luk__25 28.02.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Co sądzicie o takim rozwiązaniu poddasza - ścianka kolankowa = 0?Jeżeli ktoś ma taki domek to bardzo proszę o spostrzeżenia i porady, zostawiać zero czy podnosić poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 28.02.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Witam, ja nie mam murowanej ścianki kolankowej, dlatego, że taki był projekt i zmieniając go straciłby wizualnie.Wstawiłem natomiast małą ściankę kolankową (około 60 cm), ponieważ nie chciałem miec w pokoju zupełnie nieużytecznego miejsca do zbierania kurzu i ogrzewania.Wykonałem ją z płyty GP opartej na płycie obornickiej. (widać to na zdjęciach w mojej galerii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.02.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 To zalęzy jak bardzo zależy Ci na powierzchni mieszkalnej, jeśli nie masz jej zbyt wiele na dole, to poddasze z wpełni użytecznymi pomieszczeniami musi mieć ściankę kolankową na min. 1 metr (uwzględniając już dodatkowe wylewki i ocieplenie dachu). Podnosisz w ten sposób budynek dach i domek może stracić swój wygląd. Ale niwelujesz to wydłużając odpowiednio połacie dachu- okap.Jeśli masz wystarczająco dużo pomieszczeń o odpowiedniej kubaturze, to możesz zrobić tak jak uczynił to Marcin powyżej, ale to kwestia przemyśleń i zastanowienia się, czy będzie miał tam kto mieszkać..itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 28.02.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 trzeba uważać na okna połaciowe przy podnoszeniu kolanek ja podniosłem tylko o 30 cm ale przy dośc płaskicm dachu to już podniosło trochę veluxy w górę........ no i zalezy od projektu - ja ma dośc rozłożysty domek i bałem się podnosić więcej żeby nie stracił tej swojej "tężyzny" naplus - ewidentnie zyskuje się powierzchni użytkowej poddasza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 01.03.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Ja dla odmiany obniżałem ścianke kolankową. mam jedmo duże pom. na poddaszu (56m2) i nie potrzebowałem aż takiej przestrzeni bo pomieszczenie nie będzie dzielone. Efekt jest taki że wyszły lepsze proporcje wewnątrz jak i na zewnątrz. Wszystko zależy od potrzeb i upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.03.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ja tez nie mam sciany kolankowej. po murłacie mam dom o wymiarach 10m x 10m. Wyszło mi na poddaszu jedno duże pomieszczenie (około 60m podłogi) i łazienka. Skos dachu 40'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 17.02.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 To wszystko zależy od tego jaki jest kąt dachu i powierzchnia podłóg na poddaszu. Jeśli pokój ma min 20 m po podłodze i dach 45 stopni to nie widzę konieczności podnoszenia ścianki. Moim zdaniem to cały ambaras z podnoszeniem ścianki jest mocno przesadzony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts