Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

powoli zaczyna topnieć śnieg

miejscami jest go tak dużo, że po roztopieniu na trawie tworzą się ogromniaste stojące kałuże

czy taka stojąca woda będzie miała wpływ na trawę

czy nie zgnije, bo wsiąka bardzo powoli

i jeszcze jedno czy ktoś mógłby rzucić fotkę takiej pleśni śniegowej

i od kiedy zacząć wiosenną pielęgnacje trawnika i od czego , jakie nawozy itp.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Starane jak będzie je widać, znaczy chwasty, maj.

A Mogeton cholernie drogi, i sporo go wychodzi na m2

Mogeton kupiony, teraz czekam na sprzyjające warunki

ten Mogeton to na wsie chwasciory???

Tylko wtedy, jeśli jest warstwa "filcu" ze skoszonej, nierozłożonej trawy, mchu itp. Jeśli nie, wystarczy porządnie wygrabić ostrymi grabiami . Po wertykulacji również starannie wygrabiamy trawnik.
Bardzo sympatyczne stworzonko. Jak wylazła, to już wiosna. A co z nią? A nic, ona sama sobie zorganizuje wolny czas. :D

no sympatyczne...ale to ropucha??? czy zaba??? no i nie wiem...bo ona sie wygrzewa w korze....

Tylko wtedy, jeśli jest warstwa "filcu" ze skoszonej, nierozłożonej trawy, mchu itp. Jeśli nie, wystarczy porządnie wygrabić ostrymi grabiami . Po wertykulacji również starannie wygrabiamy trawnik.

już się nie mogę doczekać :) mam aerator :D :D

Ronilan, Rovral Flo w/g przepisu na opakowaniu, jak wygniło całkiem to niestety trzeba dosiać.

Jeszcze o "pleśni śniegoweJ'- posiałam jesienią na warzywniku żyto,po stopnieniu sniegu jest pokryte plesnią,co robić-przekopać,czy stosowac wymienione przez Marka środki chemiczne.Będzie w tym miejscu warzywnik i kwiaty.

Ronilan, Rovral Flo w/g przepisu na opakowaniu, jak wygniło całkiem to niestety trzeba dosiać.

Tu też sprostuję nie te preparaty te są na szarą pleśń (Botrytis), na śniegową (Fusarium) - Alert, Sportak Alpha, Sarfun, Tospin

PS. Mam nadzieję, że nie jesteś zły Mirku :wink: ale ja na Fuzariozach zjadłam tzw. zęby :wink:

A czemu mam być zły? Pokiełbasiło się... Dziękuję :)

Mam lepszy problem- zgorzel siewek (So) i co, do trzech razy sztuka?

Chyba od razu zrobię mieszankę..

A czemu mam być zły? Pokiełbasiło się... Dziękuję :)

Mam lepszy problem- zgorzel siewek (So) i co, do trzech razy sztuka?

Chyba od razu zrobię mieszankę..

A czego siewek? Może będę mieć jakiś pomysł?

Bo wiesz zgorzel siewek w wielu przypadkach to jak ja to nazywam zestaw kontrolny grzybów.