Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za stan surowy?

nesia

Recommended Posts

Rozpoczynam na wiosnę budowę - dom jednorodzinny, parter z użytkowym poddaszem, bez piwnic, pow. użytkowa 130m2.

Za wykonanie fundamentów,ścian,stropu i 2 kominów wykonawcy(przeważnie małe firmy) życzą sobie od 12 do 14 tys PLN (oczywiścir podaję tylko robociznę) ale dzisiaj rozmawiałem z jednym wykonawcą który zaproponował zrobienie tego za 2500 PLN. Powiedzcie mi czy to jakaś lipa czy dar z nieba?

to dar z nieba, pewnie ta ekipa budowała zamki z piasku, a teraz chce zacząć budować domy i twój traktują jako doświadczalny, proponuję na gorąco dożucić im jeszcze 500 zł i nie zrobią odrazu dach

pozdrawiam

ps a tak na poważnie to lipa, zapytaj ich ile już domów wybudowali

Mówiąc że to "lipa" macie na myśli że to niemożliwe? Czy odpowiadając zastanowiliście się, że w regionach o wysokiej stopie bezrobocia zarobienie przez np. murarza 1000zł/miesiąc a dla pomocnika 500zł/miesiąć to jest mało? Dwóch murarzy i pomocnik w tym przypadku to właśnie 2,5 tys. zł? Dzieki za odpowiedzi ale jeśli są negatywne to poprosiłbym o uzasadnienie

Spytaj się ich jak długo planują budować, ilu ich będzie a potem podziel kwotę 2500 zł przez ilość miesięcy a następnie przez ilość zatrudnionych.

Przy założeniu, że 4 ludzi wykonywać będzie tę pracę przez 2 miesiące. wychodzi wynagrodzenie miesięczne na pracownika 312 zł i 50 groszy. Odpowiedź na Twoje pytanie o realność oferty jest jasna. Chyba, że oprócz pieniędzy zobowiązałeś się codziennie ich karmić + flaszka (albo i dwie) na głowę. Ale wtedy też radzę zrezygnować jeśli chcesz mieć proste mury

Nesia, Przejrzałem założony przez Ciebie wątek i mimo, że go zakończyłaś wrzucę swoje trzy grosze. Niektórzy wykpili cenę którą proponował Ci murarz. Rzeczywiście była trochę niska. Ale to prawda, że cena zależy od regionu i od dobrego szukania. Ja mam podpisaną umowę za dom o pow. uż. 115m2, i wykonanie ław, ścian fundamentowych (murowane), ścian nośnych i działowych (BK 24 i 12), stropu, schodów, i kominów - murarz bierze 4000zł (bez wyżywienia i flaszek, no może na zakończenie) plus do tego pomocnik (liczę ok. 2500), czasami sam będę pomocnikiem. Murarz sprawdzony. Sądzę, że z wyżywieniem koszty były by znacznie niższe.

Pozdrawiam

Gratuluję uzyskania niskiej ceny. Niemniej sprawadź rzetelność i fachowość wykonawcy. Moim zdaniem jeden pomocnik murarza (napisałeś, że Ty będziesz nim tylko od czasu do czasu) to za mało. Robota będzie się "ślimaczyła"

Przypominam, że jest także taki gatunek fachowca "zapominalski" który zapomniał uprzedzić, że za taką to, a taką czynność trzeba mu dodatkowo zapłacić.

Pozdrawiam

Dzięki Wowka za przypomnienie, ale dokładnie spisałem w umowie, co za te pieniądze ma murarz wykonać. Co do pomocnika, to przy jednym murarzu na parterze podobno jeden wystarczy, a na poddaszu ja mam zamiar być drugim pomocnikiem. Dom nie jest duży i chcę go przykryć w jeden sezon. Myślę, że przy dobrej organizacji pracy i przy korzystnej pogodzie będzie to możliwe.

Pozdrawiam i życzę tanich i solidnych ekip.