Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze bez ścianki kolankowej?

Recommended Posts

Witam,

ja nie mam murowanej ścianki kolankowej, dlatego, że taki był projekt i zmieniając go straciłby wizualnie.

Wstawiłem natomiast małą ściankę kolankową (około 60 cm), ponieważ nie chciałem miec w pokoju zupełnie nieużytecznego miejsca do zbierania kurzu i ogrzewania.

Wykonałem ją z płyty GP opartej na płycie obornickiej. (widać to na zdjęciach w mojej galerii).

To zalęzy jak bardzo zależy Ci na powierzchni mieszkalnej, jeśli nie masz jej zbyt wiele na dole, to poddasze z wpełni użytecznymi pomieszczeniami musi mieć ściankę kolankową na min. 1 metr (uwzględniając już dodatkowe wylewki i ocieplenie dachu). Podnosisz w ten sposób budynek dach i domek może stracić swój wygląd. Ale niwelujesz to wydłużając odpowiednio połacie dachu- okap.

Jeśli masz wystarczająco dużo pomieszczeń o odpowiedniej kubaturze, to możesz zrobić tak jak uczynił to Marcin powyżej, ale to kwestia przemyśleń i zastanowienia się, czy będzie miał tam kto mieszkać..itd.

trzeba uważać na okna połaciowe przy podnoszeniu kolanek :wink:

ja podniosłem tylko o 30 cm ale przy dośc płaskicm dachu to już podniosło trochę veluxy w górę........

no i zalezy od projektu - ja ma dośc rozłożysty domek i bałem się podnosić więcej żeby nie stracił tej swojej "tężyzny" :wink:

naplus - ewidentnie zyskuje się powierzchni użytkowej poddasza :p

pozdrawiam

• 6 years później...