Piotrek_P 28.02.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 W roku 2003 zakupiłem materiały budowlane w związku z remontem mojejnieruchomości, w związku z tym w rozliczeniu za rok 2003 US zwrócił mi kwotę2000zł, moja narzeczono także w 2003 roku zakupiła materiały budowlane wzwiązku z remontem własnej nieruchomości w wyniku czego w rozliczeniu za rok2003 US zwrócił jej kwotę 1800zł.W sierpniu 2004 zawarliśmy związek małżeński.Przez okres 2004 roku każde z nas kupowało materiały budowlane potrzebne doremontu własnej nieruchomości. Za rok 2004 rozliczaliśmy się oddzielnie(jako że małżeństwo nie trwało pełen rok podatkowy), każdy z nas korzystał zwłasnego limitu zwrotu podatku, i tak za rok 2004 US zwrócił mi 2000zł, ażonie 1900zł.Obecnie musimy się rozliczyć za rok 2005. Jako że przez cały rok 2005byliśmy już małżeństwem zatem przysługule nam jeden limit zwrotu podatku(czyli ta kwota około 5600zł).I teraz co?, w latach 2003-2004 wspólnie sumarycznie odliczyliśmy więcej niżmogliśmy tzn. 7700zł i nie dość że przekroczyliśmy już limit to nie możemyjuż rozliczać wydatków poniesionych w 2005 roku. Czy może nie jest tak, żejeśli rozpoczeliśmy rozliczanie ulgi nie będąc jeszcze małżeństwem to możemydo końca tego 3-letniego okresu korzystać z tego prawa tzn. każdemu z nasprzysługuje ten limit zwrotu (około 5600zł). W związku z tym za wydatkiremontowe poniesione w 2005 roku mnie pozostało by jeszcze około 1600zł ażonie około 1900zł.Jak mam postępić?, być może źle rozumuje, prosze o jakieś wskazówki pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 28.02.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 urząd jest bezlitosny żeby skorzystać z przywileju wspólnego rozliczania się trzeba być małżeństwem pełen rok, ale niezależnie od tego czy ślub byłby 31.12.2005 to przysługuje wam jeden wspólny limit - i co gorsze musicie zwrócić odliczenie powyżej wspólnego limitu nie mają tu znaczenia, że macie odrębne nieruchomości i wspólne rozliczenie dopiero w 2005 w razie wątpliwości najlepiej zadzwonić do swojego US pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 28.02.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 co gorsza za rok 2004 już po wstąpieniu w związek małżeński z premedytacją rozliczyliście ponad normę ulgę remontową ( tak rozumuję z twojego tekstu) więc nie wiem czy US nie potraktuje tego jako uszczuplenie jego dochodów i każe wam zwrócić nadwyżki wraz z odsetkami - ale to już wyższa szkoła jazdy i mam nadzieję, że tak nie jest ... nadmienię, że z urzędem mam styczność tylko od strony petenta więc moje interpretacje nie są wiążące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 28.02.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 rozliczcie się osobno nie ma obowiązku rozliczania się razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 01.03.2006 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Niestety Anekri ma rację , wprawdzie nie mogliście się wspólnie rozliczać ale ulga remontowa jest jedna dla małżeństwa. Raczej czeka Was zwrot pieniążków za 2004rok (nadwyżki) Tym bardziej iż w PIT D powinniście zaznaczyć wcześniejsze wydatki z 2003 roku i zadeklarować które z Was będzie w swoim PIT odliczać wydatki remontowe z 2004r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 01.03.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 rozliczcie się osobno nie ma obowiązku rozliczania się razem jasne to przywilej - nie obowiązek ale fakt rozliczania się osobno nie ma wpływu na limit ulgi - jeden wspólny nawet podpisana intercyza- rozdzielność majątkowa tego nie zmienia - chyba, że jest sądownie zatwierdzona separacja, ale w tym wypadku chyba nie wchodzi w rachubę ... podsumowanie- w naszym pieknym kraju bardziej opłaca się żyć na kocią łapę i być rodzicem samotnie wychowujacym dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts