Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

US wezwanie do podniesienia wartości działki (sprzedający??)

marta1719498972

Recommended Posts

Słuchajcie, dostałam z US wezwanie do podniesienia wartości działki, którą sprzedałam. Kiedyś kupowałam (inną działkę) i też dostałam. Więc teraz zgłupiałam. To wezwanie dostaje i kupujący i sprzedający? I co? Wszyscy mamy się odwoływać? Bo wiem, że kupujący już tam dzielnie walczy. Ja też mam wysyłać pismo, że się nie zgadzam itd? Bo ja już nic nie rozumiem :( Pomożecie?

zawsze lepiej zrobic wiecej niż mniej :wink:

zadzwoń do US do pani, która to pismo wystosowała i zapytaj skoro masz wątpliwości i lepiej jednak napisać odwołanie- papier wszystko przyjmie

jeżeli nawet wysłano to pismo przez omyłkę to jeżeli zostawisz je bez odzewu może narobić ci problemów i konsekwencje spadną na ciebie a nie na panią np Krysię z trzeciego biurka od lewej w drugim korytarzu US

Ja bym napisał odwołanie i jeśli masz kontakt z kupującym, poprosił go o kopię decyzji, którą on dostał (albo chociaż sygaanturę) i dopisał w odwołaniu wniosek o połączenie postępowania w/s jego decyzji (podać kto jest stroną i sygnaturę sprawy) z Twoim. Teoretycznie jeśli kupujący wywalczy zmianę decyzji, powinno dotyczyć to także Ciebie (bo zobowiązanie w PCC jest solidarne), ale jeśli się sama nie odwołasz, możesz mieć na karku komornika skarbowego zanim tamta sprawa się rozstrzygnie i będziesz musiała udowadniać, że nie jesteś wielbłądem.

Nie mam kontaktu, termin już dziś upływa, więc muszę tak na szybko coś wymyslić. Ale jest jeszcze jedna rzecz, właśnie mi przyszła do głowy ( US wezwał mnie jakiś rok przed sprzedażą tej działki (tzn nie dokładnie tej, ale z tamtem wydzieliłam kilka mniejszych i powastała ta), wtedy ją kupowałam, do podwyższenia wartości i wtedy ta wartość była wg US niższa, czy się do tego odnosić? Była nawet niższa niż wartość sprzedaży.

Chyba jest tak. Kupujący i sprzedający solidarnie wyrównają wartość podatku wpłaconą do US przez kupującego, jeśli US udowodni, że zaniżono wartość działki.

Też to miałem jako kupujący ale sprzedającego też wezwano. Wyliczono, że mam dopłacić 100 zł, czyli 5% zapłaconego podatku. Napisałem, że się nie zgadzam a Pani z US napisała do szefa, że nie warto ściągać tak małej sumy.