Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem, wodociąg odmówił wydania warunków przyłączenia bo stwierdził że za daleko i jeżeli chcę się podłączyć to muszę sam rozbudować sieć, tzn. zapłacić za projekt i wykonanie ok. 80-90m wodociągu o średnicy większej niż jest potrzebna tylko dla mnie. Z drugiej strony gmina w WZ określiła wodociąg jako jedyne źródło zaopatrzenia w wodę (otulina Kampinosu a podobno Kampinos wysycha i nie można studni). I teraz mam pytanie, jaki może być koszt wybudowania takiego wodociągu, może ktoś już wykonywał taki, jak się mają sprawy papierkowe (bo po wykonaniu to ta rura jest moja i muszę zajmować się jej ekploatacją i mogę żądać opłaty za przyłączenie sie do niej przez innych przyszłych potencjalnych klientów) a z drugiej strony może walczyć o zmianę WZ ale jak to robić żeby skończyło to się sukcesem, może ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby udzielić rady?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/49179-wodoci%C4%85g-wykonywanie-za-w%C5%82asne-pieni%C4%85dze/

koszt może być bardzo rózny i zależy od wielu czynników- im dłuższy odcinek tym koszt 1mb niższy- musisz więc znaleść wykonawcę, który określi zakres robót i ich koszt zgodnie z planami gminy lub jeżeli takich gmina nie posiada to trzeba pewnie wykonać projekt sieci wodociągowej i przyłacza.

Najlepiej pójść do gminy i tam w dziale inwestycji dowiedzieć się czy np mozesz wybudować wodociąg w ramach partcypacji w kosztach czyli część kosztów poniesie gmina a część ty a potem nastapi odpłatne przekazanie sieci za odszkodowaniem. Jeżeli nie to musisz na własny koszt wybudować wodociąg ale trzeba chyba uzyskać pozwolenie na budowę.

A może masz możliwość wybudowania własnej studni? Szukaj możliwości bo koszt wybudowania wodociągu nie jest bagatelny.

Ja za wybudowanie 40mb sieci + przyłacze zapłaciłam 6000,- zł (projekt i pozwolenie na budowę gmina już miała- więc za to nie płaciłam)

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/49179-wodoci%C4%85g-wykonywanie-za-w%C5%82asne-pieni%C4%85dze/#findComment-1043045

:-? więc pierwsze kroki do gminy do działu inwestycji i tam zrób rozeznanie i zapytaj czy mają jakieś propozycje, czy mogą polecić wykonawcę, czy zgodzą się na podpisanie porozumienie i partycypacje w kosztach itp

ja podpisałam umowę i sama sfinansowałam budowę ale przekazanie miało nastapić za odszkodowaniem czyli miasto ma mi zwrócić w okreslonym terminie 75% kosztów które poniosłam a wodociąg przechodzi na rzecz miasta

z drugiej strony to niektóre gminy sa zaradne i finansują takie inwestycje w pieniędzy unijnych a w innych sprawy idą jak "krew z nosa" :evil:

jeżeli jedynym źródeł wody ma byc wodociąg to gmina nie powinna odciąć się zupełnie od sprawy - albo niech wyda ci tymczasowo zgodę na studnię itp - ale o tym wszystkim musisz bezpośrednio u nich się rozpytać bo "co kraj to obyczaj"

wiem, że w tej chwili wydaję się to wszystko takie skomplikowane i niemożliwe do realizacji ale na pewno znajdziesz rozwiązanie - tylko wymaga to czasu i cierpliwości :p

https://forum.murator.pl/topic/49179-wodoci%C4%85g-wykonywanie-za-w%C5%82asne-pieni%C4%85dze/#findComment-1043264