Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna i drzwi - WIKTORCZYK

Recommended Posts

Ostatnio dostałem namiar od znajomych z południa Polski na "odobno" bardzo dobrej jakości okna drewniane.

Producent: WIKTORCZYK, http://www.wiktorczyk.pl

jutro wyślę do nich zapytanie ofertowe, ciekawe jaka cena.

Robią wszystko - tzn. okna drzwi wejściowe, wewnętrzne, okiennice...

Szukam opinii na temat tych okien, za info będę bardzo wdzięczny

Mam ich okna. Są rewelacyjne, jednak nieco droższe niż konkurencja. Nie polecam jednak ich drzwi. Po prostu specjalizują się w oknach.

Czas oczekiwania na okna ok. 3-4 miesięcy.

Sklep firmowy mają w Pszczynie obok zakładów ELWO.

Okna są bardzo dobre, nie ma podziału na okna typowe i nietypowe, wszystko na wymiar, mam też kilka okien łukowych - wykonane bardzo ładnie. Co do ceny, to próbuj się trochę potargować, czasami mają jakieś promocje - ja trafiłem na 20% - cena końcowa była mniej więcej taka sama jak u innych producentów. Możesz zamówić wraz z montażem.

Już kiedyś ten temat się pojawiał - wrzuć w wyszukiwarkę. Wtedy te okna polecałem i dzisiaj też to mogę zrobić z czystym sumieniem. Są naprawdę dobre. Mam od nich 7 okien i 6 drzwi balkonowych zamontowanych we wrześniu ubiegłego roku. Bez zarzutu. Musiałem na nie czekać 6 tygodni. Z moich doświadczeń wynika, że można się targować i że ceny nie są wcale wyższe od konkurencji - oczywiście jeżeli porównujemy podobną klasę. Okna z Meranti mają w cenie okien z sosny. Specjalizują się w oknach, także podzielam pogląd kolegi co do ich drzwi.

• 2 years później...
  • 1 year później...
Sama zastanawiam się nad tymi oknami. Istotna uwaga natury technicznej: są 2, niezależne, zakłady Wiktorczyka. Jeden w Pszczynie, drugi w Czarkowie. Zrobiłam sondę wśród osób, które mają okna Wiktorczyka i wniosek jest jednoznaczny: jakościowo lepszy jest Czarków, cenowo prawdopodobnie Pszczyna (nie porównywałam).

• 1 month później...
  • 5 weeks później...

Jeżeli chodzi o okna Wiktorczyka to mieszkam niedaleko Pszczyny i mogę powiedzieć jak jest naprawdę. Siedziba w Pszczynie i Czarkowie to niby dwie różne firmy ale rodzina ta sama,tylko mocno skłócona.

Obecnie zakład w Pszczynie prowadzi p.Tomasz Wiktorczyk a zakład w Czarkowie koło Pszczyny prowadzi p.Anna i p. Barbara Wiktorczyk. Okna rzekomo są podobnej jakości ale moim zdaniem i zdaniem mieszkańców Pszczyny chyba lepsza jest jakość zakładu w Czarkowie, gdyż z tamtąd wywodzi się firma i tam są wszystkie główne maszyny które były od początku działania firmy czyli z czasów Józefa Wiktorczyka, czyli 1957 roku. Jak byłem w obu siedzibach ludzie tam pracujący nie przyznają się do tej samej marki, (nawet strony internetowe są inne i loga firmy)

http://www.wiktorczyk.com.pl

http://www.wiktorczyk.pl

Tak się kończą rodzinne interesy.

• 5 years później...

Potwierdzam zdanie Damiana, jak dobre okna i drzwi z drewna to tylko u Wiktorczyków z Czarkowa. Mam ich okna a mój znajomy za moją radą założył drzwi zewnętrzne i do dzisiaj sobie chwali, szczególnie od momentu jak ktoś próbował mu obrobić dom i zatrzymał się z łomem właśnie na tych drzwiach. Nawet z szybą sobie nie poradził.

Z własnego doświadczenia wiem, że firma z czarkowa przykłada dużo wiekszą wagę do klienta, a jakość montażu i wykonania są bardzo wysokie, szczególnie że zależy im żeby ich usługi były lepsze od Wiktorczyk z Pszczyny, co jest chyba oczywiste.

Ma ktoś inne doświadczenia z oknami konkretnie z Czarkowa?

• 3 weeks później...

Firma ABA Wiktorczyk (ci z siedzibą w Czarkowie, oryginalny zakład stolarza Wiktorczyka), siedem lat temu zrobili mi okna, wszystkie drzwi wewnętrzne i zewnętrzne. Zrobili nietypowe, takie jak potrzebowałem i zamontowali.

Polecał mi mój Teść, który już wcześniej miał ich stolarkę.

I muszę powiedzieć, że póki co (odpukać), jestem bardzo zadowolony. Jakość rewelacyjna. Wtedy mi się wydawało, że dość drogo mnie to kosztowało.

Ale po latach widać, że to była dobra inwestycja. Śmiało mogę polecić. To nie jakaś firma kogucik, tylko ktoś, kto w tym siedzi od 50 lat.

Wtedy wahałem się, czy kupić drewniane, czy alu. Szkoda, że wtedy nie mieli w ofercie tych drewniano-aluminiowych, bo pewno bym się skusił :)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

NIE POLECAM - nie domykają się, problem zwłaszcza z uchyłem. doprosić się aby uwzględnili reklamację to sukces. pan t właściciel firmy to ładnie nazywając arogant jakich mało. Problem z serwisem, od dwóch lat tłumaczą mi /a zwłaszcza pan zbyszek montazysta/, że same się wyregulują i będzie OK. kwestia drzwi wejściowych albo s... coś podczas produkcji albo montaż do d... w zimie dzieją się dziwne rzeczy i drzwi trzeba regulować.

kwestia bramy garażowej to już totalna pomyłka. nie domyka się. szczeliny po obwodzie bramy aby mogła dotknąć posadzki około 1 cm, wypatrzone panele w zimie okolo 1 cm. jestem na etapie reklamacji. rozmowa w tej sprawie z panem t. to męka jakich mało. aha jescze jedno - pani beata z obsługi to osoba która obiecuje gruszki na wierzbie. jak wam obieca że załatwi sprawę, to możecie być pewni że ''tak będzie''. JEDNA WIELKA POMYŁKA(!)

sorki za chaos, ale ...