Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupno dzialki

Recommended Posts

gdzies za 3 lata planuje kupno dzialki pod warszawa okolice sulejowka halinowa ok 1000 m2 tylko sie zastanawiam czy za 3 lata ludzie nie zdaza wykupic wiekszosci ladnych dzialek bo duzo ludzi sie buduje w tamtych okolicach i ile wtedy beda te dzialki kosztowac?

niestety teraz nie mam wystarczajacej ilosci pieniedzy na dzialke dopiero gdzies za 3 lata

i poradzcie mi co ja mam zrobic czy zaczekac te 3 lata i zarobic czy kupic teraz na kredyt?

no nie wiem czy takie tanie moj znajomy chcial wziasc 200 tys na mieszkanie na 20 lat to musialby splacic 350 tys :o wiec zrezygnowal

ja bym musial wziasc kredyt na 50 tys

Przy kredycie 200 000zł, wzietym na 20 lat w CHF, raty malejące, oprocentowanie 2,3% ,zapłacisz ok. 47 tys zł odsetek.

Czyli bierzesz 200 000 zł, oddajesz 247 000 zł .

pzdr

Jeśli masz w planie budowę domu nawet za kilka lat to kup teraz działkę i nie chodzi tu nawet o wzrost cen gruntu. Przez te kilka lat działka może się "sama" wzbogacić o prąd, wodę, gaz.itp. Media to duży problem przy budowie domu. Mnie się wydawało, że jeśli 200 m od działki jest woda, gaz, telefon a prad 40m to jest to bardzo blisko. Niestety w naszym kraju są to odległości nie do pokonania przez dostawców tych dóbr.

a powiedzcie dlaczego nie kupic jej za np 3 lata? chyba dzialki nie zdaza az tak bardzo podrozec juz sam nie wiem co robic

4 lata temu znajomy kupował działkę za 75 zł za m2, dzis w tym samym miejscu najtańsze sa po 100 zł m^2 - a taka jak jego po 140 zł/m2.

Ceny rosna drastycznie.

Zreszta działka to podstawa. Dobra lokalizacja jest najwazniejsza.

• 3 weeks później...

niestety teraz nie mam wystarczajacej ilosci pieniedzy na dzialke dopiero gdzies za 3 lata

Lipiec 2003 r. 1 tys. m2 Białołęka z ceny wyjściowej 120 tys. kupiłem za 106 tys. (łąka, raczej zadupie) Teraz sprzedawane są tuż obok w tym samym metrażu po 210-220 tys. Ja chciałem kupić drugą na sprzdaż z zyskiem ale nie miałem kasy. A okolica się "cywilizuje" i dozbraja w media A działki szukałem przez ok. 1,5 roku zanim jakąś ciekawą w rozsądnej cenie znalazłem

Dołączam się do tych co polecają Ci kupić działkę,nawet na kredyt.Sam kiedyś kupiłem mieszkanie na kredyt nie mając grosza i do dziś Bogu dziękuję że tak zrobiłem.Mieszkałem z rodzicami,zadłużyłem się ale kupiłem 60m2 i dziś mam własne,ktre niedługo sprzedam..jak i inne mieszkania i wybuduję wreszcie upragniony dom,na własnej działce:-)Trzymaj się,nie łam i do przodu idź póki młody jesteś.

Popieram kupno działki na kredyt.Mieszkam w Sulejówku i wiem jak bardzo poszły w górę działki w tych okolicach.Po swietach Bozego Narodzenia zaczełam rozglądac sie za działka i pomimo tego ze mieszkam w Sulejówku nie myslałam że tak poszły w górę ceny.Jeszcze 2-3 lata temu jezdziłam z koleżanką w poszukiwaniu dziełki wtedy mozna było kupić po 12-15 USD za m2,a dzis bez 100 000 nie ma co szukac nawet małej dziełeczki 500-600m.Bierz kredyt,ale najpierw rozejzyj sie za dzielka jest niewiele.Pozdrawiam