Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mirek??? Jeśli nie ociepli się donicy na zimę, zmarzną korzenie. Tak mnie uczono.

Uważam, że masz rację i dobrze Cię uczono.

Ja od wielu lat, corocznie zabezpieczam na zimę przed mrozem tysiące roślin rosnących w plasikowych pojemnikach (doniczkach), pomimo, że stoją na ziemi.

..

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę mnie zasmuciła informacja Kamili.

Donice z drzewkami w szkółkach to konieczność, ale przy domu z ogrodem, to dla mnie barbarzyństwo. I tyle.

Oj, z tym barbarzyństwem to chyba zdecydowasnie przeholowałeś :-? .

..

No może trochę ;)

W donicach widzę małe rośliny, kolorowe rozchodniki, pachnące lawendy, macierzanki, albo jednoroczne i pięknie pachnące dziwaczki, jak np. moje:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/dziwaczki1.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/dziwaczki2.jpg

Po co od razu sadzić do donic drzewa i to normalnie rosnące iglaki? :o

Ja mam pytanie .W imieniu mojej koleżanki ,która prosiła mnie aby spytać o jedną sprawe."Jak odstraszyć wrony, które zżerają mój trawnik?" Faktycznie ,jej trawnik wygląda jak po wykopkach.Jeśli mogę prosić o jakieś rady to będę wdzięczna.Wrony wydziobują coś z trawy niszcząc ją totalnie.Może jakiś środek zastosować?
Mirek??? Jeśli nie ociepli się donicy na zimę, zmarzną korzenie. Tak mnie uczono.

Uważam, że masz rację i dobrze Cię uczono.

Ja od wielu lat, corocznie zabezpieczam na zimę przed mrozem tysiące roślin rosnących w plasikowych pojemnikach (doniczkach), pomimo, że stoją na ziemi.

..

Od dołu też?

Bardziej wrażliwe zsuwam hmm.. "do kupy" jak mi się chce.

A na to co było w 96 to nic nie pomoże. Na kontenerówkach, mimo armatek śnieżnych, osłaniania matami z boków przemarzła nawet So.

Oczywiście mówię tu o większości iglaków, nie o magnolii czy ostrokrzewach.

A jak przenawożone, to wszystko umarznie.

Mirek_Lewandowski napisał:

Od dołu też?

Pytasz czy kpisz :wink:

Przeciez napisałem, że rośliny w pojemnikach stoją na ziemi.

..

A niby na czym mają stać? :wink:

Po wielu latach (lepszych i gorszych) a właściwie zimach i wiosnach dochodzę do wniosku, że wiele nie można zrobić. Ubiegłej zimy (wiosny) przemarzł totalnie lawson ('Columnaris' i '.Ellwoodii') i to stare krzewy. Latoś w kwietniu -9, a po tygodniu (na pewnej baaaardzo dużej szkółce zapewne Ci znanej), gdy wywalili towar z folii poprawiło -9 drugi raz. Efektów nie warto opisywać.

A niby jak zabezpieczyć młodzież w P-9? Paciorek? Najgorsze to, że są to nieprzewidywalne anomalie, a ostatnio tak jakby coraz częściej.

A sosna, świerk, jałowiec w dużym betonowym korycie, od dołu ciepło od ziemi- raczej nic się nie powinno przydarzyć.

Po wielu latach prób i błędów :( wydaje mi się, że opanowałem sposób zimowania drzew i krzewów w pojemnikach. Chociaż nie można być nigdy pewnym efektów.

Przed tegorocznym przymrozkiem (minus 9!) w maju też udało mi się uchronić rośliny w pojemnikach (doniczkach).

Ucierpiało wiele roślin w ogrodzie-kolekcjach, gdyż nie były w czasie przymrozków ochraniane (nie miałem takiej możliwości). Jednak wszystko odbiło ale oczywiście pąkii kwiatowe np. magnolii a nawet lilaków licho wzieło :( . Dobrze, ze ten przymrozek w tym roku nie wystapił np. tydzień później przy tak wcześnie rozpoczętej wegetacji.

..

Witajcie, ja jednak mam coraz wiekszy problem z orzechem, zresztą sami oceńcie

http://sting.sqlab.com.pl/~ewa/Foto-0043.jpg

http://sting.sqlab.com.pl/~ewa/Foto-0044.jpg

pryskać miedzianem?

Czy może Ktoś mi podpowiedziec dlaczego listki moich roslinek posadzonych w ogródku stają sie czerwone?

Na wiosnę sadziłam borówkę kanadyjską, listki miała zielone a teraz zmieniła na czerwone i tak samo z innymi roslinkami. Czy to nieodpowiednia ziemia czy jakaś choroba?

Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz

Właśnie liczyłam na Twoją odpowiedz Mirku, dziekuje:)

Co do roslinek to jeszcze "czerwienieją" mi clematisy, azalie i nawet truskawki które mam w donicach.

Na azaliach pojawił się nawet jakiś biały nalot i też dzisiaj zauwazyłam że na dąbku który w tym roku tak bardzo urósł pojawił ten biały nalot ale tylko na swiezych, nowych listkach i cóż to takiego moze być???

serdecznie pozdrawiam

Witaj Mirku! Mam pytanie odnośnie trawnika. Naczytałam już się tutaj trochę o tym jak zakładać, ale...

U nas w ogrodzie była trawa=chwasty dosyć wysoka ponad kolana. Mąż spryskał Randapem.

Większość przyschła. Teraz od jakiegoś czasu bawimy się wyrywaniem tego wszystkiego wraz z korzeniami na ile się da. Zostaje sama ziemia.

Ponieważ są tam resztki piasku i jest trochę ziemi za dużo, musimy tez wyrównać teren, zdjąć ta górna warstwę i zrobić poziom.

Mąż chce teraz poczekać aż znowu urośnie trawa i potem na wiosnę jeszcze raz spryskać i wtedy zakładać trawnik. Uważa tez, ze nie trzeba nawozić torfu, bo to była ziemia rola (ale nikt nie pamięta kiedy ostatnio uprawiana :roll: )

Moim zdaniem po zdjęciu tej górnej warstwy ziemi (to co jest za dużo) należało by jednak nawieźć trochę torfu (czytałam, ze warstwę z 10cm?,ale czy tyle?) i od razu posiać nowa trawę. Nie czekać do wiosny. Mi sie wydaje, ze to bedzie niepotrzebna podwojna robota.

Co byś nam Ty radził?