Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie leśne a nie ogrodnicze do Mirka. Rok temu posadziliśmy las:

przede wszystkim sosny, dęby i inne w małych ilosciach. Część działki jest obniżona i tam jest większa wilgotość, co spowodowało bujny wzrost trawy. Teraz ta sucha trawa przykryła sadzonki. Czy dadzą sobie radę bez plewienia?

Czy też brać się za gracę i plewić? Przyznam się, że nie mam specjalnej na to ochoty. Pozdrawiam. Mietka.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to znow ja z kolejnym waznym (dla mnie, ofkors) pytaniem:

- wybralam nastepujace rosliny: berberys thunberga i red rocket, ostrokrzew,mahonia,jasminowiec,bukszpan (ten akurat juz jeden mam - posadzilam u siebie 1 sztuke taka 4-5 letnia, ktora hodowal dla mnie tato :) - posadzilam we wrzesniu ub.roku, teraz rosnie pieknie, ma juz male paczki i wyraznie urosl), cis pospolity, trzmielina fortunea, irga chinska, jukka karolinska,leszczyna pospolita, migdalek trojklapowy, gozdziki, mieczyki, konwalie, lawende,wrzosy i wrzoscce,brzoze,jalowiec blue carpet i jeszcze jeden plozacy z takimi zoltymi wybarwieniami na koncach galazek (te dwa dzis zakupilam) , z owocowych to malina,jezyna,borowkawysoka,poziomka,sliwa,grusza,morela- z opisow,jakie znalazlam w roznej masci poradnikach wynika, iz sa to rosliny malo wymagajace i latwe w uprawie

wczoraj zbadalam domowym sposobem ph i wyszlo mi, ze jest silnie zasadowe (kolor ciemnozielony - wlasciiwe to zielono-czarny wskazujace na ph>8); z "doswiadczenia" sloikowego moja ziemia opada bardzo, bardzo powoli i woda jest mocno metna (ciemna, brunatna,nieprzejrzysta) nawet godzine po zalaniu ziemi.

na dzien dzisiejszy mam zaorane poletko (pod tym piachem jest sporo bardzo ciemnej, sredniosypkiej ziemi), kupilam obornik (bydlecy, w granulkach) i dzis go rozsypie, jutro wszystko zostanei zabronowane. no i teraz moje pytanie: czy aby ta zasadowa ziemia jest dobra do powyzszych roslin (albo kiepsko szukam,albo nie ma - ale naprawde nei moge nigdzie znalezc informacji o wymaganiach ph dla poszczegolnych roslin - z pominieciem magnolii i rozanecznikow, bo to znalazlam) i czy powinnam ja czyms lekko zakwasic aby zmniejszyc te zasadowosc? no i czy dobrym pomyslem jest rozsypanie teraz - przed zabronowaniem i sadzeniem roslin - jakiegos nawozu sztucznego (azofoska podobno jest "wiosenna" - tak w kazdym razie doczytalam)?

.... no i teraz moje pytanie: czy aby ta zasadowa ziemia jest dobra do powyzszych roslin (albo kiepsko szukam,albo nie ma - ale naprawde nei moge nigdzie znalezc informacji o wymaganiach ph dla poszczegolnych roslin - z pominieciem magnolii i rozanecznikow, bo to znalazlam)

http://www.prolab.pl/index.php?id=122

Ja się podłączę, ze swoim problemem. Jak długo wytrzymają zadołowane buki? Wykopane ze szkółki przedwczoraj, dziś do mnie doatrły, a za oknem zamieć :-? Planowałam sadzic jutro, ale jak tak dalej bedzie sypać... Czy nic im nie będzie jeśli je zadołuję i zostawie do poniedziałku na przykład?

I jeszcze druga rzecz, która mnie nurtuje: jak przymocowac agrowłókninę na skarpie o kacie nachylenia ok. 60 % zeby nie zjeżdżała?

.... no i teraz moje pytanie: czy aby ta zasadowa ziemia jest dobra do powyzszych roslin (albo kiepsko szukam,albo nie ma - ale naprawde nei moge nigdzie znalezc informacji o wymaganiach ph dla poszczegolnych roslin - z pominieciem magnolii i rozanecznikow, bo to znalazlam)

http://www.prolab.pl/index.php?id=122

"Dendrologia" Senety ma pelne opisy roslin, na koncu sa tez zestawienia gatunkow np. pod wzgledem pokroju, dekoracyjnosci czy wymagan siedliskowych. Dendrologia ta, tym razem w 1 tomie, wyszla 2-3 lata temu.

Ja się podłączę, ze swoim problemem. Jak długo wytrzymają zadołowane buki? Wykopane ze szkółki przedwczoraj, dziś do mnie doatrły, a za oknem zamieć :-? Planowałam sadzic jutro, ale jak tak dalej bedzie sypać... Czy nic im nie będzie jeśli je zadołuję i zostawie do poniedziałku na przykład?

I jeszcze druga rzecz, która mnie nurtuje: jak przymocowac agrowłókninę na skarpie o kacie nachylenia ok. 60 % zeby nie zjeżdżała?

Jeśli ziemia wilgotna, to bukom nic się nie stanie.

A z włókniną, to jęsli ma to być tymczasowe, to przywalić kamieniami z każdej strony i będzie się trzymać. Kamienie oczywiście trochę wcinąć w ziemię :)

Jeśli ziemia wilgotna, to bukom nic się nie stanie.

A z włókniną, to jęsli ma to być tymczasowe, to przywalić kamieniami z każdej strony i będzie się trzymać. Kamienie oczywiście trochę wcinąć w ziemię :)

dzięki :-) Buku zadołowane, ziemia wilgotna, jak zejdzie snieg to będe sadzić. Ta skarpa to glina na skale i zjechała mi po zimie wraz z roślinkami. Chciałabym żeby było w miarę trwałe, do czasu kiedy rosliny dobrze nie zarosną i obawiam się, czy kamienie przy tym stopniu nachylenia wystarczą.

Waga 1 metra kwadratowego, tylko zalezy co masz na mysli piszac agrowloknina, jezeli chodzi Ci o flizeline to 50 gram to jest juz grubosc wystarczajaca do sciolkowania, natomiast jezeli chodzi Ci o mate szkolkarska to takim minimum jest chyba 85 gram. Podwojna warstwa ani w pierwszym ani w drugim przypadku nie ma sensu, natomiast warto co jakis czas przymocowac material do podloza kawalkiem drutu, zeby w czasie wiatrow nie odfrunal.

Proszę o podpowiedz jaki nawóz stosować dla jodły kalifornijskiej

Wszystko mi się w głowie pomieszało.Czytam że jodła kalifornijska należy do grupy sosnowatych. Sosna dobrze rośnie na glebie o odczynie kwaśnym.Czytam że jodła kalifornijska dobrze rośnie na glebie o odczynie zasadowym. Może nie wiem o co chodzi z tą glebą jeżeli chodzi o odczyny. Jeżeli Mirku byłbyś łaskawy pokrótce wytłumacz mi o co tu chodzi. A tak na końcu to czym mam dokarmiać moje jodły kalifornijskie.

Zanim zadam pytanie do Ciebie to trochę czytam w internecie ale chyba czytanie a rozumienie to dwie różne rzeczy :roll:

Mirek, mamy trochę dziwny problem, bo kupiliśmy działkę jakiś czas temu i sobie leżała. Jest ogrodzona i obsadzona przy płocie leszczyną.

W tym roku zabieramy się za budowę i po pomiarach okazało się, że cały płot graniczny przy drodze wewn. wraz zleszczyną jest ok 2m od faktycznej granicy. Chcemy przesunąć płot ale trochę szkoda tej leszczyny bo swoje lata ma i ładnie zasłania. Więc pojawił się pomysł, żeby te 2 m ziem odzyskanych obsadzić czymś, co się ładnie rozrośnie i wtedy ewentualnie będzie można wyciąć leszczynę. Tylko pytanie jest czy coś ma szansę tam wyrosnąć i ew. co?

Mirku!

Czy już odwijać wszystkie roślinki z agrowłókniny, czy jeszcze czekać, chodzi mi w szczególności o drzewka owocowe posadzone na jesieni, katalpę i magnolię i inne drzewka szczepione na pniu ( okręcone były miejsca szczepień) , w ogóle całość przykrytą na zimę.