Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanał w garażu

Recommended Posts

Jeżeli mogę Ci coś doradzić z własnego doświadczenia w budowaniu kanału, to proponuję ci do wykopu włożyć podwujnie złożoną grubą folię budowlaną , wylać spód i następnie wymurować z betonitów kanał, uważają przy tym by nie podziurawić folii.

Mieskam w podobnym terenie i mam tak postawiony kanał i woda gruntowa nie podchodzi.

Pozdrowienia i miłej pracy! :lol:

Z tym BUUM to bum :D nie przesadzał. Można zakupić sobie czujnik za 200 zł. A w kanale należy zrobić wyntylację wymuszoną przy samym dnie.

A co do izolacji, to folia budowlana może nie pomóc, nawet podwójnie złożona - ja tak zrobiłem i niestety nie pomogło.

Po przemyśleniach uważam, że należy:

1. Zaizolować wykop folią do oczek wodnych i to podwójną warstwą

2. Dobrze zazbroić ściany, zwłaszcza te dłuższe (u mnie jedna pękła pod naporem gruntu) - uważając żeby nie przebić folii.

3. Jak chcesz mieć pewność, to do takiego kanału włóż znowu warstwę folii do oczek wodnych i znowu wylej ściany i dno (oczywiście robiąc uprzednio odpowiednio większy wykop.

A tak wogóle, to po co ci kaał w garażu - chyba, że chcesz prowadzić mechanikę. Skalkuluj koszty i korzyści z samodzielnego grzebania przy samochodzie i pomyśl, kiedy inwestycja się zwróci.

A jeszcze z tym gazem - niektóre instalacje gazopwe po wyłączeniu zapłonu spuszczają gaz z instalacji zasilającej, przy sprzyjających okoliczościach, stężenie gazu w kanale może przekroczyć DGW i wówczas BUM. Gaz do saochodów jest cięższy od powietrza.

A tak wogóle, to po co ci kaał w garażu - chyba, że chcesz prowadzić mechanikę.

Popieram. W czasach maluchów i dużych fiatów kanał przydawał się dwa, trzy razy w roku. Sam kiedyś miałem malucha i kanał w garażu. Też gromadziła mi się woda, więc uznałem, że nie jest mi niezbędny i zasypałem. Szkoda kasy na kanał.

A tak wogóle, to po co ci kaał w garażu - chyba, że chcesz prowadzić mechanikę. Skalkuluj koszty i korzyści z samodzielnego grzebania przy samochodzie i pomyśl, kiedy inwestycja się zwróci.

Wychodziłem z założenia podobnego jak Ty i wczoraj chyba zmieniłem zdanie...

Policja zatrzymała mnie, bo za głośno chodzi mi samochód. Okazało się, że chyba "przepierdziało" któryś tłumik. Objechałem wczoraj 5 warsztatów, starciłem 2 godziny i nic. W każdym roboty full!! Nawet nie mieli czasu zajrzec pod mój samochód, bo wszędzie zajęte podnośniki!

Na drugi dzień podjechałem do znajomego, który ma kanał i wymieniłem tłumik w przeciągu 45minut. Tłumik kosztuje raptem 100zł., a ja straciłem 2 popołudnia :x

Nie mówię, że jest sens samemu dłubac przy samochodzie, ale nieraz kanał się przydaje. Co prawda ekonomicznie może to i nie wychodzi, ale ile nerwów nieraz można zaoszczędzić to nasze!

Najgorzej jak ktoś próbuje wcisnąć swoje wizje. Nie znasz się na samochodzie i masz dwie lewe ręce do niego, to proste, że kanał Ci nie będzie potrzebny. A co powiesz o ludziach którzy mają pojęcie o tym wehikule na 4 kołach i wcale to nie jest produkt by FSM. Samochód mam 9 lat i mówiąc szczerze dopiero DWA RAZY zaprowadziłem go do mechanika, z czego jedna wizyta to była kompleksówka silnika, więc samemu raczej ciężko takie rzeczy zrobić. O wybuchach się nie będę wypowiadał, powiem tylko tyle: nie przeginajcie z tymi wybuchami

Mimi31, bez obrazy, ale wymienić tłumik bez kanału to można i owszem, ale w ciężarówce, a nie osobowym samochodzie. Tam na dobrą sprawę nie da się wsunąć pod samochód, a co dopiero mówić o kręceniu jakimiś kluczami, nie mówiąc o puknięciu "czujnikiem udarowym w celownikiem" :-)

Jak zwykle ilu piszących tyle opinii ale po to jest to forum.

Ja jestem za tym aby mieć kanał w garażu.

Jeśli teren jest podmokły to wyłożenie folią i wymurowanie z uwagą aby nie poprzecinać folii. Inne rozwiązanie to odpływ wody do kanału burzowego lub pompka z odpowiednim czujnikiem i wypompowywanie wody na bierząco.

......Mimi31, bez obrazy, ale wymienić tłumik bez kanału to można i owszem, ale w ciężarówce, a nie osobowym samochodzie. ..........quote]

Spoko, daleki jestem od obrazy. Ja w swoim aucie (zwykły osobowy Peugeot) wymieniałem tłumiki bez kanału. Trzeba tylko unieść wyżej jeden bok. Samochód ten mam 11 lat i ani razu nie byłem u mechanika. Bo i auto się nie psuło.Wszystkie drobne usterki usuwałem sam bez potrzeby korzystania z kanału. Ale jak ktoś chce to niech robi kanał, ja tylko chcę powiedzieć że mnie się nie przydaje.

Najgorzej jak ktoś próbuje wcisnąć swoje wizje. Nie znasz się na samochodzie i masz dwie lewe ręce do niego, to proste, że kanał Ci nie będzie potrzebny.

No i znów mi sie nie uało wcisnąć swojej wizji, ależ przykro. To straszne, faktycznie mam dwie lewe ręce - jak ja teraz dopasuję sobie rękawiczki.

Samochód mam 9 lat i mówiąc szczerze dopiero DWA RAZY zaprowadziłem go do mechanika, z czego jedna wizyta to była kompleksówka silnika, więc samemu raczej ciężko takie rzeczy zrobić.

Moje najszczersze gratulacje, to wielkie osiągnięcie. :roll: 8) :roll:

Dominik, takie drobnostki jak wymiana tłumika można zrobić bez kanału. Oczywiście trzeba się więcej namęczyć. .

Zgadzam się z Tobą, ale jest to niewygodne i trzeba dobrze zabezpieczyć samochód by nie spadł na głowę.

Co do tłumika to posłuzyłem sie przykładem jedynie, ponieważ operacja ta w warsztacie kosztuje 35zł. i nie warto w sumie brudzić rąk.

Jednak ja nieraz lubię coś zrobić.

Ale dla kogos kto nie ma smykałki czy upodobań w tym kierunku kanał jest zdecydowanie zbędnym gadżetem.