,

api co było przyczyną zapalenia tej piany?

piana wystawała przy oknach, (były nie obrobione jeszcze glify),

usiłowałem rozpalić piecyk-kozę...

od piany ogień przedostał się pod posadzkę, wytopił się styropian, (powstała ogromna ilość czarnego tłustego dymu z piany i styropianu)

spaliło się ...

staram się zapomnieć...

przestrzegam wszystkich, najczęściej wszelkie zło na budowie

to przez niedbalstwo lub głupotę

Kolega z pokoju jest sąsiadem tego spalonego domu (którego zdjęcia są zamieszczone).

Byli ubezpieczeni w Allianz. Nastepnego dnia już było widać samochód z centrum likwidacji szkód. Tak więc tyle dobrze.

A co do przyczyn pożaru? Trudno powiedzieć... :roll: