-justyna 28.02.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Witam! Jestem nowa zarówno na tym forum jak i w ogóle "w tym temacie" . Potrzebuje jednak pomocy i wskazania właściwego kierunku w podjęciu "budowlanych" decyzji dlatego zwracam się do Was. Przedstawię może naszą sytuację: Przymierzamy się z mężem do wczęcia czynności związanych z budową domu. Fajnie by było gdyby nasz domek stanął w miarę możliwości szybko ale koszty mają jednak większe znaczenie. Zacznę może jednak od początku czyli od tego, że posiadamy działkę a na niej znajdują się fundamenty. Posiadam do tego pewne dokumenty. Projekt zakupiła kiedyś moja babcia (z roku '75 i pozwolenie na budowę z tego samego) więc poza tym, że odbiega od naszych wyobrażeń to jest mocno przedawniony. Nie jest też w formie cyfrowej. Wydaje się, że odpada jakakolwiek modyfikacja projektu ponieważ nie ma szans na współpracę z jego autorem. Nie wiem jednak czy przekreślić go całkowicie bo może można byłoby coś wykombinować a i towaru na "tą budowę" mamy niemal połowę. Jeśli jednak to całkowicie odpada to pozostaje nam "kombinować" w stronę budowania na istniejących fundamentach. No chyba, że (Państwo jako znawcy bardziej się orientują) "skasowanie" ich, kupienie gotowego projektu, wylanie nowych i budowa byłaby wcale nie wiele droższa i dużo mniej wymagałaby załatwiania. Pozostając jednak na razie przy starych fundamentach, nie są one na dzień dzisiejszy zinwentaryzowane, a ich stan techniczny tylko słownie i nie oficjalnie został oceniony przez godetów przy okazji mierzenia działki jako "nadający się". Fundamenty mają wymiary 9x11 m. Obok projektu posiadamy Decyzję O Warunkach Zabudowy (z roku '05). Posiadamy też Mapę Zasadniczą Do Celów Projektowych. No i to wszystko co na dzień dzisiejszy mamy. Nie licząc jeszcze jednego ważnego szczegółu. Chodzi o pieniądze. Jesteśmy zmuszeni wziąć kredyt z banku i wstępnie już ta sprawa jest załatwiona tylko brakuje jednego dokumentu. Jest nim Pozwolenie Na Budowę. Jak wiadomo potrzebne by je uzyskać jest załatwienie wielu innych rzeczy. A wszystko to niestety przed dostaniem pieniążków z banku I tu stoimy Nie wiemy jak dalej ruszyć, w którym kierunku, co robić by... wiadomo, było dobrze ale i też interesująco finansowo. Zwłaszcza przed dostaniem kasiorki z banku. Jednym słowem jak w naszej sytuacji powinniśmy postapić, którą z możliwości wybrać, na co się zdecydować by uzyskać pozwolenie na budowę a nie wydać wielu pieniędzy (chodzi cały czas głównie o te wydatki przed podpisaniem oostatecznej umowy z bankiem) z którymi niestety bywa różnie Jak myślicie? Jak to widzicie? Co mamy robić? Poradźcie Będę wdzięczna za każdą poradę. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 02.03.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Hej Myślę, że powinniście zacząć od stwierdzenia czy obecne fundamenty nadają się do dalszego wykorzystania. I nie może to być tylko ocena przez geodetę, któremu wydaje się, że są one nadające się. Powinien to zrobić ktoś uprawniony, kto posiada uprawnienia budowlane, zna się na tym i będzie mógł wystawić jakiś oficjalny papier i podpisać się pod nim. Tu niestety na pewno trzeba będzie za taką ekspertyzę zapłacic Nie mam pojęcia ile ale nie ma co tutaj oszczędzać. Solidne fundameny to podstawa, jak w przyszłości okaże się ze pękają sciany czy będzie się działo coś innego z domem to koszty naprawy będą dużo większe. Z czego są zrobione te fundamenty?? Murowane czy też monolityczne? Może jak są murowane to możnaby je rozebrać do ławy i postawić nowe?? Myślę, że nie da się tu także uniknąć projektu indywidualnego który niestety jest droższy od gotowego. No bo jak znajdziecie projekt pod konkretny istniejący fundament?? Z ekspertyzą istniejącego fundamentu powinniście udać sie do projektanta, który nie powinien mieć problemu z dopasowaniem domu do istniejącego fundamentu. Myślę, że sytuacja wcale nie jest zła W końcu kupno nowej działki pochłonęło by większe pieniądze. Uszy do góry i piszcie jak się czegoś nowego dowiecie. Pozdrawiam Romek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 02.03.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 zastanówcie się co chcecie zmienić w projekcie.Adaptacji nie musi dokonywać projektant,zrobi to każdy uprawniony architekt.A zacząć rzeczywiście trzeba od oceny fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts